Antipiraterijverdrag in de versnelling maar blijft geheim

Gedragscode internetvrijheid hard nodig in Nederland

Politierapport over High Tech Crime ongenuanceerd
DOSSIER: Platformen

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken gaf onlangs antwoord op kamervragen over de conferentie over internetvrijheid die hij met zijn Franse ambtsgenoot Kouchner organiseerde. Hij is voorstander van een gedragscode die de export van censuurtechnologie naar dictatoriale landen verbiedt. Maar waarom blijft die gedragscode daartoe beperkt?

Zoals Verhagen zelf zegt in zijn antwoord op de kamervragen: “Internetcensuur is een wereldwijd probleem” (PDF). Inderdaad, want ook in Nederland werkt Verhagen’s partijgenoot Hirsch Ballin samen met internetproviders aan een zwarte lijst met websites. Ook in Nederland weten we niet wat precies wordt afgesproken, hoe een website op de zwarte lijst komt en hoe die website er weer afkomt. En als de recente antwoorden van de Minister van Justitie over deze internetfilters een aanwijzing vormen, dan zijn die filters bovendien een vorm van gevaarlijke symboolpolitiek, want ze verergeren het probleem – door afbeeldingen van seksueel misbruik achter een filter te verbergen, in plaats van deze te verwijderen.

Verhagen zou er goed aan doen om die gedragscode niet te beperken tot de export van censuurtechnologie, maar ook tot de toepassing van censuurtechnologie. Zodat Nederland niet alleen Iran en China de les leest, maar ook zichzelf kritisch tegen de meetlat legt.

 1. Roland

  Ik ben zeer benieuwd of er een lijst bestaat van “dictatoriale landen”, en een werkbaar criterium van het begrip “dictatoriaal”. Als ik die lijst en dat criterium ergens kan inzien, graag. Mogelijk roept e.e.a. nog een aantal vragen op.

  Verder meen ik ergens op wikipedia over internet censuur in Iran gelezen te hebben dat zij weliswaar censuur software hebben gekocht van Siemens ofzo, om een snelle start te kunnen maken met censuren, maar dat ze intussen zelf al heel redelijke eigen software hebben ontwikkeld. Hoe moeilijk kan het zijn om censuur software te bouwen? Hoe lang kan de door Verhagen voorgestelde gedragscode de censuur in bedoelde landen tegenhouden?

  Aldus twee extra argumenten voor symboolpolitiek.

 2. Sjors_Orwel

  Beste BOF redactie: Een leuke tip om te gaan werken aan een insider-netwerk binnen:
  – De Nederlandse en internationale ISP verenigingen en bedrijven?
  – Hardware en Software leveranciers van internet censuur en filter-technologie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.