De Week

Waarom zit Bits of Freedom op Facebook?

De officier van justitie moet blijven!
DOSSIER: Platformen

Dat is een vraag die we vaak krijgen. Immers, we zijn regelmatig zeer kritisch op het advertentienetwerk dat zich voordoet als een sociaal netwerk. We zijn er ook niet 100% happy mee, daarom houden we dat besluit vaak tegen het licht. En vooralsnog besluiten we om er te blijven. Hier leggen we uit waarom.

Privacyschending? Facebook!
Bijna elke keer dat wij mensen spreken over privacyschendingen door bedrijven, beginnen ze uit zichzelf over Facebook. (Hoewel Google ook steeds vaker wordt genoemd.) Blijkbaar is dat het eerste waar mensen aan denken rondom het thema privacy. Ook mensen die zich niet dag in, dag uit verdiepen in dit onderwerp voelen een steeds groeiend ongemak rondom de enorme hoeveelheden data die worden verzameld. En bij Facebook is dat het meest zichtbaar. Veel mensen zien eerst privacy in een persoonlijke laag (je oudtante en werkgever kunnen ook die ene gênante foto zien), en beseffen zich daardoor ook de achterliggende laag (Facebook kan zien wat mijn seksuele voorkeur is) en soms zelfs de laag die daar weer achter zit (dat soort gegevens kunnen overheden dus ook vorderen). Als mensen zich op Facebook steeds meer vragen stellen over privacy, kunnen we ze daar ook het beste bereiken om antwoord te geven.

Welk laagdrempelig alternatief?
De gevorderde internetter kan makkelijker een (soort van) alternatief voor Facebook gebruiken. Van IRC-kanalen en RSS-feeds tot een gedecentraliseerde sociale netwerk zoals Diaspora*. Het probleem is dat we juist ook die mensen willen kunnen informeren die geen expert zijn. En zolang jouw omgeving geen gebruik maakt van die alternatieven, kom je er zelf ook niet snel mee in aanraking.

Dat is precies het probleem van de monopoliepositie van Facebook: Zolang er te weinig mensen een alternatief gebruiken, zullen die alternatieven heel moeilijk serieus tegen Facebook kunnen opboksen. Tegelijkertijd zijn er ook genoeg voorbeelden uit het verleden die aantonen dat als een kritische massa weggaat, zoiets wel degelijk kan. (MySpace of Hyves, anyone?) We blijven dus hopen dat er op een gegeven moment een privacyvriendelijker en laagdrempelig alternatief opbloeit, waardoor ook wij weg kunnen van de blauwe techgigant. Over ontwikkelingen op dat gebied zullen we lezers blijven informeren, juist ook op Facebook.

 1. Vincent

  Ik vind het wel een interessante discussie. Het roept bij wel meteen de vraag op: Welke alternatieven zijn er voor de gemiddelde gebruiker? Ik zie ze inmiddels nauwelijks meer. Het vervelende is ook dat Facebook zich meestal als veelvraat op dat soort nieuwe initiatieven stort. Zie instagram, zie whatsapp. Zodra een alternatief te populair wordt, gooien ze er een paar miljard tegen aan en hebben weer volledige controle. De EU heeft in die zin getracht Google aan te pakken t.a.v. monopolie posities maar voor zover ik weet is Facebook redelijk ongemoeid gelaten. Ik ben zeer benieuwd welke, b.v.k. Europese, alternatieven er zijn. En hoe je die onder het brede publiek bekend kunt maken. Voor mijn gevoel is nu de enige keuze…of op Facebook blijven en accepteren dat dit er bij hoort, of helemaal van Facebook af gaan.

 2. Rixster

  Ello is een goed alternatief. Maar alle vrienden zitten op FB…

 3. Peter

  Misschien dat jullie enkel deze link op Stasibook kunnen zetten, en dat de mensen dan overstappen naar Diaspora.

  Het maar blijven gebruiken van FaceBook vind ik dan wel een beetje
  dubbel, en omdat iedereen er zit blijven jullie er ook maar?

  Zo los je het Facebook probleem naar mijn mening dan niet op.

  Maar de meeste mensen boeit het niet zo heel veel.
  Als het kalf verdronken is, demp men de put zal ik maar zeggen.

 4. Jeroen

  Naast Ello, Diaspora is er ook https://mewe.com/

 5. marcel

  Het mag best wat scherper.

  Zorg er als BOF in ieder geval voor dat je de betere alternatieven *ook* gebruikt zodat mensen die al wel die netwerken gebruiken niet alsnog op facebook jullie moeten volgen.

  Op z’n minst 1 van deze netwerken zou ook in de ‘social squares’ mogen op de frontpage.

 6. Daphne van der Kroft

  Je hebt gelijk. De reden waarom we dat tot nu toe niet deden is omdat er al best veel tijd gaat in het bijhouden van alle verschillende communicatiekanalen. Van mail, reacties op de site, twitter, en facebook tot IRC. Het gebruiken van alternatieven zou ook moeten inhouden dat we daar dan ook echt actief zijn. Maar we zijn toevalllig aan het nadenken over een nieuwe site, dus deze suggestie nemen we sowieso mee!

 7. Daphne van der Kroft

  Ha Peter, deze link hebben we vanzelfsprekend ook gedeeld op Facebook! En met je andere punt heb je natuurlijk gelijk. Dat is precies de spagaat waar we zelf ook inzitten, en waar we niet blij mee zijn. Maar het alternatief zou zijn dat we daar niet actief zijn en dus minder mensen kunnen informeren over ontwikkelingen, tips en alternatieven op het gebied van internetvrijheid. Dat vinden we ook weer zonde. Wat zou jij een goede oplossing vinden?

 8. Saul

  Al bekend met Path?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.