EU Hof: Oneindig monitoren internet verboden

Kamer eist moratorium op anti-namaakverdrag ACTA

Absurde zwijgplicht over ACTA blokkeert publiek debat
DOSSIER: Platformen

Eerder schreven wij dat alle voorbereidende documenten over ACTA openbaar moeten worden, voordat het parlement kan beslissen of zij dit verdrag goedkeurt. Want pas dan kan worden ingeschat wat de gevolgen voor de gemiddelde internetter zijn. Maar Minister Verhagen wil onze volksvertegenwoordigers alleen inzage geven mits hun een spreekverbod wordt opgelegd. Deze week discussieerde de kamer over die absurde zwijgplicht. En de uitkomst?

Goed nieuws. Een meerderheid van de kamer ondersteunt een voorstel van D66 voor een moratorium op de behandeling van ACTA totdat alle stukken openbaar zijn. VVD en CDA hielden zich afzijdig en wilden ACTA niet in behandeling nemen totdat de minister uit zou leggen waarom hij deze stukken geheim wilde houden. Maar gelukkig steunden PVV, GroenLinks, SP en PvdA het voorstel van D66 wel, zodat hiervoor een ruime Kamermeerderheid bestaat.

Lees meer in onze brief aan het parlement (PDF), waarin we schrijven dat ACTA, afhankelijk van de interpretatie, verstrekkende gevolgen kan hebben voor de communicatievrijheid en de privacy van de Nederlandse burger. Daarom is het onacceptabel dat Verhagen deze stukken geheim probeert geheim te houden.

 1. JW

  Goed bezig! ACTA lijkt een eng verdrag dat tot stand is gekomen door lobbyisten, gezien de geheimzinnigheid is het waarschijnlijk ook een eng verdrag..

 2. Sebastian

  Geweldig! Twijfel er niet aan dat Bits of Freedom (weer) beslissend is geweest in dit besluit. Well done!

 3. jelte

  Dit was natuurlijk ook absurdm
  Gelukkig heeft het gezond verstand deze keer gewonnen

 4. leenvr

  tJa, verhagen doet een beetje Raar de laatste maanden, Kerncentrale en nu weer de ACTA. Ik denk dat hij ook naar Amerika wil. ( zijn stempel zetten als een belangrijke man ) 🙁

 5. Offline

  Geheimzinnigheid ten top. De vraag die ik dus niet hier aan jou kan stellen is: Ben jij al afgesloten?
  Ik hoop dat we er over kunnen praten op de hoek van de straat of in het café. Ik herken je dan aan je T-shirt met de tekst “RAAR”. Misschien is het wat om Loesje-achtige pamfletten te maken met de tekst “RAAR” en die overal te plakken waar dat kan…..

 6. Bert

  Hallo,

  is dit gevoerde debat nog terug te kijken op debatgemist of elders, of was dit niet live te volgen?
  Trouwens op welke dag was dit?

  Hartelijk dank

 7. foo

  pdf link werkt niet?

 8. foo

  Ah, het moet : /wp-content/uploads/2011201111-ACTA-openbaarheid.pdf
  zijn, ipv de relatieve link

 9. Ot van Daalen

  @foo: aangepast, als het goed is werkt ie nu wel!

 10. Ot van Daalen

  @foo: en bedankt natuurlijk!

 11. Rightstuff

  Wat bezielt Verhagen. Hij is toch ook niet dom? Goed resultaat. Je moet je de kaas niet van het brood laten eten ander maken ze de kachel met je aan. Zeker nu!!

 12. Hawick

  volksvertegenwoordigers zweren vrij van enige last het volk te vertegenwoordigen. Er is geen zaak van nationale veiligheid o.i.d. Dus ben ik van mening dat elke volksvertegenwoordiger die stemt over ACTA voor openbaarmaking zich heeft laten ringeloren door de minister. Ze laten toe dat ze een last opgelegd krijgen door een zittende regering. In mijn ogen plegen ze meineed. Indien ACTA ter stemming wordt gebracht zonder openbaarmaking, dan dient er m.i. een burgerinitiatief te starten om deze volksvertegenwoordigers allemaal te confronteren met een beschuldiging van meineed.
  Als dit niet ontvankelijk wordt verklaard dient er een burgerinitiatief tot wet te komen waarmee dat wel mogelijk wordt. De politiek is nu schandalig aan het verzaken.
  Politici die toestemmen dat ACTA uberhaupt ter stemming komt na deze ondemocratische gang van zaken horen de laan uit te vliegen. Ze handelen in strijd met de letter en de geest van de grondwet.
  Wij Nederlandse burgers zijn veel te lief en te weinig kritisch over onze politici en ambtenaren.
  De ambtenaren die dit spel meespelen dienen m.i. te worden ontslagen omdat ze direct of indirect proberen politici te beinvloeden. De ambtenarij hoort 100% loyaal APOLITIEK te zijn. Zo niet: oprotten!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.