• Menu

0 recente resultaten

Demissionaire kabinet hangt een Big Brother Award boven het hoofd

Demissionair minister de Jonge (VWS), staatsecretaris van Huffelen (Toeslagen) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zijn dit jaar allen genomineerd voor de Big Brother Awards 2021. De publieksprijs voor de grootste privacyschender van Nederland is een initiatief van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en wordt 13 december uitgereikt.

Naast een expertprijs en de positieve Felipe Rodriguez Award, stemt traditiegetrouw het publiek op wie volgens hen de grootste privacyschender van Nederland is. Vanaf nu kan het publiek via bitsoffreedom.nl de uiteindelijke winnaar kiezen. Bits of Freedom heeft in een rapport, gepubliceerd op hun website, een toelichting bij de nominaties gegeven.

Genomineerden

Demissionair minister de Jonge (Volksgezondheid, welzijn en sport) is genomineerd wegens het onvoldoende gemotiveerd invoeren van het Coronatoegangsbewijs voor steeds meer plekken. De vrijheid om te kiezen of iemand gebruik wil maken van een QR-code als toegangsbewijs, wordt steeds kleiner nu deze op steeds meer plekken gevraagd wordt, die steeds dichter bij onze eerste levensbehoeften komen. Ook is er volgens het rapport geen perspectief op afschaffing van deze maatregel.

Demissionair staatssecretaris van Huffelen (Financien, toeslagen en douane) heeft haar nominatie te danken aan het toeslagenschandaal. De belastingdienst discrimineerde jarenlang op grond van afkomst door een hoger frauderisico te koppelen aan een niet-Nederlandse nationaliteit. Daarmee schond zij de privacy van vele onschuldige gezinnen, wiens leven door de toeslagenaffaire werd ontwricht: mensen bouwden torenhoge schulden op met alle gevolgen van dien en kinderen werden uit huis geplaatst.

Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is genomineerd voor het stiekem optuigen van een derde geheime dienst in Nederland, de Nationaal Cooerdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De NCTV verzamelde en verspreidde jarenlang in het geheim gevoelige gegevens over burgers, zonder dat zij daar juridisch toe bevoegd waren. Denk hierbij aan het gebruiken van nepaccounts op sociale media om gegevens te verzamelen en delen met andere overheidsdiensten of gemeenten aanmoedigen private bedrijven in te zetten voor onderzoek in gebedshuizen als "onderdeel van de lokale aanpak jihadisme".

Felipe Rodriguez Award

De Big Brother Awards worden op 13 december uitgereikt in perscentrum Nieuwspoort. In een vanaf 13 december te beluisteren podcastreeks zal de burgerrechtenbeweging verschillende experts aan het woord laten komen over de winnaars. Naast de publieksprijs worden ook een door een vakjury gekozen expertprijs en de Felipe Rodriguez Award voor een van de voorvechters van online privacy uitgereikt

Voor meer vragen, interviewverzoeken of een uitnodiging voor de uitreiking op 13 december in Nieuwspoort (Den Haag):

Ber Engels
0658815392
ber@bitsoffreedom.nl

Rejo Zenger
0639642738
rejo@bitsoffreedom.nl

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag