Je wordt gevolgd. Je wordt gevolgd in de supermarkt, in het stadion en aan de Europese grenzen. Maar ook de Nederlandse politie volgt je in de openbare ruimte. En wel via biometrische surveillance.

Het probleem met biometrische surveillance

Biometrische surveillancetechnologie is technologie waarmee je kan worden geïdentificeerd, geanalyseerd en gevolgd in de openbare ruimte. Het bekendste voorbeeld daarvan is gezichtsherkenning. Dat gebeurt ook ongericht, wat betekent dat iedereen op straat in beeld wordt gebracht.

Dat is een probleem, want je hebt maar één gezicht, dat je niet zo maar kan veranderen en dat je niet thuis kunt laten. Als er eenmaal een barcode aan je gezicht is gekoppeld, ben je daarmee altijd te volgen. Eenmaal gescand en gevolgd ben jij de controle over die gegevens kwijt en er is geen mogelijkheid om niet meer gevolgd te worden. Ondertussen wordt je gezicht gekoppeld aan steeds meer gegevens die over je te vinden zijn.

Wat jij en wij kunnen doen

Officieel staat Europese wetgeving biometrische surveillance niet toe. Maar in de praktijk zien we dat deze wetgeving niet ver genoeg gaat en ons onvoldoende beschermt, want je wordt tóch gewoon gevolgd in de supermarkt en door de politie. Daarom willen we een Europees verbod, zonder uitzonderingen en met effectieve handhaving.

Teken het burgerinitiatief van Reclaim your face. Help mee biometrische massa-surveillance te verbieden en geef ons de publieke ruimte terug!

Lees meer over biometrische surveilance:

Meer weten over de Reclaim your Face campagne?

Lees hier meer!

Wil je helpen? Voer actie voor de Reclaim your Face campagne

Voer actie!

Het mag niet, maar gebeurt toch. Ook in Nederland.

Lees dit artikel!

Wat doet Bits of Freedom op het vlak van biometrische surveillance?

Lees het hier!

Kan een mondkapje helpen tegen biometrische surveillance?

Lees het antwoord hier!

Heb jij ook liever stickers in plaats van biometrische surveillance?

Koop ze hier!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.