• Menu

0 recente resultaten

De Week

Braille versus de smartphone, surveillance vanuit de lucht en een minister voor Veiligheidsgevoel. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • De Washington Post is eens uitgebreid gedoken in de data die Facebook over mensen bijhoudt om potentiële klanten aan adverteerders aan te kunnen bieden. Het is een ontluisterend verhaal met data over de grootte van je huis, je etnische ‘affiniteit’, of je vrienden hebt die binnenkort jarig zijn, je politieke voorkeur, of je ooit een Facebook evenement hebt aangemaakt, of je veel wijn, bier of sterke drank koopt (wellicht een eufemisme voor of je alcoholist bent), of je medicijnen gebruikt, en ga zo maar door.
  • Mireille Hildebrandt heeft in De Correspondent drie ideeën die ervoor zouden kunnen zorgen dat je autonomie kunt behouden in een wereld waarin er constant profielen van je worden gemaakt: we zouden allemaal beter moeten worden in statistiek, de profielen moeten transparant en er moet beter toezicht komen op datagestuurde analyse.
  • Op Motherboard schreef Bruce Sterling een nieuw Science Fiction verhaal: Sgt. Augmento. Het is weer een fantastische reflectie van de tijdsgeest met de deeleconomie, het basisinkomen en robots die beter zijn in TV kijken dan mensen.
  • De Note to Self podcast ging naar een school voor blinden en slechtzienden om erachter te komen of de smartphone (die tekst kan voorlezen als je deze niet kunt zien) gezien wordt als een zegen of als de reden waarom slechtziende kinderen binnenkort misschien minder goed kunnen spellen. Wist je trouwens dat braille ooit begonnen is als een manier waarop Franse soldaten ‘s nachts in stilte met elkaar konden communiceren?
  • Bij Bloomberg Businessweek stond een groot verhaal over hoe de politie in Baltimore gebruikt maakt van een surveillancetechniek vanuit de lucht die oorspronkelijk uitgevonden is voor de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak. Wat betekent het als de overheid een heel gebied permanent en in realtime in de gaten kan houden? Deze eye in the sky was eerder het onderwerp van een aflevering van Radiolab.
  • En tot slot: volgens De Speld hebben veel politici de behoefte aan een minister voor Veiligheidsgevoel.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag