• Menu

0 recente resultaten

Wist Plasterk niets over PRISM, of doet hij alsof?

De afgelopen dagen is verder duidelijk geworden hoe ingrijpend de Amerikaanse afluisterdienst NSA op grote schaal berichten van gewone Nederlanders kan afluisteren. Op 11 juni is zelfs naar buiten gekomen dat ook de Nederlandse veiligheidsdiensten van PRISM gebruik maken. Maar een paar dagen eerder gaf onze minister van Binnenlandse Zaken Plasterk nog in een interview met de NOS duidelijk aan dat hij niet wil dat dit ook in Nederland gebeurt. Hoe zit dat?

Op 7 juni deed Plasterk in een NOS interview de volgende uitspraken:

“Er kan nooit sprake van zijn om zo maar eens een beetje rond te shoppen op het internet en mensen te bespioneren, dat kan niet.”

Sterker nog: áls zo een sleepnet zou worden uitgegooid, zou dat in strijd zijn met de wet:

“Als het waar zou zijn dat het hier zomaar in den brede gebeurt, dan in ieder geval voor Nederland zou dat totaal in strijd zijn met de wet.”

Waarom? Omdat privacy en vrijheid van meningsuiting grondrechten zijn:

“In de eerste plaats is privacy een grondrecht. Je hebt gewoon het recht om te mailen, te schrijven, briefgeheim, dat zijn allemaal grondrechten. In de tweede plaats is ook de vrijheid van meningsuiting in het geding. Het kan ook niet zomaar zijn dat overheden een beetje gaan zitten afluisteren wat je ergens van vindt. Je hebt de vrijheid om van mening, standpunten, met elkaar daarover te communiceren, en ja dat willen we absoluut niet aantasten.”

We zijn blij om te horen dat Plasterk dat vindt. Maar hoe kan dat? Of hij wíst niet dat de Nederlandse veiligheidsdienst gebruik maakte van PRISM (schokkend), of hij wist het wel, maar deed alsof (nog schokkender).

En als Plasterk privacy en vrijheid van meningsuiting zo hoog heeft zitten, waarom werkt het Ministerie van Binnenlandse Zaken samen met het Ministerie van Defensie dan al anderhalf jaar achter de schermen aan een wetsvoorstel om Nederlandse veiligheidsdiensten op grote schaal onze emails en andere communicatie af te laten tappen?

Bits of Freedom eist opheldering

We hebben de minister daarom vandaag gevraagd om opheldering. In een brief eisen we dat de Nederlandse veiligheidsdiensten onmiddellijk stoppen met het gebruik van informatie via PRISM en dat Plasterk zich op korte termijn uitspreekt over het plannen voor een massale internettap. Gezien zijn eerdere uitspraken kan het niet anders dan dat hij ferm afstand neemt van zowel PRISM als de massale internettap.

Voor de duidelijkheid: we eisen een duidelijk en ondubbelzinnig antwoord op onze vragen. Met ontwijkende antwoorden, zoals die van Opstelten gisteren tijdens het vragenuurtje in de  Tweede Kamer, nemen we geen genoegen.

Lees hier de hele brief (PDF):

brief

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag