Antipiraterijverdrag in de versnelling maar blijft geheim

Eerder schreven wij al over het controversiële anti-piraterijverdrag ACTA. Dit verdrag kan vergaande gevolgen hebben voor fundamentele vrijheden, maar wordt in het geheim onderhandeld. Dat is onacceptabel, en talloze maatschappelijke organisaties waaronder Bits of Freedom drongen dan ook aan op transparantie. Zonder succes: ook de teksten van de laatste onderhandelingsronde blijven geheim.

De meest recente onderhandelingsronde is afgerond op 20 augustus 2010. Uit het gezamenlijke persbericht blijkt dat de onderhandelingspartners hopen in september 2010 in Japan overeenstemming te bereiken over de uiteindelijke tekst van het verdrag. Dat betekent dat de volgende onderhandelingsronde dus meteen ook de laatste zou zijn.

In het persbericht staat ook dat de partijen de tekst openbaar zullen maken, voordat zij besluiten deze te ondertekenen. Dat is een bijzonder ongeloofwaardig doekje voor het bloeden: de onderhandelingspartners hebben zich de afgelopen maanden niets aangetrokken van de roep om meer transparantie en er is geen enkele reden waarom dat anders zou zijn als ze onderling al overeenstemming hebben bereikt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.