3. Pak het probleem aan en niet het symptoom
Een deel van deze problemen wordt veroorzaakt doordat de technologie het vastleggen van elkaar (en daarmee) schenden van elkaars privacy, mogelijk maakt. Dat gaat met het Internet of Things alleen maar groeien. Daarbij stimuleren sociale media zoveel mogelijk delen van materiaal, dus natuurlijk wordt er niet alleen meer en meer vastgelegd, maar ook meer en sneller gedeeld. De infrastructuur speelt dus een grote rol.
Tegelijkertijd kan die techniek ook juist ingezet worden om de situatie te verbeteren. Neem bijvoorbeeld Google Street View, waar automatisch vastgelegde personen geanonimiseerd worden. Technisch is het dus mogelijk om opnames te anonimiseren. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het anonimiseren bij opname, of voor het moment dat beelden gedeeld worden, tenzij de opgenomen personen toestemming hebben gegeven. Maar, dan moet dat wel ook in diensten en producten worden toegepast.
Als de Nederlandse overheid daar iets mee wil, dan zou ze dus kunnen stimuleren dat anonimiseringssoftware by design wordt ingebouwd, desnoods via wetgeving.
Dit zullen we vandaag in de Tweede Kamer vertellen – en meer. wil je meekijken? Dat kan hier!Kijk mee naar de hoorzitting! Onze uitgebreidere inbreng nalezen? Dat kan hierDeze inbreng hebben we naar Kamerleden gestuurd..