Zet je net als Ewald in voor meer kennis over privacy

Kom net als Roosje in actie tegen internetmonopolies

Strijd net als Zaïre voor internetvrijheid
DOSSIER: 20 jaar Bits of Freedom

Nu we onze twintigste verjaardag vieren, is het hoog tijd om een paar van de meest inspirerende personen uit onze beweging een gezicht te geven: inspirerend voor ons en hopelijk ook voor jou, want onze ambassadeurs en donateurs zijn essentieel om ons werk onafhankelijk verder te kunnen zetten. Een van hen is Roosje Klap, spreekbuis voor onze huidige generatie grafisch ontwerpers en brok online engagement.

Je leest het goed: we kunnen meer donateurs goed gebruiken en hebben jou nodig, om mee onze verjaardag te vieren (hoera), maar vooral om samen nieuwe successen te boeken! Want bouwen aan een betrouwbaar en vrij internet doen we niet alleen. Duizenden donateurs zorgen ervoor dat de stem van Bits of Freedom online én offline steeds luider kan klinken en we met meer daadkracht het online speelveld kunnen betreden.

Roosje KlapBekijk hier de website van Roosje geldt als een van de bekendste grafisch vormgevers van Nederland als spreekbuis voor een nieuwe generatie ontwerpers. Een generatie die haar praktijk inzet om verantwoordelijkheid op te nemen en engagement te tonen binnen opdrachten, zowel naar opdrachtgevers toe als naar de maatschappij in haar geheel. Als grafisch ontwerper bezit je de vrijheid om zelf dingen te initiëren, aldus Roosje, en zo niet alleen afhankelijk te zijn van de wensen van die opdrachtgevers, maar zelf stevig de touwtjes in handen te kunnen houden. En precies daar komt voor Roosje Bits of Freedom in beeld.

Roosje draagt hier een van onze nieuwe t-shirts vol met onze nieuwe patches. Wil jij deze ook? Doneer dan nu!

Vooral die touwtjes strak houden, is een hele klus geworden in een tijd waarin het internet is getransformeerd in een ongrijpbaar, onoverzichtelijk beest. Mensen weten niet waar te beginnen en beseffen niet voldoende dat ze pionnen zijn geworden in een spel waarvan ze de regels niet (meer) beheersen. Bits of Freedom kan op een toegankelijke manier het bewustzijn verbeteren en concrete handvaten aanreiken. Of het nu gaat over begrijpen wat cookies doen of waarom je CAPTCHA's invult, of je eigen apparaten privacy-proof te makenBezoek onze Toolbox, geef dergelijke experts het vertrouwen om voor te kauwen wat er eigenlijk te begrijpen valt en wat je daar vervolgens zelf mee kan.

Met name haar studenten bij de KABK in den Haag zijn de belangrijkste ontvangers van Roosjes engagement. Ze stelt twee sleutels tot onafhankelijk werk voorop: grondig onderzoek en beheersing van de technieken van de nieuwe media. Alleen zo kunnen aspirerend ontwerpers ontsnappen aan het monopolie van machtige entiteiten en een eigen stem vinden. Beroep doen op expertise van buitenaf, zoals die van Bits of Freedom, is daarbij van cruciaal belang.

Denken en handelen we wel echt autonoom of wie zit ondertussen achter de knoppen van onze keuzes?

De grootste bedreiging voor onze vrijheden als mens, bevindt zich volgens Roosje immers in het gebrek aan regulering en dus de vrijheden die online monopolies genieten. Het internet voor de volgende generaties moet weer veilig worden. Onze toegangspoort naar de rest van de wereld biedt veel moois, maar de schaduwzijde bevat veel lelijks: al wat je doet wordt verzameld en met die gegevens wordt gehandeld. Dat is slecht voor je privacy, maar bovenal gevaarlijk. Want: denken en handelen we wel echt autonoom of wie zit ondertussen achter de knoppen van onze keuzes?

Je krijgt deze patches nu gratis als je donateur wordt!

Die vrijheid moeten we opnieuw de onze maken, om komende generaties zo de garantie te bieden dat ze veilig en vrij kunnen kijken, leren en onbezorgd, onbegrensd nieuwsgierig kunnen zijn. In haar eigen praktijk (ARK)Bekijk de website van ARK uit dit engagement voor vrijheid zich in projecten als The Universal Kimono, dat inspiratie vindt in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De Verklaring werd verdeeld over drie veelkleurige vlaggen die vrij te downloaden zijn en die iedereen vervolgens even vrij kan laten drukken en aan elkaar kan naaien. De make-your-own kimono wordt zo een vehikel om de basisvrijheden van de mens (uit) te dragen. Fotografen wereldwijd hebben ondertussen een prachtige serie gemaaktBekijk hier de fotoserie met de kimono.

Trekken we samen de kimono aan, nemen we samen de verantwoordelijkheid en durven we eindelijk krachtige oplossingen formuleren voor wat onze hele maatschappij bedreigt? Dan moet het op termijn mogelijk zijn aan de slag te gaan met een gezond internet. Boodschap voor Roosjes eigen studenten maar even goed voor ieder van ons: begin bij jezelf, informeer jezelf en leer bij van experts! Bits of Freedom staat te springen om je daarbij te helpen, en jij kan op jouw beurt ons helpen, zodat wij jou nog beter kunnen helpen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.