• Menu

0 recente resultaten

Beste Ronald Prins, kun je iets uitleggen?

Fox-IT hielp omstreden regimes in het Midden-Oosten aan surveillancetechnologie en kennis. Toenmalig directeur Ronald Prins bewaakt inmiddels de inzet van surveillancebevoegdheden door onze geheime diensten. Dit roept vragen op die beantwoord moeten worden.

Open brief

In zijn oude rol als directeur van Fox-IT vond Prins het schijnbaar geen probleem om de regimes van Mubarak en Assad van surveillancetechnologie te voorzien. In zijn huidige rol als technisch expert van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) toetst hij de rechtmatigheid van de inzet van surveillancebevoegdheden door de Nederlandse geheime diensten. Omdat de vragen die dit oproept de TIB onnodig kwetsbaar maken, hebben wij Ronald Prins in een open brief om uitleg gevraagd. De brief hebben wij woensdag 22 mei verstuurd. We houden je op de hoogte.

Fox-IT

Het Nederlandse Fox-IT, in 1999 opgericht als digitaal recherchebureau, heeft als voornaamste klanten overheden, financiële instellingen en de zogenaamde vitale infrastructuur. Vanaf 2003 richt het zich ook op de bescherming van staatsgeheimen. Vanaf 2005 breidt het zich internationaal uit. Het bedrijf was toentertijd vooral bekend van het ontwikkelen en verkopen van surveillancetechnologie. In 2011 werd al bekend dat Fox-IT zich begaf op de markt in het Midden-Oosten en aanwezig was op de Intelligence Support-System Beurs (ISS) in de Verenigde Emiraten. Het maakte het bedrijf omstreden, maar nooit werd duidelijk op wat voor schaal het zich op deze markten bewoog, en in welke landen precies. Onderzoekscollectief Buro Jansen & JanssenLees hier de bevindingen van Buro Jansen & Janssen heeft nu een grote hoeveelheid interne bedrijfsdocumenten en communicatie van het bedrijf bestudeerd, en dat levert een verontrustend beeld op.

Ronald Prins

Prins is mede-oprichter van het bedrijf en was tot 2017 directeur. Per 1 januari 2018 heeft hij deze taak neergelegd, maar hij blijft aan het bedrijf verbonden als adviseur. In 2018 werd hij als technisch expert lid van de TIB. De commissie die de toestemming van de minister aan de geheime diensten om bepaalde bevoegdheden (zoals het sleepnet) in te mogen zetten toetst. Omdat het beleid van Fox-IT onder zijn bewind vragen oproept over zijn visie op de rechtmatigheid van de inzet van surveillancemiddelen hebben wij hem in een open brief gevraagd hier uitleg over te geven.

De TIB

Over het proces van de samenstelling van de TIB zijn we bij Bits of Freedom kritisch geweest. Gelukkig lijkt de TIB tot nu toe een kritische commissie te zijn die een confrontatie met de minister niet schuwt en zich inzet voor transparantie. Dit kun je zien aan de voortgangsbrief aan de Tweede Kamer van oktober afgelopen jaar, en haar brieven over de reikwijdte van de rechtmatigheidstoetsing. Hier vind je de brieven van de TIB Het gebrek aan duidelijkheid over de rol van Ronald Prins en het beleid wat hij gevoerd heeft bij Fox-IT maakt deze commissie echter onnodig kwetsbaar. De TIB kan alleen haar functie als waarborg goed vervullen als haar geloofwaardigheid op geen enkele manier te betwijfelen valt. Het maatschappelijk vertrouwen in de TIB heeft het nodig dat Ronald Prins zo spoedig mogelijk uitleg geeft over wat Fox-IT precies heeft gedaan en wat zijn rol daarin is geweest.

Update 28 juni 2019: We zijn nu 30 dagen verder en tot nu toe hebben we geen antwoord van Ronald Prins ontvangen…

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag