Bits of Freedom zoekt nieuwe directeur (en ik blijf nog even)

TAFTA mogelijk nog meer slecht nieuws

Wij lossen liever echte problemen op

Vorige week berichtten we al over de coalitie tegen handelsverdrag TAFTA. NGO’s waaronder Bits of Freedom eisen dat auteursrechtbepalingen uit TAFTA worden verwijderd. Maar TAFTA gaat verder en heeft mogelijk ook gevolgen voor jouw privacy.

Er wordt dus momenteel door Europa en de Verenigde Staten gewerkt aan een bilateraal handelsverdrag: het Transatlantic Free Trade Agreement (TAFTA). Dit verdrag heeft tot doel om een vrijhandelszone te creeren tussen de EU en de US. Daarvoor is van belang dat zo weinig mogelijk ‘barrières’ die vrije handel tegengaan blijven bestaan.

Een coalitie van NGO’s heeft vorige week een verklaring ondertekend waarin wordt geëist dat de onderhandelingen over dit verdrag openbaar zullen worden gemaakt en niet in achterkamertjes zullen plaatsvinden zoals ACTA. Daarnaast willen de NGO’s dat het verdrag niet over auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten zal gaan (vergelijk ACTA).

Het is nog niet duidelijk of data protection, oftewel de regels die gelden voor het verwerken van jouw persoonsgegevens inzet zullen vormen van de onderhandelingen. Er zijn aanwijzingen dat dit het geval is, zoals het ontstaan van de ‘Coalition for Privacy and Free Trade‘, die er op gericht is om het bedrijven aan beide kanten van de oceaan zo makkelijk mogelijk te maken. We zullen ontwikkelingen op dit gebied op de voet volgen en uiteraard alarm slaan als TAFTA inderdaad inbreuk gaat maken op jouw recht op bescherming van je gegevens.

 

 1. henkie

  privacy…

  wat is dat ook alweer

 2. THD

  “The very word ‘secrecy’ is repugnant in a free and open society; and we are as a people inherently and historically opposed to secret societies, to secret oaths and to secret proceedings. We decided long ago that the dangers of excessive and unwarranted concealment of pertinent facts far outweighed the dangers which are cited to justify it.” — JFK

  Nog steeds even waar vandaag als ruim 50 jaar geleden toen hij deze woorden sprak in zijn nu legendarische speech. Dit is een strijd die niet begon bij ACTA, en al zeker niet zou eindigen bij ACTA. We moeten altijd blijven opletten om te voorkomen dat onze rechten in het geheim aangetast zullen worden. Ga zo door BOF!!! 🙂

 3. A. nonymous

  Vandaag het bericht ind e telegraaf dat nederland kwetsbaar is voor spionage door russen:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21459005/__Nederland_kwetsbaar__.html

  Wat er niet staat is de grootste bron: slecht overheidsbeleid. Bij menig bedrijf kan men zo alles opvragen wat nodig is. En als dat niet genoeg is dan valt er vanalles aan persoonlijke informatie te achterhalen over iemand om te kijken hoe iemand over te halen valt meer te doen.

  De spion is nze eigen overheid. En alsof dat niet genoeg is is onze eigen overheid degene die spionage door anderen mogelijk maakt. En als het om cultuur gaat dan is onze overheid ok schuld want die wil ons doen geloven dat privacy en iets niet lekken of afgeven slecht is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.