• Menu

0 recente resultaten

i ♥ verkiezingen ✱ zolang de politiek niet online manipuleert

Van het internet tot kunstmatige intelligentie en van Big Tech tot sociale media platformen: de afgelopen decennia is duidelijk geworden dat technologie ontelbare mogelijkheden biedt. Bij Bits of Freedom houden we van technologie. Leer Bits of Freedom kennen, ontdek hoe wij jouw grenzen beschermen en kom zelf in actie!

De impact van technologie op de samenleving is enorm. Nieuwe technologie gaat dan ook altijd gepaard met keuzes over wat voor een samenleving we willen. Hoeveel we ook houden van de zonnige kant van tech, we moeten de schaduwzijde niet uit het oog verliezen. We love technologie, maar alleen onder onze voorwaarden. Bescherm wat je liefhebt. Kom in actie!

Online politiek adverteren aan banden

Politieke partijen kunnen via advertentiesystemen van Big Tech heel gericht adverteren. Politieke partijen bepalen de doelgroep van hun advertentie. Zo richtte bijvoorbeeld BBB eerder advertenties op mensen met een interesse in 'André Hazes' en 'paardrijden'. De 'slimme' algoritmen van Google en Meta bepalen vervolgens wie binnen die groepen een 'geschikte' ontvanger is van de advertentie. Dat wil zeggen: bij wie de (politieke) boodschap het beste overkomt.

Op die manier krijgen hele kleine groepen hele specifieke advertenties te zien, en andere kleine groepen krijgen weer andere hele specifieke advertenties te zien. Daardoor ziet iedereen dus iets anders en worden mensen alleen gericht geïnformeerd. Een goed werkende democratie betekent dat een stem bij de verkiezingen gebaseerd is op een goed en breed geïnformeerde keuze. Maar hoe kan je een goed geïnformeerde keuze maken wanneer de politiek stemmers manipuleert met de hulp van Big Tech?

Bits of Freedom vindt dat targeting bij online politieke advertenties alleen mag op '18+' (stemgerechtigde leeftijd) en 'regio waar de verkiezingen plaatsvinden' en verder niet. Dat zijn onze voorwaarden! Door de manier waarop Big Tech gepersonaliseerde advertentienetwerken functioneren, kunnen politieke partijen op dit moment dus alleen contextueel adverteren.

Over Bits of Freedom

Bits of Freedom is een Nederlandse NGO die, met een team van 14 mensen, dagelijks bezig is met het beïnvloeden en verbeteren van wetgeving en beleid door middel van belangenbehartiging, campagne, onderzoek en juridische actie - in Nederland en Brussel. Klik hier en leer Bits of Freedom beter kennen.

Wat kun jij doen?

Eén van de snelste manieren om ons te helpen is door donateur te worden. Daarnaast kun je onze boodschap online en offline verspreiden en ons volgen, lees er hier meer over.

Op de hoogte blijven?

Probeer jij Big Tech uit je leven te houden? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrievenSchrijf je direct in voor onze nieuwsbrieven.. We brengen ook een tweewekelijkse podcast uit.

Let op! Nu volgen linkjes naar Big Tech!

Liever al je informatie gebundeld in een platformfeed? Volg Bits of Freedom dan op Twitter X, Instagram of LinkedIn om op de hoogte te blijven van ons werk.

Donatieformulier

Word vandaag nog vaste donateur met het onderstaande formulier en krijg een mooi cadeau als bedankje!


Nog vragen? Stuur ons een e-mail op donateurs@bitsoffreedom.nl.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag