• Menu

0 recente resultaten

Internetgebruiker belangrijk in handhaving EU netneutraliteit

Vanmiddag presenteren toezichthouders de uitgangspunten voor de handhaving van de regels waarmee netneutraliteit in Europa beschermd moet worden. Die uitgangspunten lijken verrassend sterk te zijn. In Nederland blijven we het nóg beter doen.

De Europese toezichthouders (BEREC) geven hun uitleg van de nieuwe Europese regels over netneutraliteit, en ze lijken niet te zijn gebogen voor de enorme lobby van Europese providers. De toezichthouders zullen bij de handhaving van de regels de vrijheid van de internetgebruiker een groot gewicht toe kennen.

En dat is belangrijk, want de Europese regels zijn niet op alle punten even helder. Zo laat de tekst van die regels ruimte voor discussie over prijsdiscriminatie (ook bekend als “zero rating”). Dat betekent dat veel afhangt van de uitleg die de Europese toezichthouders hier aan geven. Helaas is ook in de richtlijnen geen absolute keuze voor of tegen positieve prijs­discriminatie opgenomen. Gelukkig is wel duidelijk dat de toezichthouders bij hun beoordeling van zaken de vrijheid van de internetgebruiker zwaar zullen laten meewegen. Goed nieuws voor de Europese internetgebruikers.

Mooi voor ons is dat Nederland nog een stapje verder gaat. Minister Kamp van Economische Zaken wilde die discussie over prijsdiscriminatie voor zijn. Hij deed daarom een wetsvoorstel waarmee de Europese regels aangevuld worden en prijsdiscriminatie verboden is. Waar de uitgangspunten van de toezichthouders niet meer zijn dan dat (“uitgangspunten” of “richtlijnen”), is die Nederlandse aanvulling wél bindend. In Nederland is prijsdiscriminatie dus gewoon niet toegestaan. Overigens moet dat wetsvoorstel nog wel door de Eerste Kamer, maar dat lijkt niet meer dan een formaliteit te zijn.

Onder de streep is dit dus winst. Waar tot voor kort alleen Nederland het principe van netneutraliteit bij wet had vastgelegd, is nu de vrijheid van internetgebruikers in heel Europa gegarandeerd. Dat is onder meer te danken aan bijna een half miljoen Europeanen die tijdens de campagne Savetheinternet.eu hun stem hebben laten horen bij de toezichthouders. Wij, hier in Nederland, mogen blij zijn met het Ministerie van Economische Zaken én de Tweede Kamer, die voor Nederlandse internetgebruikers het onderste uit de kan hebben gehaald.

Update: Of zoals de Nederlandse toezichthouder ACM het zegt: “Een half internet bestaat niet. Consumenten en bedrijven hebben recht op volledige toegang tot alle beschikbare informatie en diensten.”

Update: De definitieve uitgangspunten voor het handhavingsbeleid van BEREC vind je hier: “Guidelines on the Implementation by National Regulators of European Net Neutrality Rules.”

Update: Tijdens de persconferentie toont BEREC wat statistieken: tegen het einde van de consultatieperiode ontvingen ze 640 reacties per minuut.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag