• Menu

0 recente resultaten

Zorgwet die minister Schippers Big Brother Award opleverde alsnog ingetrokken

Een wetsvoorstel dat verzekeraars toegang moest geven tot de medische dossiers van mensen is teruggetrokken door het kabinet. Dit meldt het Algemeen Dagblad vandaag. De Wet marktordening gezondheidszorg stond op het punt te sneuvelen in de Eerste Kamer, omdat ook daar het besef was doorgedrongen dat het de privacy van mensen zou aantasten. In 2016 leverde het voorstel minister Schippers de Big Brother Awards Publieksprijs op.

Privacybezwaren

Het wetsvoorstel gaf zorgverzekeraars toestemming om ten bate van fraudebestrijding medische dossiers van verzekerden in te zien. De wet werd in 2016 goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar moest nog door de Eerste Kamer worden aangenomen. Deze bleek de privacybezwaren te delen die eerder al luid vanuit de samenleving hadden geklonken, maar door de toenmalige regering waren weggewoven.

Big Brother Award Publieksprijs 2016 voor minister Schippers. (Foto: Jeroen Mooijman)

Big Brother Awards Publieksprijs 2016 voor minister Schippers. (Foto: Jeroen Mooijman)

'Trots'

In 2016 ontving Edith Schippers, destijds VVD-minister van Volksgezondheid, voor het voorstel de Big Brother Awards PublieksprijsBig Brother Awards voor minister Schippers en gemeente Rotterdam , de jaarlijkse ‘prijs’ voor privacyschenders. Het publiek vond het vooral bezwaarlijk dat dit ingrijpende voorstel werd aangeprezen als middel om fraude te bestrijden, terwijl die voor het overgrote deel helemaal niet door verzekerden wordt gepleegd. Bovendien bedraagt zorgfraude naar schatting nog geen 1% van de totale zorgkosten, wat de maatregel al helemaal buitenproportioneel maakt. In een reactie liet de minister destijds blijken dat de toekenning van de prijs haar niet aan het denken had gezet. Ze zei in een reactie er zelfs ‘trots’ op te zijn. Nu is de wet dus alsnog bezweken onder de privacybezwaren.

De volgende?

Afgelopen jaar kreeg ook Schippers' opvolger minister Hugo De Jonge een Big Brother AwardBig Brother Awards 2018 voor minister De Jonge en Kamer van Koophandel voor een voorstel dat inbreuk op de privacy van patiënten maakt. Wij wensen de senaat ook bij de behandeling van deze wet veel wijsheid toe.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag