• Menu

0 recente resultaten

https://www.flickr.com/photos/8533266@N04/5797591488/in/photolist-9QjaXW-rBUGfC-8bsQKW-kkYUx2-fEU7GG-nK9Erz-9hTwgo-pF4yTV-5Fsgrs-dGdkad-hHq2ip-8CHNWN-QzeKd8-7UAZtD-J4VYNV-7GZsNh-5AkCKL-QYtinL-6J8CxD-7RoEn5-edUhZM-ei7yRj-dAndPV-bWjMH6-dDDnBd-s53tDo-aYBKM8-JBUeFn-5Hn8UQ-5F1VCG-4Vqz5X-ouZ7FY-QdD4iC-5Nz4pi-a3CshQ-qzJ35o-rb967T-7cQwfC-7erZ5D-ep5NtF-dUMLkb-7sT54F-m52SqY-eetaRg-6xNZuM-eBQvA-8SFzpd-eGUVeB-boXm7Q-5Gx8vP

Welke informatie kan WhatsApp nu eigenlijk delen?

Vorige week berichtten we over het besluit van WhatsApp om gegevens te delen met Facebook. Na dit nieuws ontvingen we veel vragen over welke informatie er nu eigenlijk gedeeld kan worden en wat de opt-out precies betekent. Aan de hand van de nieuwe voorwaarden en de FAQ van WhatsApp proberen we deze vragen te beantwoorden. Maar vragen hebben we nog steeds.

Met wie wordt je informatie gedeeld?

Facebookgroep
De informatie die WhatsApp verzamelt, kan worden gedeeldIn deze blogpost schreven we over het delen van gegevens tussen WhatsApp en Facebook met Facebook en de andere bedrijven die binnen de groep van FacebookHier vind je welke bedrijven allemaal onderdeel zijn van de Facebook-groep vallen. Er kan dus ook informatie gedeeld worden met bijvoorbeeld Instagram en Oculus. Deze lijst met bedrijven is niet statisch. Als Facebook een bedrijf overneemt, zal deze waarschijnlijk aan dit lijstje worden toegevoegd.

Bedrijven waarmee je communiceert?

Volgens de nieuwe voorwaarden kunnen bedrijven je straks via WhatsApp benaderen over bijvoorbeeld leveringsupdates of met marketingberichten. Hoe dit precies gaat werken en of WhatsApp hiervoor bepaalde informatie zal delen met deze bedrijven is nog niet duidelijk. Momenteel wordt namelijk nog ‘onderzocht’ hoe deze communicatie met bedrijven zal werken.


Welke informatie wordt er gedeeld en voor welke doeleinden?

In de voorwaardenHier vind je de privacyvoorwaarden van WhatsApp (Privacybeleid) wordt aangegeven welke categorieën van informatie WhatsApp precies verzamelt. Zo verzamelen ze onder andere je accountinformatie en informatie over je telefoon, besturingssysteem en browsergegevens. Je accountinformatie bevat de volgende gegevens:

  • je mobiele telefoonnummer om een WhatsApp-account aan te maken;
  • de telefoonnummers in het adresboek van je mobiel van zowel WhatsApp-gebruikers als ook je andere contactpersonen;
  • je profielnaam, profielfoto en je statusbericht.

Wat WhatsApp kan delen met Facebook
Volgens het privacybeleid kan WhatsApp de verzamelde informatie delen met Facebook en de Facebook-bedrijvengroep voor de volgende doeleinden:

  • om hen te helpen hun aanbod te exploiteren, verlenen, verbeteren, begrijpen, aan te passen, ondersteunen en aan te prijzen;
  • verbeteren van hun systemen, om te begrijpen hoe hun diensten worden gebruikt, hun systemen te beveiligen, en om spam, misbruik of schendingen te bestrijden; en
  • voor marketingdoeleinden (productsuggesties, aanbiedingen en advertenties).

Geen helder antwoord
Als je je afvraagt welke informatie nu concreet met Facebook en de Facebook-bedrijvengroep wordt gedeeld, dan geven het privacybeleid en de FAQDe Frequently Asked Questions kan je hier nalezen hier geen duidelijk antwoord op.

Op basis van hun privacybeleid kan WhatsApp in principe alle verzamelde informatie delen met Facebook en de Facebook-bedrijvengroep. In de FAQ worden slechts voorbeelden genoemd van informatie die ze van plan zijn te delen. Het gaat dan om je telefoonnummer waarmee je je bij WhatsApp hebt geregistreerd en de laatste keer dat je van WhatsApp gebruik hebt gemaakt. Maar niets weerhoudt WhatsApp om ook andere informatie te gaan delen.

Waar ze wel helder over zijn, is dat alles wat je deelt op WhatsApp, zoals je berichten, foto’s, en accountinformatie, niet wordt gedeeld op Facebook of andere applicaties uit de Facebook-bedrijvengroep waar anderen het kunnen zien. Je zal dus niet opeens accountinformatie van je vrienden voorbij zien komen in je news feed.  Maar dat beperkt niet de mogelijkheid om informatie te delen met Facebook en de Facebook-bedrijvengroep.

Wat houdt de opt-out precies in?
Als bestaande gebruiker kan je het delen van je WhatsApp-informatie met Facebook niet voorkomen na acceptatie van de nieuwe voorwaarden.

Wat je wel kan doen is ervoor kiezen om Facebook niet toe te staan om je accountinformatie te gebruiken voor advertentiedoeleinden. Hoe je dit gebruik van je accountinformatie kan uitschakelen, wordt hierMeer uitleg over het uitschakelen van je accountinformatie voor advertenties uitgelegd.

Ongeacht de keuze die je maakt, zal Facebook deze gegevens wel ontvangen en kunnen gebruiken voor andere doeleinden. Het gaat dan om gebruik ter verbetering van hun systemen, om te begrijpen hoe hun diensten worden gebruikt, om hun systemen te beveiligen, en om spam, misbruik of schendingen te bestrijden.

De opt-out optie die WhatsApp aanbiedt, gaat dus minder ver dan veel mensen denken. In feite beperk je alleen de doeleinden waarvoor je accountinformatie door Facebook mag worden gebruikt en niet zozeer het delen van je accountinformatie of andere gegevens.

WhatsApp leg uit!
Het zou WhatsApp sieren als ze op bovenstaande vragen gewoon een helder antwoord geven en zich niet verschuilen achter vaag taalgebruik. Zo moeilijk kan dat niet zijn.

Alternatieven
Check ook eens onze Internetvrijheid ToolboxWe zetten de WhatsApp-alternatieven voor je op een rij in de Internetvrijheid Toolbox. Daar staan verschillende apps beschreven die een goed alternatief zijn voor WhatsApp.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag