Dutch government says no to weakening encryption

Internationale coalitie vraagt regeringsleiders encryptie te steunen

De Week
DOSSIER: Versleuteling

Vorige week onderkende het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer het belang van encryptie. We zijn ontzettend trots dat Nederland hierin een voorbeeldrol inneemt. Dat kunnen we niet genoeg onderstrepen. Helaas hangt niet overal ter wereld de vlag er zo bij. Daarom roept een brede, internationale coalitie vandaag regeringsleiders wereldwijd op zich uit te spreken voor encryptie.

In de brief, die je hier kunt lezen en ondertekenen, schrijft de coalitie:

“In het digitale tijdperk wordt economische groei aangejaagd door de mogelijkheid tot vertrouwen en verificatie van onze interactie, en door de mogelijkheid om op een veilige wijze te communiceren en handel te drijven, zowel binnen als buiten de landsgrenzen.”

En ze sluiten af:

“Wij moedigen u nu aan om de veiligheid en beveiliging van gebruikers te steunen door de integriteit van communicatie en diens systemen verder te versterken. […] Gebruikers moeten de mogelijkheid hebben – en bedrijven moeten de mogelijkheid bieden – tot het gebruik van de sterkste encryptie mogelijk, inclusief end-to-end encryptie, zonder de angst dat overheden toegang kunnen afdwingen tot de inhoud, metadata of de encryptiesleutels zonder eerlijk proces of respect voor de rechten van de mens.”

We hopen dat het kabinet haar standpunt ook internationaal zal uitdragen. Want zoals de coalitie terecht opmerkt, “beperkingen van encryptie in welk land dan ook [hebben] wereldwijde impact.”

Met dank aan Fabian Altena voor de Nederlandse vertaling van de brief.

 1. Wim

  De link in de tekst naar securetheinternet.org is “password protected”. Is er een andere link? Het wordt anders een beetje moeilijk lezen en ondertekenen.

 2. Evelyn Austin

  Hoi Wim,

  Heb je nog steeds problemen met de link? De website lag er namelijk even uit, maar ondertussen doet ‘ie het hier al wel weer.

 3. Jozef

  Oemetjmagik

  Kees

 4. Guillaume

  samenvatting brief : “Overheden mogen niet, hetzij door particuliere of publieke overeenkomst, een entiteit dwingen of verplichten deel te nemen aan activiteiten die stroken met bovengenoemde principes.”

  vergis ik mij (met al die ontkenningen), of moet daar het woordje NIET nog tussen ?

  (“activiteiten die NIET stroken met bovengenoemde principes.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.