• Menu

0 recente resultaten

De Week

Een klok voor de wetenschap, dark gaan en this chip will selfdestruct in.. 3..2..1. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Stel je heet Ahmed en je hebt een NASA T-shirt en je bent 14 jaar en je brengt een zelfgemaakte klok naar school. In Texas zouden jouw docenten de politie kunnen bellen, omdat die klok teveel op een bom lijkt. Zeynep Tufekci gebruikt de arrestatie van Ahmed om te reflecteren op hoe je computerles op scholen zou moeten inrichten.
  • Een mooi staaltje van de kracht van het internet en wat je samen in een korte tijd kunt bereiken. Het Britse EveryPolitician project kreeg binnen no-time gestructureerde data over politici uit meer dan 200 landen online.
  • Op De Correspondent legt Dimitri Tokmetzis in een fantastisch geïllustreerd artikel uit waarom je de command line zou kunnen gebruiken. Het is niet alleen sneller, maar het gaat ook om de ‘pure ervaring’.
  • De Engelse makers van het programma Hunted hebben ruim 400 verzoeken gedaan bij de overheid om te achterhalen waar beveiligingscamera’s van de overheid staan. En dat allemaal om zo realistisch mogelijk weer te geven wat er gebeurt als fugitives proberen een maand lang van de radar van dertig expert hunters te blijven. Er zijn een paar spelregels. Zo moeten ze binnen Engeland blijven en moeten zich aan de wet houden. In elk geval boeiend om zelf eens over na te denken: hoe zou je zelf 28 dagen lang dark gaan? De Standard geeft alvast zeven tips uit films.
  • Een klassieke Slashdot-discussie: Iemand stelt de vraag in welk land je het best je hosting kunt parkeren als je een goede verbinding wilt én juridische bescherming tegen surveillance. Na het lezen van de antwoorden (binnen een paar uur de eerste Godwin- Luxemburg, want niemand is geïnteresseerd in wat er daar gebeurd – Somalië, het land dat jouw waarden deelt – wel Duitsland, juist niet Duitsland – het maakt niet uit: alleen encryptie helpt) zijn we weer terug bij af: waarschijnlijk de landen die de vragensteller al noemt…
  • Wil je zeker weten dat je computer het niet meer doet zodra iemand anders ernaar kijkt? Dan kun je binnenkort misschien deze zelfvernietigende computerchip gemaakt op glas gebruiken.
  • Let’s Encrypt, waar onder andere EFF bij betrokken is, heeft zijn eerste ssl-certificaat in gebruik genomen. Dit moet bijdragen aan het EFF-initiatief om elke site via https bereikbaar te maken. Aangezien Let’s Encrypt nog niet door de browsers officieel is erkend als certificaatautoriteit, moet het certificaat nog wel handmatig worden toegevoegd.

 

Heb jij ook tips? Laat het weten in de reacties hieronder of op Twitter of Facebook!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag