De wegstrepende overheid; vóór en na

Pingen en pakketjes in de Networkshop

Bits of Freedom zoekt een nieuwe directeur [vacature]
DOSSIER: Platformen

Weg met glimmende interfaces en back to basics: het was even wennen voor de twintig deelnemers van de networkshop vorige week. Vijf dagdelen lang verdiepten we ons in de fundamenten van het internet. Gewapend met slechts een laptop, een virtuele machine en een knipperende cursor in een lege terminal. En wat blijkt: het is de perfecte manier om mensen bewust te maken van het belang van internetvrijheid.

De networkshop is een initiatief van Netwerk Democratie, Waag Society en Dorien Zandbergen van de Universiteit Leiden. Onze docenten voor de week waren ‘critical engineers‘ Julian Oliver en Danja Vasiliev, die je misschien kent als de geestelijk vaders van o.a. Newstweek en de Web 2.0 Suicide Machine. Ze waren overgevlogen uit Berlijn om ons bij te spijkeren over de technologie en infrastructuur van het internet en de politieke implicaties hiervan.

Back to basics

Dat klinkt vrij abstract en de meeste deelnemers zaten op de eerste dag dan ook nogal onwennig achter hun laptop. Op dag twee werd er echter al druk heen en weer gepingd, werden systemen van mede-cursisten op afstand gereboot en vlogen tekstbestandjes als digitale flessenpost over ons zelfgebouwde netwerk.

En dat was meteen de kracht van de workshop: door zelf een netwerk vanaf de basis op te bouwen, werden abstracte begrippen als routing, MAC-adressen en DNS-servers ineens tastbaar en concreet. Maar ook werd duidelijk hoe vanzelfsprekend en tegelijkertijd breekbaar een netwerk eigenlijk is.

Politieke implicaties

Hoe dieper we in de structuur van het internet doken, hoe helderder de politieke implicaties werden. Alle onzichtbare schakels tussen je router en je Gmail-inbox. Alle private partijen die pakketjes met jouw privégegevens van A naar B verplaatsen. En de kwetsbaarheid van die gegevens als je ze onversleuteld de wereld in slingert.

Op de laatste dag van de workshop waren er dan ook veel vragen: over netneutraliteit en Deep Packet Inspection, over DNS-blokkades, de bewaarplicht, het massaal aftappen van internetverkeer

Verplichte kost

En dat was natuurlijk precies de bedoeling van de workshop: de deelnemers leren om verder te kijken dan strakke interfaces en hippe websites en om kritisch te zijn op de onderliggende technologie. Terwijl de trend precies omgekeerd lijkt te zijn: systemen worden steeds geslotener en steeds meer internetters hebben geen idee van de wereld achter hun computerschermen.

Workshops als deze zouden dus eigenlijk verplichte kost moeten zijn voor actieve internetters. Al was het maar om ze beter te leren begrijpen waarom de strijd voor internetvrijheid belangrijk is. Misschien als lespakket op middelbare scholen (hint!). Wat zou er volgens jou niet mogen ontbreken in zo’n lespakket?

 1. Sebastian

  Leuk! En dan hebben we het nog niet eens over de politieke implicaties van ICANN….

 2. Sebastian

  Leuk! En dan hebben we het nog niet eens over de politieke implicaties van ICANN…

 3. sjan

  Klinkt als erg belangrijk kennis, velen maken gebruikt van het internet zonder een idee te hebben wat ze aan het doen zijn.
  Ik stel voor die alle gepensioneerde een cursus te laten doen, als zij meer weten dan de jeugd dan volgt die meteen. Wij zijn immer te eigenwijs om hun op hun woord te geloven en starten ons eigen onderzoek, like a evil plan, dat was alles wat we wilden bereiken.

 4. tatiana

  en wanneer is de volgende networkshop?

 5. The Master

  Back to basics, geweldig mooi is dat om het eens een keer te lezen.
  Oké voor mij een reserve engineer zeg dat natuurlijk heel wat meer dan voor iemand anders die zo’n aanleg niet heeft.
  Een basis is dat mensen nu eenmaal verschillende eigenschappen en vaardigheden kunnen hebben en die kun je op het internet allemaal tegenkomen.
  De basis is dat het internet de mensen met elkaar verbind en niet de bedrijven, want dan was de toegang om online te komen een stuk moeilijker gehouden dan dat je er alleen het tcp/ip protocol voor nodig heb.
  ( Omdat er mensen online op het internet zitten zijn er ook bedrijven op het internet die daar weer aan verdienen.)
  Alles om dat tcp/ip protocol zijn dingen die extra opties en mogelijkheden geven en dingen makelijker voor je kunnen maken.
  Zo heb je UPNP wat voor een thuis-netwerk is bedoeld en niet voor het internet, en omdat er veel nieuw zijn met het netwerk en een router niet kunnen instellen komen organisaties en bedrijven met hun software die via UPNP de router poorten voor je open zet.
  Daarmee staat het open op het internet en iemand anders kan vanuit het internet op zelfde manier zo binnen komen op het eigen netwerk.
  Het zit in de basis dat die bedrijven iets aanbieden waarbij ze niet aan de veiligheid hebben gedacht.

  Zoiets mag niet in een lespakket ontbreken.
  Het is iets wat steeds weer terug komt en actueel is, al is het steeds in een andere vorm en manier.

  Steve Gibson
  ( https://www.youtube.com/watch?v=wEa43qM4JjQ#t=09m44s )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.