• Menu

0 recente resultaten

Kashmir Hill.. Foto: Kashmir Hill

Ongeëvenaarde journalist Kashmir Hill te gast bij Big Brother Awards. Dit is waarom.

Onze privacy staat onder druk, maar we voelen dat niet altijd. Gelukkig zijn er journalisten die de momenten weten te vangen waarop technologie ons écht raakt. Niemand kan dat beter dan Kashmir Hill. We zijn dan ook enorm trots dat zij aankomende maandag zal spreken tijdens de Big Brother Awards. Maar eerst: drie van Hills mooiste verhalen op een rij.

Het afgelopen jaar heeft Hill een aantal heel mooie verhalenWe konden ze natuurlijk niet allemaal in deze selectie kwijt. geschreven over Facebooks “People You May Know” functionaliteit, de manier waarop Facebook gebruikers op basis van indirecte bronnen —waaronder je locatie en de contacten in je telefoon— aan elkaar probeert te koppelen. In dit stuk beschrijft ze hoe Facebook de privacy van een psychiater en haar patiënten schendt door de patiënten aan elkaar te suggereren als vrienden waarmee ze nog niet verbonden zijn. Hill laat niet alleen mooi zien hoeveel Facebook over je weet, maar ook dat de blinde vlekken van de ontwerpers van Facebooks algoritmes real world consequences hebben. Indirect dus ook een mooi pleidooi voor meer diversiteit in Silicon Valley!

"This sex toy tells the manufacturer every time you use it"

Wat gebeurt er wanneer je seks, “smart” en datahonger combineert? We hebben de afgelopen jaren geen gebrek gehad aan Internet of Things-gerelateerde privacy euvels, maar dit verhaal spant misschien wel de kroon. Niet in de laatste plaats omdat deze privacyschending op zóveel verschillende vlakken voorkomen of verkleind had kunnen worden.

"Thanks to the connectivity of the internet, your orgasms are now subject to market research."

Kashmir Hill

"How Target figured out a teen girl was pregnant before her father did"

Dit is misschien wel hét verhaal dat het debat over targeted advertising en profilering openbrak. In 2012 berichtte Hill over het inmiddels befaamde verhaal van een vader die van een warenhuis te horen krijgt dat zijn dochter zwanger is. Hill leunt in dit artikel zwaar op het werk van de journalist die de dataanalyst van Target heeft geïnterviewd, en is in haar analyse en framing vlijmscherp. Hier bijvoorbeeld: “Target has figured out how to data-mine its way into your womb, to figure out whether you have a baby on the way long before you need to start buying diapers.” Lezen dus!

Wil je net als wij méér Kashmir Hill?

Kom dan naar de Big Brother Awards! De Big Brother Awards 2017 is een theatershow, spoedcursus privacy en prijsuitreiking ineen. De voorstelling wordt eenmalig opgevoerd in de Stadsschouwburg Amsterdam op maandag 11 december. In speeches, liedjes en sketches worden toekomstvisies geschetst en morele standpunten uitgelegd, ontleed en op de kop gezet. Ook worden er drie prijzen uitgereikt. Wie worden de grootste privacyschenders van 2017, en durven zij op deze avond zelf in de schijnwerpers te stappen?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag