Expertprijs:
Gemeente Rotterdam bepaalt waar jij mag huren
Sinds 2006 is het voor gemeentes wettelijk mogelijk om nieuwe huurders in bepaalde buurten te weigeren. Dat bleek weinig effectief. Inmiddels blijken 15 gemeenten —waaronder vaandeldrager van de wet, Rotterdam— te controleren of “nieuwkomers” bij de politie bekend zijn. Dat mocht niet, maar werd daarna in wetgeving gegoten. De gemeente Rotterdam heeft aangekondigd om in bepaalde buurten “asociale, criminele of geradicaliseerde” bewoners te weren. Expert Bart de Koning over deze nominatie: “Burgers worden hierbij tot potentiële risico’s bestempeld en in feite preventief gestraft voor daden die ze nog niet begaan hebben, op grond van criteria en data die ze niet kennen.” Bits of Freedom verkoos deze genomineerde tot winnaar, omdat het past in een zorgelijke trend: mensen worden steeds vaker in risicoprofielen geplaatst, met ingrijpende consequenties, zonder dat inzichtelijk is op basis van welke gegevens dat gebeurt of duidelijk is of die gegevens kloppen. Daarbij is het nog maar de vraag of deze ingrijpende maatregelen nu wel effectief zullen zijn.De andere twee kandidaten waren staatssecretaris Dijkhoff voor het kiezen voor schijnveiligheid door de politie kwetsbaarheden in onze digitale communicatiemiddelen te laten gebruiken en het Verbond van Verzekeraars vanwege het vogelvrij verklaren van klanten door in de strijd tegen fraude onderzoeksbureaus ruim baan te geven.Jaya Baloo (KPN), Bart de Koning (De Correspondent), Arnold Roosendaal (Privacy Company), Tanja Lange (Technische Universiteit Eindhoven), Gerrit-Jan Zwenne (Universiteit Leiden), Dennis Broeders (Erasmus Universiteit Rotterdam), Frederik Zuiderveen Borgesius (Universiteit van Amsterdam) en Ot van Daalen (Project Moore) dienden nominaties in voor de Expertprijs.
Dendi Suhubdy
Congratulations!
Joost
Gefeliciteerd voor alle winnaars, hoop dat de prijs zuur mag smaken
Simon
Open Whisper Systems wint een prijs? Wauw. Het blijft een gecentraliseerd systeem, waar dus massa’s aan metadata uit te halen valt. Ja, je kunt je eigen server draaien, maar communicatie met andere servers is vziw niet mogelijk.
End-to-end-encryptie vind ik helemaal niet zo relevant. Een decentraal systeem waarin je je eigen server kunt draaien is veel beter in staat om metadata ook privé te houden. Als je dan zorgt dat je c2s- en s2s-communicatie versleuteld is, dan voegt e2e-encryptie nog maar weinig toe – maar dat kun je dan zelf bepalen.
Klinkt goed hè? Het is precies wat e-mail te bieden heeft. En XMPP.
Robin
https://www.bof.nl/2017/01/19/privacyschenders-edith-schippers-en-gemeente-rotterdam-winnen-big-brother-awards-2016/
Anoniem
Helaas zegt Schippers trots te zijn op het krijgen van deze prijs en denkt ze nog steeds dat ze het goed doet.
‘Schippers liet weten “trots” te zijn op de prijs. “Vier jaar geleden kreeg ik de award voor het mogelijk maken van meer en betere informatie-uitwisseling tussen artsen. Dat levert minder medische missers en betere zorg voor patiënten op. Daar ben ik nog steeds trots op. Nu krijg ik de award omdat ik met behoud van het medisch beroepsgeheim het mogelijk maak dat gecontroleerd kan worden of zorg daadwerkelijk is verleend. Zorggeld moet worden besteed aan zorg; goed op het premiegeld van mensen passen is mijn missie. Ik ben ook hier er trots op dat ik daaraan kan bijdragen.”‘
Bron: http://www.parool.nl/amsterdam/edith-schippers-trots-op-big-brother-award~a4415166/
Marien
De combinatie ‘Schippers’ en ‘denken’ was mij nog niet opgevallen.
A. Smit
🙂
Erik
Zolang Whispers (signal) android client op google services leunt vertrouw ik het voor geen meter.
De intentie is misschien goed de uitvoering niet.
En schippers zit in de zak van de pharma industrie dus die reactie verbaast me niets.