• Menu

0 recente resultaten

Zwarte lijst met websites groeit nu al

Het Ministerie van Justitie werkt samen met Nederlandse providers aan een zwarte lijst van verboden websites. Daar zouden in eerste instantie alleen websites met afbeeldingen van seksueel kindermisbruik op worden geplaatst. Al vóór implementatie wordt echter geadviseerd om die lijst uit te breiden met pokersites.

Dit staat in een recent uitgekomen rapport (PDF) van de Adviescommissie kansspelen via internet. In het rapport wordt in een korte analyse van twee pagina’s geadviseerd om pokerwebsites te blokkeren, zelfs als die vanuit Nederland worden aangeboden (p. 58):

“De derde component is het scheppen van de mogelijkheid om het verkeer tussen een aanbieder van illegale internetkansspelen en het Nederlandse publiek te blokkeren. Deze methode kan gebruikt worden tegen alle illegale aanbieders, maar zal in de praktijk vooral relevant zijn in de strijd tegen de in het buitenland gevestigde aanbieders. Het ondervangt namelijk het probleem dat een in het buitenland gevestigde illegale aanbieder zo moeilijk aan te pakken is.”

De verboden sites zouden worden toegevoegd aan een zwarte lijst. Die zwarte lijst zou worden bijgehouden door bijvoorbeeld een kansspelautoriteit.

“In incidentele gevallen zou blokkering plaats kunnen vinden via een last onder dwangsom. In andere gevallen zal het echter nodig zijn meer structurele maatregelen te nemen. Een voorbeeld hiervan is het Italiaanse stelsel van internetblokkering. Het is Italiaanse ISPs verboden om data door te geven van de internetsites op een ‘zwarte lijst’. Deze ‘zwarte lijst’ van illegale kansspelaanbieders wordt voortdurend geactualiseerd door de Italiaanse kansspelautoriteit.”

De Commissie merkt terecht op dat filteren “geen gemakkelijke weg is in verband met het maatschappelijk draagvlak”. Het onbereikbaar maken van websites is een vergaande inperking van de vrijheid van meningsuiting. Een analyse van twee pagina’s, waarin wordt voorgesteld om zelfs vanuit Nederland aangeboden websites te blokkeren, kan een dergelijke vergaande maatregel niet rechtvaardigen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag