• Menu

0 recente resultaten

Persbericht: Amsterdammers 30 minuten surveillance-vrij op het George Orwellplein

Amsterdam, 25 juni 2015 — Donderdag 25 juni roept Bits of Freedom het Thorbeckeplein in Amsterdam voor 30 minuten uit tot ‘George Orwellplein’. Ter ere van de geboortedag van de beroemde schrijver van 1984, creëert de burgerrechtenorganisatie een plek in Amsterdam waar zonder surveillance gesproken, geschreven en geleefd kan worden. Daarmee vragen ze de aandacht voor toenemende overheidssurveillance in Nederland. Heb jij een gênante vraag, wil je zoenen zonder bekeken te worden of gewoon even genieten van de vrijheid? Tussen 12:00 en 12:30 kun je op het eendaagse George Orwellplein terecht.

“Onze overheid lijkt wel een surveillance-machine te worden. Voor onze vrijheid is het belangrijk dat er een einde komt aan deze zucht naar controle.” aldus Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom. “Het Thorbeckeplein, vernoemd naar de grondlegger van onze parlementaire democratie, is voor ons de perfecte plek om even stil te staan bij het feit dat niemand wil leven in een Orwelliaanse wereld met een Big Brother en een Thought Police.”

Surveillance wordt slimmer én goedkoper
Camera’s en andere sensoren worden steeds goedkoper. Tegelijkertijd wordt de technologie in de surveillance-apparatuur steeds slimmer, door bijvoorbeeld gezichtsherkenning of het geautomatiseerd opnemen van uitzonderlijke situaties. Het wordt daarmee voor de overheid steeds makkelijker om burgers in de gaten te houden: er is meer surveillance voor minder geld.

Niet alleen op straat, ook online
Camera’s op straat zijn nog relatief zichtbaar. Op het internet is het veel moeilijker om te zien dat je in de gaten wordt gehouden. Er is een wetsvoorstel in de maak waarin de geheime diensten de bevoegdheid krijgen om op ongerichte wijze op massale schaal alle (internet)communicatie van burgers af te tappen. Dit zou de meest vergaande bevoegdheid zijn die de Nederlandse geheime diensten ooit hebben gehad. Bits of Freedom heeft fundamentele twijfels over de noodzaak én effectiviteit van deze vrijheidsbeperkende voorstellen.


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag