Welke informatie kan WhatsApp nu eigenlijk delen?

Internetgebruiker belangrijk in handhaving EU netneutraliteit

Gesprek met ministers over big data in het veiligheidsdomein
DOSSIER: Netneutraliteit

Vanmiddag presenteren toezichthouders de uitgangspunten voor de handhaving van de regels waarmee netneutraliteit in Europa beschermd moet worden. Die uitgangspunten lijken verrassend sterk te zijn. In Nederland blijven we het nóg beter doen.

De Europese toezichthouders (BEREC) geven hun uitleg van de nieuwe Europese regels over netneutraliteit, en ze lijken niet te zijn gebogen voor de enorme lobby van Europese providers. De toezichthouders zullen bij de handhaving van de regels de vrijheid van de internetgebruiker een groot gewicht toe kennen.

En dat is belangrijk, want de Europese regels zijn niet op alle punten even helder. Zo laat de tekst van die regels ruimte voor discussie over prijsdiscriminatie (ook bekend als “zero rating”). Dat betekent dat veel afhangt van de uitleg die de Europese toezichthouders hier aan geven. Helaas is ook in de richtlijnen geen absolute keuze voor of tegen positieve prijs­discriminatie opgenomen. Gelukkig is wel duidelijk dat de toezichthouders bij hun beoordeling van zaken de vrijheid van de internetgebruiker zwaar zullen laten meewegen. Goed nieuws voor de Europese internetgebruikers.

Mooi voor ons is dat Nederland nog een stapje verder gaat. Minister Kamp van Economische Zaken wilde die discussie over prijsdiscriminatie voor zijn. Hij deed daarom een wetsvoorstel waarmee de Europese regels aangevuld worden en prijsdiscriminatie verboden is. Waar de uitgangspunten van de toezichthouders niet meer zijn dan dat (“uitgangspunten” of “richtlijnen”), is die Nederlandse aanvulling wél bindend. In Nederland is prijsdiscriminatie dus gewoon niet toegestaan. Overigens moet dat wetsvoorstel nog wel door de Eerste Kamer, maar dat lijkt niet meer dan een formaliteit te zijn.

Onder de streep is dit dus winst. Waar tot voor kort alleen Nederland het principe van netneutraliteit bij wet had vastgelegd, is nu de vrijheid van internetgebruikers in heel Europa gegarandeerd. Dat is onder meer te danken aan bijna een half miljoen Europeanen die tijdens de campagne Savetheinternet.eu hun stem hebben laten horen bij de toezichthouders. Wij, hier in Nederland, mogen blij zijn met het Ministerie van Economische Zaken én de Tweede Kamer, die voor Nederlandse internetgebruikers het onderste uit de kan hebben gehaald.

Update: Of zoals de Nederlandse toezichthouder ACM het zegt: “Een half internet bestaat niet. Consumenten en bedrijven hebben recht op volledige toegang tot alle beschikbare informatie en diensten.”

Update: De definitieve uitgangspunten voor het handhavingsbeleid van BEREC vind je hier: “Guidelines on the Implementation by National Regulators of European Net Neutrality Rules.”

Update: Tijdens de persconferentie toont BEREC wat statistieken: tegen het einde van de consultatieperiode ontvingen ze 640 reacties per minuut.

 1. Jan de Alleman

  “Gelukkig is wel duidelijk dat de toezichthouders bij hun beoordeling van zaken de vrijheid van de internetgebruiker zwaar zullen laten meewegen. Goed nieuws voor de Europese internetgebruikers.”

  Niks goed nieuws, jullie zijn dus in de propaganda getrapt. Zero rating is een loophole om toch netneutraliteit te schenden. Het voordeel geven aan bepaalde services is per definitie in het nadeel van alle andere, zowel gelijkaardige als totaal verschillende services.

  Door dit toe te staan krijg je dus opnieuw dat ISPs met elkaar gaan concurreren niet op hun service, maar op dat van anderen, door deze te zero raten. Door dit toe te staan krijgt bv Spotify een oneerlijk voordeel over andere muziekservices. Dit is zeker niet eerlijk, vooral niet tegenover de startups die het al moeilijk genoeg hebben.

  Dit heeft NIETS met vrijheid van de consument te maken, maar vrijheid van ISPs om verschillende abbonementen aan te bieden die variëren in zero-rated content, en te doen alsof dit voor de keuze van de consument is.

  Volgende keer wat kritischer zijn AUB.

  • Rejo Zenger

   Dank! Je hebt natuurlijk helemaal gelijk als je zegt dat zero rating een loophole is om netneutraliteit te schenden. Zero rating lijkt misschien op de korte termijn gunstig voor de internetgebruiker, maar is dat op de lange termijn niet. Daarom is Bits of Freedom ook fel tegen zero rating.

   De nieuwe Europese regels verbieden zero rating helaas niet expliciet. Maar, tegelijkertijd zijn er veel voorbeelden van zero rating te vinden die met zekerheid in strijd zijn met die regels, terwijl er geen voorbeelden zijn van zero rating die volgens de regels wel zouden kunnen. De Europese toezichthouders zullen dat per voorgelegde casus steeds weer opnieuw beoordelen, maar de gisteren gepubliceerde uitgangspunten maken wél duidelijk dat veel gewicht zal worden toegekend aan het belang van de internetgebruiker.

   In Nederland is zero rating domweg verboden.

  • Marjo

   Als er een rating ergens aan vast zit dan is er al iets geclassificeerd. En met die rating is de neutraliteit dan al ondermijnd. Alleen iets zonder rating is neutraal.

   Ja scheef, maar wel iets om over na te denken denk ik.

 2. HK

  Dit gaat veel verder dan alleen maar de bescherming van de internetgebruiker. Het gaat over de voorkeur voor een politiek systeem. Als je een voorstander bent van netneutraliteit en een overheid die dit reguleert, dan ben je feitelijk een voorstander van het socialisme. Het systeem binnen de EU en Nederland. Een vrije markt is er namelijk niet, die bestaat niet. Ondanks wat de propaganda ons probeert te vertellen.

  Socialisme is even kort door de bocht de centraal gereguleerde economie door een te logge overheid die precies weet wat goed is voor haar burgers omdat ze die te dom om te poepen vindt.

  Waarom laten we netneutraliteit, of eventueel een andere uitkomst, niet over aan de vrije markt? Bang dat ISP prijzen gaan verhogen? Ik denk dat de markt dit er zelf wel uitfiltert. Er zullen altijd ISPs zijn die in een gat duiken waar anderen niet zitten en zo de prijs laag houden. Dat noemen ze een vrije markt.

  Op het eerste gezicht klinkt netneutraliteit wel heel nobel maar een overheid hoeft zich hier niet in te mengen. Neutraliteit moet niet door de overheid bepaald worden maar door de vrije markt.

  Dit betekent dus dat we naar een kleine overheid moeten met minimale regels aangaande internetrestricties (en alle andere zaken). Want als je een minimale en kleine overheid hebt die alles aan de vrije markt overlaat dan houdt de overheid je ook minder in de gaten, en lost het privacyprobleem vanuit de overheid zich veel sneller op of wordt in elk geval kleiner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.