• Menu

0 recente resultaten

EU Hof: Oneindig monitoren internet verboden

Het Europees Hof van Justitie zet een streep door het plan van de Belgische Buma/Stemra. Providers mogen niet worden verplicht over de schouders van hun gebruikers mee te kijken om het uitwisselen van muziek en films te blokkeren. Het Hof oordeelde terecht dat een provider geen internetpolitie is en dat het filter in strijd is met privacy en communicatievrijheid. Een mooie uitspraak, maar wat betekent het voor de gemiddelde internetter?

Waar ging deze zaak over?
Sabam, de Belgische Buma/Stemra, vroeg de rechter om internetprovider Scarlet te bevelen al het internetverkeer van haar gebruikers te monitoren. Als Scarlet constateerde dat een auteursrechtelijk beschermd liedje of film werd gedeeld, zou zij dat verkeer moeten blokkeren. Met andere woorden: een tap om alle internetverkeer permanent en oneindig te controleren.

Wat oordeelde het Europees Hof?
De Belgische rechter vroeg advies bij zijn collega’s van het Europees Hof. En het Europees Hof oordeelde dat zo’n filter onrechtmatig is. Van een internetprovider kan niet worden geëist dat hij het internetverkeer van zijn klanten op die manier monitort.

Het bevel is in strijd met de vrijheid van ondernemerschap, de communicatievrijheid en de privacy op internet. Ook is het auteursrecht niet onaantastbaar en hoort het niet koste wat het kost te worden beschermd (par. 43). Daarnaast is de uitspraak een mooie opsteker in de discussie rondom persoonsgegevens. Het Hof bevestigt namelijk dat een IP-adres een beschermd persoonsgegeven is (par. 51).

Welke gevolgen heeft deze uitspraak in Nederland?
De uitspraak bevestigt dat zo’n filter in strijd is met Europees recht. Dus ook in Nederland. En hoewel het Hof zich vooral richt op het filter dat door Sabam is voorgesteld, is dit wel een duidelijk signaal. Het bevestigt wat wij al langer zeggen: het controleren van al jouw surfgedrag is onacceptabel. Dat betekent dat het downloadverbod van staatssectetaris Teeven verder onder druk kom te staan en dat websiteblokkades moeilijker af dwingen zijn.

Maar het laatste woord is hier vast niet over gezegd: de komende tijd zullen er ongetwijfeld nog veel analyses over deze uitspraak worden gepubliceerd. Wat is jouw analyse?

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag