• Menu

0 recente resultaten

De week van onterechte onderzoeksobjecten, Ethiopische spionagepraktijken en “the shed at Dulwich”

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Zes jaar onterecht onderzoeksobject van de FBI

Documentairemaakster Laura Poitras (meest bekend van haar film over Snowden, CITIZEN FOUR) is zes jaar lang onderzocht door de Amerikaanse FBI. Dit terwijl er geen enkel bewijs was dat zij een misdaad zou hebben begaan of een gevaar voor de Amerikaanse nationale veiligheid zou kunnen zijn. Jarenlang werd ze op vliegvelden uitvoerig ondervraagd en vastgehouden of werd haar computerapparatuur afgepakt om onderzocht te worden. Dit had zo nog jaren door kunnen gaan als er niet vanuit een aantal andere journalisten expliciet kritiek was gekomen op deze praktijk.

Hoe zou jij op de vlucht gaan?

We zijn alweer een paar weken bezig met het tweede seizoen van het Nederlandse televisieprogramma Hunted waarin een aantal mensen op de "vlucht" slaan en gevonden moeten worden door de 'opsporingsdiensten'. Het programma is een toegankelijke (hoewel niet altijd even precieze of correcte) manier om kennis te maken met het type bevoegdheden dat de Nederlandse politie inmiddels heeft en de technische mogelijkheden die daarbij horen. De vraag die je jezelf als kijker natuurlijk steeds stelt is: hoe zou ik dit beter hebben gedaan...

Ethiopië bespioneert de wereld met commerciële surveillancesoftware

Uit een recent onderzoek van Citizen Lab blijkt dat de Ethiopische overheid de afgelopen periode personen in Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en tal van andere landen illegaal digitaal heeft bespioneerd. Die mensen kregen allemaal een email waarin ze werden verleid om op een link te klikken. Als ze dat deden dan werd er direct malware op hun apparaat geïnstalleerd waarmee alle activiteiten op het apparaat bijgehouden konden worden en zelfs de microfoon en camera op afstand geactiveerd. In dit artikel van de directeur van Citizen Lab laat hij zien hoe het komt dat Ethiopië zo makkelijk wereldwijd kan surveilleren en hoe moeilijk het is om daar iets aan te doen.

Online recensies zijn makkelijk te manipuleren

Nadat hij geld verdiende met het schrijven van (nep) recensies voor restaurants op TripAdvisor besloot Oobah Butler om te proberen het schuurtje in zijn achtertuin tot het meest populaire restaurant van London te maken. Lees in dit hilarische verhaal hoe hij dat voor mekaar kreeg. Volgens TripAdvisor zijn ze overigens wel degelijk goed in het vinden van neprecensies voor echte restaurants, maar is dat iets heel anders dan het vinden van neprecensies voor neprestaurants. Tja.

Toekomstige milestones voor zelfrijdende auto's

Randall Munroe heeft weer eens een hele scherpe strip gemaakt. Dit zijn de zaken die zelfrijdende auto's in de toekomst ook zullen kunnen:

Grap over zelfrijdende auto's

Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.5 License

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag