Kom net als Roosje in actie tegen internetmonopolies

Strijd net als Zaïre voor internetvrijheid

Kom net als Axel op voor online privacy
DOSSIER: 20 jaar Bits of Freedom

Nu we onze twintigste verjaardag vieren, is het hoog tijd om een paar van de meest inspirerende personen uit onze beweging een gezicht te geven: inspirerend voor ons en hopelijk ook voor jou, want onze ambassadeurs en donateurs zijn essentieel om ons werk onafhankelijk verder te kunnen zetten. Een van hen is Zaïre Krieger, activistische duizendpoot en oud-stagiair van Bits of Freedom.

Je leest het goed: we kunnen meer donateurs goed gebruiken en hebben jou nodig, om mee onze verjaardag te vieren (hoera), maar vooral om samen nieuwe successen te boeken! Want bouwen aan een betrouwbaar en vrij internet doen we niet alleen. Duizenden donateurs zorgen ervoor dat de stem van Bits of Freedom online én offline steeds luider kan klinken en we met meer daadkracht het online speelveld kunnen betreden.

Zaïre is als stagiair een tijdlang nauw betrokken geweest bij onze werkzaamheden. Als student Internationaal en Europees recht, spoken word artiest en freelance journalist voor o.a. OneWorld en Dipsaus, beschikt deze geëngageerde duizendpoot dan ook over de goede kaarten om aan de speeltafel der communicatievrijheid aan te schuiven. De wortels van Zaïres activisme liggen in haar passie voor mensenrechten en onderwerpen als racisme, feminisme en de LGBTQ+ community. Het zijn volgens haar dan ook dergelijke gemarginaliseerde groepen die het vrij internet het meest nodig hebben, maar net het hardst worden geraakt door censuur en de macht van de grote platforms. Bits of Freedom vecht voor die online democratie: een plurale democratie waar niet alleen de meerderheid, maar ook minderheden een stem hebben.

Zaïre draagt hier ons nieuwe t-shirt. Wil jij deze ook? Word donateur!

Niemand weet precies waar de grens tussen vrijheid van meningsuiting en bescherming tegen hate speech en discriminatie precies ligt. Maar Bits of Freedom blijft volgens Zaïre wel de juiste vragen stellen en houdt zo techbedrijven, gebruikers en beleidsmakers scherp. En net dat is belangrijk, aangezien beleidsmakers zelf vaak ontiegelijk weinig weten over het internet. Democratie in de offline ruimte garanderen is al een strijd, laat staan dat die online ruimte hoog op het prioriteitenlijstje staat.

Tegen die achtergrond heeft Zaïre zich tijdens haar stage verdiept in de Amerikaanse FOSTA / SESTA wetten, onderdeel van ons dossier communicatievrijheid. Samengevat: de wetten werden in het leven geroepen om mensenhandel tegen te gaan en platforms aansprakelijk te stellen wanneer seksuele handelingen illegaal werden aangeboden door gebruikers op hun site. Wat blijkt, FOSTA / SESTA is niet alleen gevaarlijk voor Nederlandse sekswerkers, maar ook voor jou en mijLees hier het onderzoek van Zaïre.

Wil jij ook shinen met deze patch? Word donateur!

Zaïres kritische stem ten overstaan van alle desinformatie online (die wel degelijk grote politieke consequenties kan hebben) en de grote platforms die de dienst uitmaken, hoeft niet te betekenen dat ze zelf geen gebruik maakt van internet en sociale media. Het internet vertegenwoordigt in de basis immers het vrijheidsdenken: technologie zorgt ervoor dat ieder individu zijn eigen geluk kan realiseren en organiseren. Emancipatoir potentieel maal duizend en dat moeten we beschermen. Met bovenstaande in gedachten, moeten we het zeker ook hebben over de schat aan kennis die zomaar in je broekzak zit.

Zaïre heeft moeite te bedenken wat nog niet gedaan is op het internet. Of het nu gaat over zanglessen, hoe je wijnfles te ontkurken met een schoen, The Calming Manatee Meme Generator of het feit dat je dit alles met Google Translate naar vrijwel alle talen kan vertalen (met wisselend succes). Iedereen kan alles weten, alles worden, alles kopen: dat is vrijheid. En willens nillens als activist, er is geen enkel ander medium waarmee je zoveel mensen zo snel kan bereiken en kan activeren als het internet.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.