Gedragscode internetvrijheid hard nodig in Nederland

Politierapport over High Tech Crime ongenuanceerd

Heb je onze stickers gezien?
DOSSIER: Doe-het-zelf

“Cybercrime in Nederland groeit exponentieel”, koppen NU.nl en Webwereld. Dat staat namelijk in een recent rapport (PDF) van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Wij hebben na lezing onze digitale sloten voor de zekerheid nog even goed gecheckt. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Over 0.07% van alle criminaliteit in Nederland.

In het rapport en de berichtgeving wordt een doemscenario van Ongrijpbare Criminelen op het Gevaarlijke Internet geschetst. Maar de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vrij ontnuchterend:

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Met 901 geregistreerde misdrijven, maakt ‘computercriminaliteit’ 0.0007% 0.07% van alle criminaliteit in Nederland uit. Niet bepaald veel. In 2008 werden tien keer zoveel gevallen van ‘valsheid in geschriften’ [sic] geregistreerd. En in datzelfde jaar is het aantal breedband internetverbindingen in Nederland blijven stijgen.

Cybercrime moet niet gebagatelliseerd worden, maar het moet ook zeker niet overdreven worden. “High Tech Crime”, zoals het KLPD het noemt, zal natuurlijk niet altijd geregistreerd worden, maar deze cijfers worden dan ook  achterwege gelaten in het rapport. Ook ontbreekt in het rapport het besef, dat aan een sterke toename van internetgebruik – zowel in aantal verbindingen als in verkeer over die verbindingen – een toename aan daaraan gerelateerde criminaliteit helaas inherent is.

Ons advies: breid eerst de expertise van de opsporingsdiensten uit en kijk dan pas naar uitbreiding van de bevoegdheden. Het is daarom goed dat één officier van justitie zich sinds begin 2009 is gaan specialiseren in cybercrimezaken. Maar we zijn minder enthousiast over het recent gelanceerde wetsvoorstel versterking bestrijding cybercriminaliteit, dat een gevaar is voor de vrijheid van meningsuiting en privacy op internet, en waarvan nut en noodzaak niet is bewezen.

Wil je jezelf na het lezen van dit bericht beschermen tegen cybercriminelen? Ga dan aan de slag met Webwijs, onze zelfverdedigingsgids voor internetgebruikers.

UPDATE (31.08.10): Percentage is aangepast na comment van ‘Ivo’.

 1. Alexander Pas

  Laten we natuurlijk ook niet vergeten dat als we een virus op onze computer krijgen, we ook geen aangifte doen; nee, we installeren wel eventjes opnieuw.

  Als alle gevallen van computervredebreuk zouden worden meegeteld, dan zouden de statistieken een stuk hoger liggen. (computervredebreuk; maximale straf: 1 jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vierde categorie)

  daarintegen, procentueel gezien worden er meer fietsendiefstallen geregistreerd, al is het aleen maar omdat dit tastbaarder is (diefstal; maximale straf: 4 jaar gevangenisstraf of geldboete van de vierde categorie.)

 2. Harm

  Verkeerscriminaliteit is een veel groter probleem. Laten ze een kastje plaatsen in gemotoriseerde voertuigen. En een extra kastje ter controle in voertuigen met een grijs kenteken.

 3. Wil

  Dit is hetzelfde als dat de overheid gooit met berichten dat de criminaliteit blijft dalen, niet gek he als 98% van de winkeliers zegt dat men geen aangifte meer doet van winkeldiefstal en zo kun je doorgaan. Ik kan uit ervaring zeggen dat 90% van alle ondernemers geen aangifte doet, denk maar eens aan een artikel als computer vredebreuk daar politie Nederland alles maar in hun persberichten gooit is het gevaar voor imagoschade veel te groot. Deze meldingen komen alleen binnen bij particuliere (recherche) bureaus. Dus die 0,0007 kloppen echt niet.

 4. Ivo

  Ehm, niet om het een of ander, maar moet het niet 0,07% zijn? Het zal de strekking van het verhaal niet veranderen, maar is wel een beetje slordig rekenwerk.

 5. Axel Arnbak

  @Ivo

  Wel om het een of ander, want wie de schoen past… We hebben het aangepast en zijn het met je eens dat de strekking van het verhaal nog recht overeind staat. Dank voor je terechte vingerwijzing!

 6. Jan-Jaap Oerlemans

  @Wil Ik ben het met je eens dat het cijfer van 0,07% niet representatief is voor de werkelijke omvang van het probleem. Bovendien heb ik moeite met de manier waarop de boodschap in het artikel wordt gegeven. Zie mijn blogbericht als reactie op dit bericht: http://oerlemansblog.weblog.leidenuniv.nl/2010/09/09/probleem-van-cybercrime-overdreven. Discussie is altijd gezond :).

 7. Ivo (andere)

  De bedragen die op deze manier zijn gestolen van bedrijven/banken zijn voor ‘slechts’ 0,07% anders wel een paar duizend maal hoger als wat zakkenrollertjes buit maken. Daar gaat onze premie weer omhoog 3x raden waardoor? door die hackers of zakkenrollertjes?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.