• Menu

0 recente resultaten

Twitter beleid van Musk staat symbool voor een groter probleem

Het is je vast niet ontgaan: sinds de overname door Elon Musk, is Twitter nonstop in het nieuws door dubieus beleid. Musk kondigde voor zijn overname aan dat hij ultieme vrijheid van meningsuiting wilde op Twitter: alles zou worden toegestaan. Dat voornemen van de Tesla topman resulteerde in een storm aan beleidsbeslissingen. En die zorgen weer geregeld voor krantenkoppen. Al die beleidsbeslissingen tonen aan dat de macht van grote platformen zoals Twitter veel te groot is. Wij zetten ons in om die macht te breken.

Ontwikkelingen op Twitter

Sinds de overname van Musk gebeurt er dus van alles op Twitter. Zo werd  voormalig Amerikaans president Donald Trump weer toegelaten op het platform, nadat hij verwijderd was in 2021. Rapper Kanye West werd juist verwijderd wegens antisemitisme. Het platform ontsloeg ontzettend veel werknemers, waaronder de werknemers die mensenrechten in de gaten zouden moeten houden en de onafhankelijke adviesraad. Musk wil gebruikers laten betalen om het blauwe verificatie vinkje te krijgen of behouden. Bekende tech-journalisten die over Musk schreven werden geschorst, maar ook weer hersteld, nadat gebruikers daarover hadden gestemd op het account van Musk. Het platform verbiedt nu ook verwijzingen naar bepaalde andere sociale media platformen, maar ook dat lijkt weer deels teruggedraaid. En als kers op de taart laat Elon Musk zijn eigen toekomst, en die van Twitter, nu aan zijn volgers. Hij plaatste een poll waarin hij vroeg of hij af moet treden als hoofd van Twitter, en belooft zich aan de uitslag te houden. De uitslag is inmiddels bekend: het Twitter-volk wil dat hij aftreedt.

Beleidskeuzes van Twitter zijn gevaarlijk

Het soort beleidskeuzes die Twitter maakt zijn gevaarlijk, omdat Twitter een extreem machtig platform is. Er zitten meer dan een miljard gebruikers op Twitter. Mensen gebruiken het platform om informatie op te doen over maatschappelijke onderwerpen en onlangs bleek zelfs dat de Nederlandse overheid via Twitter signalen oppikt over het sentiment dat heerst in de samenleving. Het beleid van Twitter heeft daardoor invloed op de informatievoorziening van heel veel mensen (en overheden). Wanneer al die mensen onjuist of onvolledig geïnformeerd worden, verandert hun beeld van de maatschappij en politiek, en misschien ook wel hun (stem)gedrag. Censuur van bekende tech-journalisten en het overlaten van hun lot aan de Twittervolgers van Musk toont dat dit een reëel risico is.

Door links naar andere sociale media niet toe te laten, wordt de macht van Twitter alleen maar groter. Terwijl de macht van grote techgiganten juist moet worden gebroken om tot een diverser communicatielandschap te komen. Elon Musk en Twitter hebben commerciële belangen en dat zijn de belangen die met het beleid van het platform worden nagestreefd, in plaats van de belangen van de burger en de maatschappij.

Hoe nu verder?

Het is nog onduidelijk wat het eventuele ontslag van Elon Musk gaat betekenen: treedt hij echt af? Wie vervangt hem? Wordt het beleid daar beter op? Dat maakt eigenlijk niet eens zo veel uit: de macht van Twitter moet worden gebroken. Dan zijn we niet meer afhankelijk van Musk, of wie er dan ook op zijn stoel komt te zitten. En hetzelfde geldt natuurlijk ook voor andere grote social media platformen, zoals Meta's Facebook, Instagram en WhatsApp en Google's YouTube. De huidige ontwikkelingen bij Twitter tonen des te meer de noodzaak voor wetgeving die de marktmacht van die bedrijven tegen gaat. En er is goed nieuws: de eerste stappen zijn al genomen in de Digital Markets Act, de nieuwe wet die platformen dwingt om concurrentie toe te staanLees hier meer over de Digital Markets Act.. Ondanks die wet, is er nog een lange weg te gaanLuister onze podcast over de Digital Markets Act! tot we geen last meer hebben van beïnvloeding door types als Musk. Daar gaan wij de komende jaren hard mee aan de slag.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag