Aanmeldingen Masterclass Netpolitiek 2017 geopend

Amerika laat beheer van internetadressen en -namen los

Wat is er mis met die mailtjes van Twitter en Pinterest?
DOSSIER: Platformen

Vrijwel geruisloos heeft de Amerikaanse overheid dit weekend het beheer van een belangrijk onderdeel van ons internet uit handen gegeven. Na een strijd van bijna 20 jaar wordt het beheer van domeinnamen en IP-adressen op het internet gedaan door een groep van onafhankelijke en internationale belanghebbenden.

Op het internet zijn computers met elkaar verbonden met een uniek numeriek adres, bijvoorbeeld “2001:888:2000:39::4”. Om het voor ons als gebruikers makkelijk te maken is daar overheen nog een laag gebouwd met makkelijk te onthouden namen, zoals “bof.nl”. Als jij in je browser de naam van een website intikt, vertaalt de computer dat aan de hand van een soort telefoonboek naar een adres van een computer en vraagt daar vervolgens de door jou gewenste pagina op. Die onderliggende systemen zijn, zoals je begrijpt, essentieel voor het functioneren van het internet.

In de beginjaren van het internet, toen het internet niet groter was dan een paar duizend computers, werden die systemen beheerd door een paar techneuten. In de Verenigde Staten deed John Postel dat werk. Hij bepaalde welke top-level-domeinnamen, zoals .com en .nl, in gebruik waren. Hij bepaalde ook dat het beheer van ons eigen .nl-domeinnaam door de Nederlander Piet Beertema werd gedaan. De onstuimige groei van het internet zorgde er al snel voor dat dat teveel werk werd en Beertema deed het beheer van die namen over aan de onafhankelijke Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland, de SIDN. In de VS gebeurde hetzelfde: Postel droeg het beheer over aan het ICANN, een organisatie die onderdeel uitmaakte van het Amerikaanse ministerie van Handel.

Nu het internet overal op de wereld tot in de haarvaten is doorgedrongen, viel dat laatste – de Amerikaanse overheid die een kernfunctionaliteit van het internet beheert – steeds vaker in slechte aarde. Voor sommige landen, zoals China of Rusland, kunnen de Verenigde Staten het gewoon nooit goed doen. Daarom werd al lange tijd gepleit voor het losweken van de ICANN van de Amerikaanse overheid. Dat geluid kwam ook uit hoeken die in de regel minder moeite hebben met Amerikaanse bemoeienis, zoals de Europese Commissie. “Op de lange duur is het niet te verdedigen dat een overheidsdienst van slechts één land de controle heeft over een internet­functionaliteit die wordt gebruikt door honderden miljoenen mensen over de hele wereld,” zei Eurocommissaris Redding in 2009.

Afgelopen weekend is vrijwel geruisloos de overeenkomst tussen de ICANN en de Amerikaanse overheid verlopen. Daarmee komt het beheer van de domeinnamen en IP-adressen in handen van een internationale en gevarieerde groep van bedrijven, techneuten, organisaties die opkomen voor het algemeen belang én overheden. Hoewel er weinig aandacht voor is geweest, is hier hard over gevochten. Zeker in de laatste maanden hebben tegenstanders een keiharde strijd gevoerd. Amerikaanse politici, hoofdzakelijk uit Republikeinse hoek, hielden hun toehoorders voor dat met het uit handen geven van de macht over de ICANN dictators uit het Midden-Oosten het voor het zeggen zouden krijgen op het internet.

De kans dat dat gebeurt is klein. Of misschien beter gezegd: die kans wordt niet groter dan die al was. Dictators blijken nu al goed in staat om het internet te censureren en communicatievrijheid in te perken. Maar het is wel fijn dat essentiële onderdelen van een internationaal netwerk dat ingrijpt in miljarden levens over de hele wereld niet langer in handen is van een enkel land, maar wordt beheerd door internationale en gevarieerde groep belanghebbenden.

 1. Jean-Paul van Deursen

  wow, helemaal onder de radar zo’n belangrijk besluit. Ik begreep dat Obama hier ook een groot voorstander van was, wat een geweldenaar die man.

  • Michael

   Het probleem is, welke ik samen met anderen onuitputtelijk op Reddit heb op moeten wijzen naar mensen die alleen Breitbart en Fox News lezen/zien, is dat wat Cruz (Republikeins senator) en anderen beweerden dat de controle naar de VN zou gaan en dat China/Rusland/Saudi-Arabie zouden kunnen controleren wat Amerikanen zien/lezen, gewoon niet waar is. Aangezien A) de controle over ICANN nu in de handen van ICANN zelf ligt en niet in de handen van de US DoC en B) vanwege het ‘stakeholders’ model van ICANN die landen nooit de controle kunnen grijpen.

   Enige mogelijke probleem is dat het management van ICANN soms absurde dingen doet, maar dat is een dreiging waar je toch niks mee kunt doen en moet hopen dat de ‘stakeholders’ dan ingrijpen.

   (Nota: er is wel een dreiging qua censuring op social media, maar dat komt juist vanuit de VS waar 4e-golfs feministes en ‘Social Justice Warriors’ ongelooflijk puriteins en anti-iedereen die het niet met hen eens is zijn (nota – een van hun belangrijkste voorvechsters is Hillary Clinton….))

  • Huub-Henk

   En nu kan ICANN dus verwachten dat ze door de NSA continu worden ondermijnd, dat er infiltranten een voet tussen de deur gaan zetten.
   En hoe voorkom je dat ICANN kopstukken niet corrupt worden gemaakt door Amerikanen, Chinezen of maan mannetjes die gouden bergen beloven met veel hete lucht?

 2. Feestboekgummetje

  @Michael
  Politici en internet gaat nog steeds niet samen.

  Digibeten als Cruz en Clinton zouden beter een computer verbod krijgen…

  Misschien een goed moment om onze politici eens tegen het licht te houden?

 3. Gerda

  Heeft dit onze privacy nu verbeterd of niet. Of is het meer een verantwoordelijkheid die door de Amerikanen nu in de schoenen van een ander worden geschoven.

  Wacht hoe zeg ik dat.
  De Amerikanen zijn per definitie onverantwoord, ze doen gewoon waar ze zin in hebben en als het mis gaat renne ze gewoon weg.
  Maar degene die het nu beheren hebben die dan wel verantwoording?

  Is er nog geen alternatief voor de DNS? Een decentralised DNS?
  DNS is oud en het is hoog tijd voor een modern alternatief geloof ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.