• Menu

0 recente resultaten

Onderzoekers: verboden biometrische technologie in Nederland wijdverspreid

De in Europa verboden biometrische surveillance technologie wordt op grote schaal in Nederland ingezet. Dat blijkt uit onderzoek van het Edinburgh International Justice Initiative. Deze onderzoekers hebben in Nederland, Polen en Duitsland onderzoek gedaan naar de inzet van gezichtsherkenning en andere vormen van biometrische surveillance technologie.

In Nederland zagen de onderzoekers dat bedrijven de technologie onnodig en disproportioneel inzetten voor zaken zoals wachtrijen verminderen of de bestijding van winkeldiefstal. Anderzijds wordt ook de Nationale Politie op de vingers getikt voor het verzamelen van beelden van slimme deurbellen van burgers voor gezichtsherkenning en een databank met miljoenen gezichten van vreemdelingen.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is dit soort inzet van biometrische surveillance in beginsel verboden en bijna altijd onrechtmatig.Lees hier wat de Autoriteit Persoonsgegevens daarover zegt  ‘Als we het land volhangen met zulke systemen, kun je continu gevolgd worden. Die camera’s nemen jou niet alleen op, die weten wie je bent’, zei AP-vicevoorzitter Monique Verdier hier eerder over.

Ook mensenrechtenorganisaties zijn kritisch, en pleiten voor een verbod. "Dit soort technologie reduceert mensen tot wandelende barcodes en kan verstrekkende gevolgen hebben" aldus Lotte Houwing van Bits of Freedom. "Dat bedrijven en overheden dit op deze schaal blijven doen, ondanks jaren aan waarschuwingen van onder andere de Autoriteit Persoonsgegevens laat zien dat het tijd is voor een breed Europees verbod." De Nederlandse digitale burgerrechtenorganisatie pleit daarom samen met tientallen Europese partnerorganisaties en hun Europese evenknie EDRi, voor een verbod. Ze hebben ook een burgerinitiatiefBekijk hier de pagina van het Europese burgerinitatief Reclaim Your Face gelanceerd om de Europese Commissie daartoe op te roepen.

De Europese privacy-toezichthoudersLees hier de oproep van de Europese toezichthouders roepen, net als tientallen Europarlementariërs, nu ook op tot een duidelijk, breed en streng verbod op de inzet van dit soort technologie.

Lees hierHet onderzoeksrapport van het Edinburgh International Justice Initiative het volledige rapport met meer voorbeelden uit Nederland.

Niet voor publicatie

Woordvoering: Lotte Houwing, Bits of Freedom [06-83207546 / lotte@bitsoffreedom.nl]

Achtergrond

Wij schreven hierover deze blogLees hier onze blog

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag