Mariko Peters (GroenLinks) kritisch over ACTA

Antipiraterijverdrag in de versnelling maar blijft geheim

Gedragscode internetvrijheid hard nodig in Nederland
DOSSIER: Platformen

Eerder schreven wij al over het controversiële anti-piraterijverdrag ACTA. Dit verdrag kan vergaande gevolgen hebben voor fundamentele vrijheden, maar wordt in het geheim onderhandeld. Dat is onacceptabel, en talloze maatschappelijke organisaties waaronder Bits of Freedom drongen dan ook aan op transparantie. Zonder succes: ook de teksten van de laatste onderhandelingsronde blijven geheim.

De meest recente onderhandelingsronde is afgerond op 20 augustus 2010. Uit het gezamenlijke persbericht blijkt dat de onderhandelingspartners hopen in september 2010 in Japan overeenstemming te bereiken over de uiteindelijke tekst van het verdrag. Dat betekent dat de volgende onderhandelingsronde dus meteen ook de laatste zou zijn.

In het persbericht staat ook dat de partijen de tekst openbaar zullen maken, voordat zij besluiten deze te ondertekenen. Dat is een bijzonder ongeloofwaardig doekje voor het bloeden: de onderhandelingspartners hebben zich de afgelopen maanden niets aangetrokken van de roep om meer transparantie en er is geen enkele reden waarom dat anders zou zijn als ze onderling al overeenstemming hebben bereikt.

 1. Douwe

  Hoi,

  Afgezien van dat dit echt een grof schandaal is vraag ik me af of er nou ook een reden gegeven wordt voor deze geheimhouding. Als BOF, en andere organisaties, vragen om meer openheid, krijgen ze dan een bot: “Nee!” als antwoord, of zit er nog een vorm van motivatie bij waarom dit zo gaat?

  Groet,
  Douwe

 2. Ot van Daalen (Bits of Freedom)

  @Douwe: er wordt helaas niet uitgelegd waarom de onderhandelingen in het geheim zouden moeten plaatsvinden. Onderhandelingspartners zeggen wel dat dit gebruikelijk is bij internationale onderhandelingen. Maar dat is niet waar: onderhandelingen over andere auteursrechtverdragen, zoals het WIPO-auteursrechtverdrag en het WIPO-naburige rechtenverdrag, waren veel transparanter: civil society kreeg inzicht en inspraak.

 3. eduard

  …en telkens weer dat punt van de piraterij.
  Kan iemand aub nou eens een berekening laten zien van die miljarden die allerlei partijen erbij mislopen? Op de Website van de overheid

  http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/nieuws/2010/08/26/zestig-reacties-op-internetconsultatie-acta.html

  staat ook weer. “De OESO berekende zelfs dat in de internationale handel in namaakproducten 150 miljard euro omgaat. De waarde van de totale handel en smokkel van gekopieerde producten was vermoedelijk honderden miljarden hoger volgens de OESO. ” (let even op dat “vermoedelijk” alsof de OESO er belang bij heeft dat getal zo laag mogelijk in te schatten). Bij de OESO kan ik die berekening niet vinden, evenmin als bij de stichting Brein. Iemand moet dat bewijs toch kunnen produceren? Het enige wat ik aan wetenschappelijk onderzoek kan vinden wijst juist in omgekeerde richting. Bijv. dat mensen die zogeheten ‘illegaal’ muziek downloaden juist meer legaal gaan kopen. Zie bijv. het legaal(!) downloadable rapport:

  http://www.ic.gc.ca/eic/site/ippd-dppi.nsf/eng/h_ip01456.html

  En als je dan al getalletjes invult voor bijv. een gedownloade DVD: (1) mensen downloaden ze vaak om ze ooit nog eens te kijken (die zouden ze dus niet gekocht hebben) en (2) als ze hem kijken dan moet je de prijs nemen van huren bij de video store en niet de nieuwprijs.

  of minder wetenschappelijk dan, de Guardian:

  http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2009/jun/09/games-dvd-music-downloads-piracy

  en de doorverwijzingen waarmee je verder kunt zoeken.

 4. Henk Morren

  Stiekem..Zo als volksverrader Balkenende ons verraden heeft aan de EU met het verdrag van Lissabon!

 5. Xtra

  Is het niet mogelijk om een tweede internet te starten?
  Dat je vanaf je pc’tje kan kiezen of je oud internet wil (met alle aankomende censuur), of het nieuwe (dan weer geheel vrije) internet.
  Zoals je nu ook kan kiezen welke browser je gebruikt, IE of FireFox of anderen.

 6. eduard

  Er zijn inderdaad initiatieven voor een tweede internet. Of eigenlijk, de discussie is gaande tussen het verbeteren van het bestaande of het aanleggen van een nieuw. Het initiatief gaat uit van wetenschappelijke instellingen. Het internet was oorspronkelijk ook voor het verbinden van research instellingen (toen nog ARPANET) en de emotie van de voorstanders komt – om een bekend politicus te parafresen – neer op: “het internet is vol”

 7. Adriek

  @eduard: men gaat er heel optimistisch vanuit dat elke gedownloade CD/DVD gekocht zou worden als deze niet ‘gratis’ zou zijn en elke nep-Rolex een echte vervangt. Zo kom je op prachtige getallen.

  @Xtra: Je kunt met behulp van het tor (the onion router, tor.eff.org) of andere netwerken redelijk goed anoniem browsen, jammer alleen dat veel sites en providers hier nier echt prijs op stellen en het netwerk afhankelijk is van mensen zoals jij en ik die hun systeem als router beschikbaar stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.