Biometrische surveillancetechnologie, zoals gezichtsherkenning, is technologie waarmee je kan worden geïdentificeerd, geanalyseerd en gevolgd in de openbare ruimte. Wij vinden dat dergelijke massasurveillance niet thuis hoort in onze straten. Daarom werken we er hard aan deze technologie uit Europa te verbannen. Dat doen we onder ander door het voeren van campagne. Lees hier hoe en waarom we dat precies doen en wat jij kunt doen om daaraan bij te dragen!

Wat willen wij?

Biometrische surveillance technologie brengt onze samenleving ernstige schade toe. Het maakt vergaande inbreuk op onze fundamentele rechten en vrijheden, zoals het recht op vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en non-discriminatie. Door de ongerichte toepassing wordt elke voorbijganger in beeld gebracht. Zo kunnen individuen op grote schaal worden geïdentificeerd, geanalyseerd, gevolgd, geprofileerd en gestuurd. Deze technologie creëert een samenleving van wantrouwen, controle en discriminatie waarin je niet langer anoniem kunt deelnemen aan het openbare leven.

Biometrie wil zeggen dat kenmerken van je lichaam worden gereduceerd tot meetbare eenheden. Zo maakt biometrische surveillance mensen tot wandelende barcodesKijk hier terug wat we daarover hebben gezegd bij The Hmm die kunnen worden gescand en gekoppeld aan gegevens die al eerder over hen zijn verzameld. Hierbij is het erg belangrijk om te bedenken dat je maar één gezicht hebt, waarvan je de kenmerken niet kunt veranderen en dat je niet thuis kunt laten. Als er eenmaal een barcode aan je gezicht gekoppeld is, ben je daarmee dus altijd te volgen. Eenmaal afgenomen ben jij de controle over die gegevens kwijt en er is geen mogelijkheid je aan de surveillance te onttrekken.

Juist omdat het om zulke gevoelige gegevens gaat, en deze vorm van surveillance zo ingrijpend is, staat de huidige Europese wetgeving het niet toe. Toch zien we in de praktijk dat deze wetgeving ons onvoldoende bescherming biedt en er biometrische surveillance wordt ingezetLees hier meer over gedocumenteerde inzet van biometrische surveillancetechnologie in Europa in supermarktenDe Autoriteit Persoonsgegevens kreeg signalen over de inzet in supermarkten en schreef branche-organisaties een brief, in stadionsLees hier meer over de pilot "Digitale Perimeter" in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam, aan de Europese grenzenLees hier meer over iBorderCTRL en hoe kunstmatige intelligentie jouw gezicht afspeurt naar leugens aan de grens en door de NederlandseLees hier wat wij eerder schreven over CATCH politieLees bij nu.nl meer over hoe tienduizenden mensen onterecht in de databank van de Nederlandse politie terecht zijn gekomen. Omdat huidige wetgeving teveel ruimte laat voor deze schadelijke praktijk hebben we wetgeving nodig die verder gaat. Wij willen een Europees verbod op biometrische surveillance in de openbare ruimte. Zonder uitzonderingen, en met effectieve handhaving.

Hieronder geven we meer informatie over het werk dat wij hiervoor doen en hoe jij daarbij kunt helpen!

1. Reclaim Your Face - ons burgerinitiatief

Samen met Hermes Center (Italië), Iuridicum Remedium (Tsjechië), SHARE Foundation (Servië), Chaos Computer Club (Duitsland), Homo Digitalis (Griekenland), Access Now, ARTICLE 19, EDRi en Privacy International zijn we een European Citizens' Initiative (ECI) begonnenLees hier meer over waarom we dit burgerinitiatief zijn begonnen. En vele organisatiesZie hier wie ons burgerinitiatief ondersteunen hebben zich sindsdien aangesloten! Een ECI is een officieel Europees burgerinitatief waarmee Europese burgers voorstellen voor wetgeving voor de Europese Commissie kunnen krijgen. De Europese Commissie is dan verplicht om ons te horen en op ons initiatief te reageren, en kan om een debat in het Europees Parlement vragen. Dit burgerinitiatief is dus niet zomaar een petitie met een vrijblijvende boodschap, maar er moet echt opvolging aan worden gegeven.

Om dat voor elkaar te krijgen hebben we tot augustus 2022 de tijd om een miljoen handtekeningen te verzamelen van Europese burgers. In minimaal zeven landen moeten we een bepaalde drempelhoeveelheidLees hier meer over de spelregels van het burgerinitiatief halen. Nederland is één van die landen, en de drempelwaarde die hier geld is 20.445 handtekeningen. Onderteken dus ons burgerinitiatief en scoor ook de handtekeningen van je vrienden, familie, collega's, buren en huisgenoten en help zo ons voorstel bij de Europese Commissie te krijgen!

Disclaimer: Bij het klikken op de link wordt je doorverwezen naar de pagina van het burgerinitiatief Reclaim Your Face. Bij het ondertekenen wordt om persoonsgegevens gevraagd. Deze gegevens zijn nodig om je ondertekening geldig te maken, zoals vereist in de Europese Verordening over het Europees burgerinitiatiefHier vind je de wetgeving die dit vereist.

2. Zeg nee tegen een #PaperBagSociety en #ReclaimYourFace

Zolang er geen verbod op biometrische surveillance in de openbare ruimte is zijn we aangewezen op geïmproviseerde middelen om ons tegen deze technologie te beschermen. Eén van die geïmproviseerde middelen is een papieren zak over je hoofd. Maar zoals je in onderstaand filmpje kunt zien is het (samen)leven in een #PaperBagSocietyLees hier meer over de #PaperBagSociety actie zo makkelijk nog niet. Voor echte bescherming zonder al deze nadelen hebben we een verbod nodig dat ons en onze openbare ruimte beschermt tegen biometrische surveillance technologie.

Ook jij kunt meedoen aan deze actie! Trek een papieren zak over je hoofd en leg vast wat voor moeilijkheden dit met zich meebrengt. Deel dit op sociale media onder de #PaperBagSociety en roep daarbij mensen op ons burgerinitiatief te ondertekenen!

3. Doneer en shine met je eigen papieren zak.

Het werk dat wij doen is alleen mogelijk dankzij onze donateurs. Ook jij kunt ons werk steunen. Nu kun je zelfs twee vliegen in één klap slaan door aan ons te doneren en daar een echte #ReclaimYourFace papieren zak voor terug te krijgen om extra mooie selfies te maken voor de #PaperBagSociety actie!

4. Je zichtbaar uitspreken tegen gezichtsherkenning maar ook zelf wat zien?

Helaas kunnen we niet garanderenLees hier meer over de bescherming van mondkapjes tegen gezichtsherkenning dat je met dit mondkapje beschermt bent tegen geautomatiseerde gezichtsherkenning. Daarvoor is de technologie te geavanceerd en ondoorzichtig. Maar je kunt je met dit fashion statement wel zichtbaar uitspreken tegen gezichtsherkenning en andere biometrische surveillance in de openbare ruimte!

5. Sluit je aan!

Wil jij niets missen van ons werk op biometrische surveillance in de openbare ruimte en de ReclaimYourFace campagne? Houd dan onze websiteHier lees je meer over ons werk rond biometrische surveillance in het algemeen goed in de gaten en schrijf je in voor de speciale biometrische surveillance-nieuwsbrief!

Sluit je aan bij de beweging tegen biometrische massasurveillance

Als je hier je e-mailadres invult, dan sturen we je een update als er belangrijke ontwikkelingen zijn rond biometrische surveillance of gezichtsherkenning. We mailen je dan ook als we hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld een actie.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.