https://www.flickr.com/photos/mattmendoza/8511068164/in/photolist-dY6s3y-4VGFPd-6Y6pDY-8N6XnP-9msV2p-7kKLUK-drCrqX-pNWDkB-aqQQmT-TBYCG-yMsVqp-4mqPp6-AUxN9-5uf81C-TBWMu-9hGXup-41Lwf2-5tugfE-fFn7wR-6WXSVd-d12Pt-edYyVo-66KdVu-TAesn-96hdHD-q2XMHK-66EWDD-XgHgy-7U73kN-8uZBzU-GP2Pq-qs2qXy-ycjDHq-sqyKWE-RJeHVy-8q8afF-bXHuVC-bkpudd-HF93Nh-5jnRZM-sjMfqB-ppzYVC-8gnXDL-61BQzg-5jsfxA-TAgx2-7GMwoJ-wmgrh-66Kegh-qtgF7H
Wist Plasterk niets over PRISM, of doet hij alsof?

Teleurstellende wanvertoning Opstelten over PRISM-schandaal

Bits of Freedom: Dutch spooks must stop use of PRISM
DOSSIER: Geheime diensten

Op 11 juni was er een vragenuurtje waar Kamerleden eindelijk vragen konden stellen over het afluisterschandaal dat de afgelopen dagen het nieuws beheerst. Er waren heel wat vragen en het beloofde spannend te worden. Maar Opstelten gaf geen énkel inhoudelijk antwoord. Sterker nog: hij verdedigde PRISM.

Kamerleden stelden belangrijke vragen zoals:

 • Lezen de Nederlandse veiligheidsdiensten al onze emails en andere communicatie via het Amerikaanse afluistersysteem?
 • Kúnnen ze zoveel informatie überhaupt verwerken?
 • Hoe verhoudt Plasterks stelling dat in Nederland zoiets nooit zou mogen, zich met het feit dat de veiligheidsdiensten blijkbaar gebruik maken van PRISM?
 • Wat gaat de Nederlandse regering doen om dit te stoppen?

 

Minister Opstelten slaagde erin om niet alleen geen antwoord te geven op de vragen, maar tegelijkertijd ook Amerika’s massale surveillancestructuur te verdedigen:

 • De minister doet geen mededelingen over de samenwerking tussen de NSA en de AIVD. (Behalve als het de regering uitkomt, natuurlijk.)
 • “Wij werken binnen de kaders van de wet en dat doen de Amerikanen natuurlijk ook.” (Blijkbaar vindt Opstelten het prima dat miljoenen onverdachte Nederlanders in een Amerikaans afluistersysteem continu worden gemonitord.)
 • “Amerikanen hebben een onderzoek lopen naar deze zaak, en wij zullen dit onderzoek niet frustreren.”
 • “We hebben nog nooit een klacht gehad hierover.” (Ehm: misschien omdat het de afgelopen jaren geheim was?)

 

Wij zijn even sprakeloos.

 1. Anoniem

  On June 11 there Parliamentary Question Time where MPs could finally ask about the hacking scandal that has dominated the news in the last days. There were a lot of questions and it promised to be exciting. But Opstelten [Minister for Security and Justice] gave no substantive reply. Stronger, he defended PRISM.

  MPs asked important questions such as:

  Is the Dutch security reading all our emails and other communications via the U.S. surveillance system?
  Can they really handle so much information?
  How is it that Plasterk [Minister for Interior] stated that the Netherlands would never do such a thing, when in fact that the security forces apparently are using PRISM?
  What does the Dutch government plan to do to stop this?

  Minister Opstelten managed not only to not answer the questions, but also to defend America’s massive surveillance structure:

  He said that ministers do not provide information on the cooperation between the NSA and the AIVD. (Except when it suits the government, of course.)
  “We work within the framework of the law and so do the Americans.” (Apparently Opstelten is fine with millions of Dutch people, who are not suspected of anything, being continuously monitored by an American system.)
  “Americans have a begun an investigation into the matter, and we will not disrupt this investigation.”
  “We have never had a complaint about this.” (Um, maybe because it was secret?)

  We are speechless.

 2. seven

  Beetje raar om Opstelten nu de zwarte piet toe te spelen, het is namelijk PvdA minister Plasterk die gaat over, en verantwoordelijk is voor de AIVD. Plasterk gaf de AIVD zelfs toestemming om gebruik te maken van info vd NSA uit PRISM.
  Enfin, dat Plasterk van gleufhoeden houdt is geen geheim . http://t.co/YZbbjwMor0

 3. Ot van Daalen

  Het standpunt van Opstelten is natuurlijk afgestemd met Plasterk – het is ook zijn statement. Maar je hebt gelijk – het is iets wat we de hele regering kunnen aanrekenen.

 4. Anoniem

  Functiebeoordeling Ivo Opstelten
  Ø ongeschikt
  O geschikt

 5. bebob

  @Ot: teleurstellende wanvertoning van niet-factcheckende BoF. Opstelten gaat niet over de AIVD.

  “Hoe verhoudt Plasterks stelling dat in Nederland zoiets nooit zou mogen, zich met het feit dat de veiligheidsdiensten blijkbaar gebruik maken van PRISM?”

  Het feit dat…?
  Zijn jullie (en die Kamerleden) bekend met het adagium “1 bron is geen bron”?

 6. B

  Opstelten schuift zich naar voren om te antwoorden over een onderwerp dat buiten zijn portfolio valt? Was Plasterk verhinderd?
  Bot gezegt “Waar bemoeit hij zich mee?”

 7. ron

  Ze kunnen iedereen monitoren? Dus ook niet verdachten, zoals ministers en zakenleven? lekkere concurrentie positie en USA maar geloven op hun blauwe ogen? Waarom komt onze economie niet meer uit het slop?

 8. Frank Hulsebos

  Opstelten is de vleesgeworden onverschilligheid

 9. Pim Smit

  Kan het zijn dat Opstelten gewoon een randdebiel is? Oh ja, ik woon in Rotterdam, dus een nadere toelichting is niet nodig! En laat PRISM even uitzoeken waar ik woon zodat hij verhaal kan halen! Oh nee, dat kan hij niet, want zijn voorstel van 15 oktober vorig jaar voor bestrijding van cybercrime is er nog niet door. Hey! Heeft één en ander misschien met elkaar te maken?

 10. Annemarie

  Opstelten Opzouten!

 11. DC

  Anonimiteit is binnenkort weg. Privacy is weg. Iedereen kan op elk moment gevolgd en geanalyseerd worden. Door agencies die er aan de buitenkant indrukwekkend uitzien en best goed werk verrichten, maar waar miljoenen mensen rondlopen met allerlei privileges. Ook mensen met een eigen agenda zoals Snowden die nu in China zit. Daar zijn we dan aan overgeleverd.

  In een commission statement van de EU wordt aangedrongen op versnelde invoering van een nieuw verdrag, maar daar valt aftappen en eventuele censuur buiten. Wel staat erin dat sites in de EU, of gerund vanuit de EU, al het redelijke moeten doen om het ID vast te stellen van EU burgers die een account aanmaken of inloggen. In Duitsland wordt gewerkt aan een inlogchip. Dat ‘zou niet de bedoeling zijn’, zo twitterde het EU account. Dat kan. Misschien moet je straks inloggen met een RFiD reader, vingerafdruk, irisscan. Een handtekening faxen zal het niet zijn.

  Ik maak me ernstig zorgen. Men weet exact waar mensen bezorgd over zijn en gaat vervolgens kwebbelen over het feit dat Google e-mail “leest” en dat de Amerikaanse overheid daar ook bij kan. Dat EU burgers niet beschermd worden. Vervolgens wordt op slinkse wijze een voorstel uit de kast geplukt wat in feite helemaal niet over Prism gaat en ook niet over aftappen door onze eigen overheden. Nee, ‘voor uw bescherming’ kan verplicht inloggen met gecheckt ID worden doorgevoerd. Websites, diensten kunnen op slot worden gegooid.

  Vergeet proxies als dat gebeurt. Totale controle. Wikileaks, Anonymous, Pastebin, Piratebay, het kan allemaal volstrekt onmogelijk worden daar bij te komen, omdat iemand dat beslist. Een digitaal ijzeren gordijn om de EU. Vrijheid van meningsuiting? Anoniem daten, als dat je ding is? Sexchat? Hoe vrij kun je met iemand chatten als je weet dat je ID bekend is en je waarschijnlijk getapt of zelfs bekeken wordt? En dan verder. Het is heus niet zo raar als op een dag besloten wordt pornografie helemaal te verbieden. Inclusief oude kunst. Godslastering. Kritiek op de EU. Homopropaganda. Ik noem maar wat dingen die we in andere landen hebben gezien. Wat denk je van kritiek op de EU president die maar niet wil opstappen en z’n zoon klaarstoomt voor opvolging. Gebeurt niet? Mensen van 45+ herinneren zich de jaren 70 en 80 nog. Een volstrekt ander Nederland waarin zoveel zaken die nu normaal zijn absoluut ondenkbaar waren.

  Ik maak mij zeer, zeer ernstige zorgen hoe natuurlijke, burgelijke vrijheden stap voor stap worden afgenomen, hoe je stap voor stap wordt ontleed, ontkleed. Democratie? In de marge misschien. Maar in hoofdlijnen dendert de trein maar door. Station na station wordt gepasseerd. Je zou onderhand denken dat het afgesproken werk is. Zou zomaar kunnen. Bilderberg gaat/ging onder andere over Big Data.

  Het verdrag dat maar versneld moet worden doorgevoerd:
  20 (16) gaat over uitsluiten van aftappen en ‘preventie’
  20 (23) ID
  http://www.europarl.europa.eu/document/activities/cont/201305/20130508ATT65776/20130508ATT65776EN.pdf

 12. Merel van den Hurk

  Als er één ding is dat je Opstelten kunt nageven is het wel dat hij een uitzonderlijk talent heeft voor urenlang lullen en alsnóg geen antwoord op de vraag geven. Chapeau.

 13. Jeroen

  Ik twijfel toch in hoeveel details dit is afgesteld, want Opstelten zegt dingen die duidelijk niet te rijmen zijn met Plasterks eerdere reactie. Drukt Opstelten hier niet gewoon stiekem zijn eigen zin door? Geeft vast achteraf gedoe in de ministerraad maar dan is het kabinetsstandpunt al ingenomen.

 14. Ton

  Cyberkop Opstelten is cyber deskundige bij uitstek.

  Ik weet alleen niet voor wie hij minister speelt, maar zeker niet voor het Nederlandse volk. Bovendien was hij vandaag slechts een inval-minister voor superspion Plasterk. Logisch dat hun eigenbelang voorgaat boven die van de burger.

 15. opa jan

  Ik ben bijna 80 en ik vraag me af uit welk ei u allen zijt gekomen, we worden al jaren in de gaten gehouden door onze overheid, ik heb eens een stukje geschreven over Maxima en haar familie, mooi dat ik binnen 2 dagen gevolgd werd door de overheid, zelfs mail dat ik me beter kon onthouden van commentaar, dus doe nu niet alsof er iets nieuws onder de zon is, zij weten alles van u.

 16. StakkerHumanoid

  Dit is nu exact het fenomeen van de cyber
  http://www.watzegtivo.nl

 17. Harrielv

  Ik begrijp echt niet waarom mensen uitgemaakt moeten worden voor superspion, vleesgeworden onverschilligheid, randdebiel enz. Dit soort opmerkingen dragen nergens toe bij, zijn kwetsend en polariseren de discussie.
  Hou het zakelijk en gebruik argumenten die er toe doen.

  Ook ik ben tegenstander van wat er gebeurd. Geen verrassing overigens dat het gebeurt. Veel WEBsites (gmail,hotmail,skype, Facebook enz enz) zijn van Amerikaanse bedrijven en alleen zij hebben zeggenschap over de inhoud ongeacht waar deze servers staan (jij dus niet). Dat is altijd zo geweest.
  Wil je niet hebben dat er in gekeken wordt gebruik het dan gewoon niet. Ga er maar vanuit dat de Amerikaanse regering altijd toegang heeft (en had) tot alle data bij deze bedrijven. Roep het woord terrorisme in Amerika en alle deuren gaan open voor controle. Hier in Nederland roepen dat het niet eerlijk/netjes/niet afgesproken is getuigd van naïviteit.

 18. George Knight

  Het is wel een prestatie van minister Opstelten om inhoudelijk niets te zeggen. Maar het gaat ‘m makkelijk af. In de nietszeggendheid neemt Opstelten het overduidelijk op voor Veiligheid en tegen Justitie. In een volgend kabinet zouden deze twee beleidsterreinen weer uit elkaar gehaald moeten worden. Ze conflicteren. Dat maakte voor mij de beantwoording van de minister duidelijk.
  Over het asiel voor Edward Snowden hield Opstelten de boot af. Ondanks vragen van SP, GL en PvdD. Een medewerker van een VVD-kamerlid dat ik hierover maandag benaderde liet me weten dat Snowden zelf asiel aan kan vragen. Evenmin als bij Julian Assange neemt het kabinet-Rutte geen enkel initiatief om te bemiddelen.

 19. Rob

  Het zou goed zijn, als BOF (of een andere organisatie) eens exact op een rijtje zou zetten, wat de gemiddelde burger -zonder al te veel verstand van deze zaken- zou kunnen doen, om zijn eigen identiteit en zijn privacy optimaal te beschermen. Ikzelf gebruik als Browser Firefox met enkele veiligheids- en privacy add-ons. Als zoekmachine gebruik ik Ixquick (deze bewaart mijn zoekgeschiedenis niet en heeft ook andere privacy-opties). Verder heb ik een van mijn email adressen voorzien van de plug-in Enigmail (binnen mijn Thunderbird-applicatie). Maar…er kan vast nog veel meer…!

 20. PeterB

  Ik zou graag ook meer vragen willen zien rondom AMS-IX, de presentaties slides van Prism laten zien dat ze eenderde van het internet verkeer kunnen tappen omdat dat via de US loopt. Als ze daar met samenwerking van Nederland AMS-IX aan kunnen toevoegen en Nederland in ruil daarvoor informatie krijgt uit Prism zullen een hoop diensten erg blij zijn. Wellicht dat Opstelten daarom zo stil is? Het project was waarschijnlijk al in volle gang.

 21. Ot van Daalen

  We hebben een toolbox voor internetvrijheid ontwikkeld: https://www.bof.nl/ons-werk/internetvrijheid-toolbox/ Daar zit al veel in. We houden ons aanbevolen voor aanvullingen.

 22. Bas

  Maar beste Opa Jan, dat betekent toch niet dat je het allemaal zomaar moet pikken? Misschien dat ik er op mijn tachtigste ook mee stop, maar voorlopig verzet ik me nog met hand en tand tegen dit soort praktijken.

 23. D.E.

  Opstelten komt hier mee weg omdat het volk zich niet heeft laten horen. Er wordt helaas ook schandalig weinig aandacht aan besteedt in the Nederlandse media. Het wordt tijd dat we onze stem laten horen. Ik stel voor een protest te houden in Den Haag. Laten we proberen zoveel mogelijk mensen op de been te krijgen. In Amerika wordt hard gewerkt om protesten aan de gang te krijgen door middel van de RestoretheFourth beweging. Morgen is het eerste protest al. Wij moeten onze regering eveneens duidelijk maken dat we niet accepteren. Misschien kan BOF een rol spelen?

 24. dijk

  Beste mensen,

  Ik vraag me zo langzamerhand af waar we naar toe gaan met dit land. We staan blijkbaar nergens meer pal voor, althans wat mij betreft niet meer voor de goede zaak. Die onverschilligheid t.a.v. onze PRIVACY(het hoogste goed) in onze samenleving, is gewoon weg stuitend te noemen. Laat staan zo’n minister Opstelten, een vleesgeworden dombo van de bovenste plank. Die man komt eenvoudig gewoon weg, door met zijn bromstem alles, maar dan ook echt alles te vergoelijken wat onze PRIVACY in zijn kern aantast. Die man heb ik nog nooit op enig intellect dienaangaande weten te betrappen. Zo iemand zal dus kritisch moeten kunnen en willen kijken, naar datgene wat anno 2013 op het Internet allemaal aan privacyschending gebeurd. Ik wed dat hij niet eens weet, laat staan enig besef heeft, wat er allemaal technisch mogelijk is op het gebied van Interceptie. En zo’n figuur is ook nog minister van een departement, die bij uitstek met dit thema te maken heeft en krijgt. Echter het stelletje sukkels in de 2de en 1ste Kamer zijn zo mogelijk nog erger. Ze staan er bij en kijken er naar. We zijn inmiddels hopeloos verloren ben ik bang.

 25. Philip

  Het lucht we op om hier iets voer te schrijven.Het wordt weer tijd voor de ouderwetse brief en postzegel.
  We laten het echter allemaal gebeuren.Het parlement zegt er weinig over.Hoe kunj e de atwoorden van min.Opstelten accepteren.
  Het wordt inderdaad eens tijd om te gaan proteesteren en demonstreren.
  DE NRC had een artikel gisteren over libaratisten in de Ver.Staten. Gaat erom dat de regering steeds machtiger wordt.Het wordt gedragen door amerikanen van zowel links als rechts.Het gaat om vrijheid of je nu iets te verbergen hebt of niet.

 26. Mr. X

  ha, het ziet er naar uit dat ‘Evil’ Opstelten de big brother award 2013 in de wacht probeert te slepen…

  zijn persoonlijke gewin gaat hier weer eens voor het volksbelang.

 27. ed

  opstelten……laat ons niet lachen…een bejaarde facist die over ons internet beslist!!!! schande….hij kan zelf zn mailbox openen sinds 2 weken en dat bepaald voor ons wat goed is…oprotten!!! Opstelten heeft zn toestemming voor prism gegeven en nou t uitgekomen is weet ie plots van niets!! Het schijnt dat er in HongKong meer privacy is dan in Nederland…we gaan heel hard achteruit en krijgen hier de zelfde politiestaat als in de usa….. Alles uit naam tegen terrorisme!!! Het terreur komt uit Amerika en nu ook al vanuit ons eigen landje……..
  Time for Change!!!!!!!!!!!!! YES WE CAN!!!!!!!!!!

 28. Roy Bean

  Weer een antwoordt van een ONBENUL!Het stikt ervan in onze regering!
  WANNEER gaan we nu eens de straat op om dat zooitje ONBENUL de zee in te schoppen??????

 29. Maak je telefoon boeverproof met encryptie « Bits of Freedom

  […] afstand blokkeren van telefoons Zo nu en dan hebben we kritiek op het beleid van Opstelten. Maar het beveiligen van je telefoon (en andere apparatuur) is inderdaad erg belangrijk. […]

 30. Anoniem

  Memes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.