• Menu

0 recente resultaten

De Felipe Rodriguez Award: leve de voorvechters

Op 22 januari organiseert Bits of Freedom de jaarlijkse uitreiking van de Big Brother Awards. Het publiek en een panel van experts kennen op een feestelijke avond in De Rode Hoed een prijs toe aan de grootste privacyschenders van Nederland. Maar er wordt ook een aanmoedigingsprijs vergeven, de Felipe Rodriguez Award. Deze eer gaat naar iemand die zich juist heeft ingezet vóór onze privacy.

Felipe Rodriguez was een zeer bevlogen pionier die aan de basis stond van het Nederlandse internet. Hij richtte XS4ALL op, de eerste internetprovider voor particulieren, omdat hij het internet voor iedereen toegankelijk wilde maken. Ook was hij een van de grondleggers van De Digitale Stad, dat van groot belang was bij de vorming van een inclusieve online gemeenschap in Nederland. Rodriguez bedacht in 1995 het Meldpunt Kinderporno, dat een cruciaal instrument is geworden in de bestrijding van kindermisbruik. Hij speelde bovendien een forse rol bij de oprichting van Bits of Freedom. Na zijn vroegtijdig overlijden in 2015 werd een prijs in het leven geroepen voor iemand die zich, geheel in zijn geest, op positieve wijze onderscheidt in de strijd voor onze privacy.

Max Schrems. Foto: EFF/Alex Schoenfeldt

Max Schrems. Foto: Alex Schoenfeldt/EFF

2015: Max Schrems

De eerste winnaar in 2015 was de Oostenrijkse jurist Max Schrems. Hij stapte naar de hoogste Europese rechter en bepleitte daar overtuigend dat Europa te weinig doet om de persoonsgegevens van haar burgers te beschermen tegen de Amerikaanse spionagedienst NSA. Ook begon hij een procedure tegen FacebookLees hier de analyse van Bits of Freedom over de zaak tegen Facebook, dat eveneens veel te lichtzinnig omgaat met de persoonsgegevens van Europese burgers.

Lilia Kai. Foto: Christian Zierleyn

Lilia Kai. Foto: Christian Zierleyn

2016: Signal

Een jaar later ging de onderscheiding naar Open Whisper Systems: de makers van de chat-app Signal en het gelijknamige protocol voor end-to-end versleuteling. Zeker na de overname van Whatsapp door Facebook werd voor veel mensen nog eens onderstreept hoe noodzakelijk het is om communicatie goed te beveiligen. Tijdens een prachtige speechLees hier de speech van Lilia Kai drukte developer Lilia Kai de aanwezigen op het hart optimistisch te blijven: “Wij kunnen de oorlog tegen de surveillance niet winnen als we een strijd tegen onszelf verliezen.”

Kashmir Hill.. Foto: Kashmir Hill

Kashmir Hill. Foto: Kashmir Hill

2017: Kashmir Hill

In 2017 ontving de Amerikaanse journalist Kashmir Hill de prijs voor haar journalistiek op het gebied van privacy. Zij maakt inzichtelijk wat de consequenties zijn van privacyschendingen in het dagelijks leven. Zo beschreef ze hoe Facebook de privacy van een psychiater en haar patiënten schond door de patiënten aan elkaar te suggereren als nieuwe Facebookvrienden. Ook bracht ze onder de aandacht hoe informatie over onze genen via DNA- en stamboomwebsites in handen van de Amerikaanse overheid terechtkomen. Met haar werk maakt zij een groot publiek bewust van privacyproblemen.

2018: Wie volgt?

Op 22 januari zal de winnaar van de Felipe Rodriguez Award 2018 worden bekendgemaakt op een feestelijke avond in De Rode Hoed.

De Felipe Rodriguez Award wordt mogelijk gemaakt met steun van XS4ALL.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag