• Menu

0 recente resultaten

TAFTA mogelijk nog meer slecht nieuws

Vorige week berichtten we al over de coalitie tegen handelsverdrag TAFTA. NGO’s waaronder Bits of Freedom eisen dat auteursrechtbepalingen uit TAFTA worden verwijderd. Maar TAFTA gaat verder en heeft mogelijk ook gevolgen voor jouw privacy.

Er wordt dus momenteel door Europa en de Verenigde Staten gewerkt aan een bilateraal handelsverdrag: het Transatlantic Free Trade Agreement (TAFTA). Dit verdrag heeft tot doel om een vrijhandelszone te creeren tussen de EU en de US. Daarvoor is van belang dat zo weinig mogelijk ‘barrières’ die vrije handel tegengaan blijven bestaan.

Een coalitie van NGO’s heeft vorige week een verklaring ondertekend waarin wordt geëist dat de onderhandelingen over dit verdrag openbaar zullen worden gemaakt en niet in achterkamertjes zullen plaatsvinden zoals ACTA. Daarnaast willen de NGO’s dat het verdrag niet over auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten zal gaan (vergelijk ACTA).

Het is nog niet duidelijk of data protection, oftewel de regels die gelden voor het verwerken van jouw persoonsgegevens inzet zullen vormen van de onderhandelingen. Er zijn aanwijzingen dat dit het geval is, zoals het ontstaan van de ‘Coalition for Privacy and Free Trade‘, die er op gericht is om het bedrijven aan beide kanten van de oceaan zo makkelijk mogelijk te maken. We zullen ontwikkelingen op dit gebied op de voet volgen en uiteraard alarm slaan als TAFTA inderdaad inbreuk gaat maken op jouw recht op bescherming van je gegevens.

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag