• Menu

0 recente resultaten

Joran van Apeldoorn

Joran is tech onderzoeker bij Bits of Freedom.

Toen Steve Jobs de muis introduceerde voor de Apple II bracht hij het aantal knoppen terug van drie naar één; het moest zo simpel zijn dat je er niets voor hoefde te leren. Mede doordat apparaten zo makkelijk zijn te gebruiken, zijn ze onderdeel geworden van bijna alle aspecten van ons leven. Jobs' insteek is ondertussen leidend, en simpliciteit en gebruiksgemak staan aan de basis van veel beslissingen.

Technologie kan vaak zelfs magisch overkomen: het werkt, maar vraag vooral niet hoe. Niet alleen is het vaak niet meer nodig om te leren hoe apparaten werken, het kan of mag niet meer. Smartphones zijn afgesloten ecosystemen geworden, overheidsalgoritmen maken ondoorzichtige beslissingen, en DRM-gebaseerde mediacollecties zijn niet langer jouw eigendom. Computers zijn één van de meest krachtige middelen die we hebben gemaakt. Als we dit middel optimaal willen inzetten, moeten we begrijpen hoe het werkt en afdwingen dat systemen transparant zijn.

Ik heb wiskunde, informatica, en natuurkunde gestudeerd, en ben gepromoveerd in de theoretische informatica. Bij Bits of Freedom ga ik mijn onderzoekservaring aanwenden om uit te pluizen waar Big Tech en de overheden nu weer mee bezig zijn en hoe dat impact heeft op jou en mij. Als tech onderzoeker zal ik proberen de digitale systemen die we elke dag tegenkomen uit het mystieke te halen en inzichtelijk te maken.

Naast mijn werk bij Bits of Freedom ben ik een serial hobbyist: ik vind het leuk nieuwe dingen op te pakken voor een tijdje, en raak dan weer snel afgeleid. Een paar dingen zijn wel al een tijdje blijven hangen: ik ben bestuurslid bij Alertfonds voor Jongeren, scherm, en je vindt me dikwijls op het water om te zeilen.

Laatste van Joran van Apeldoorn

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag