• Menu

0 recente resultaten

De Week

Wijze woorden van Snowden, Samsung voor de rechter en Photoshop voor je stem. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • De Consumentenbond is een bodemprocedure gestart tegen Samsung omdat de leverancier haar telefoons niet goed up-to-date houdt. Samsung heeft de dagvaarding inmiddels ontvangen. Hopelijk wordt dit inderdaad het breekijzer om álle fabrikanten te dwingen hun gebruikers veilig te houden.
  • De filterbubbel is terug! Na de verkiezing van Trump is er veel geschreven over de rol van Silicon Valley en social media bij de Amerikaanse verkiezingen. Wouter van Noort schreef er bijvoorbeeld een stuk over bij de NRC (en zat over hetzelfde onderwerp bij De Wereld Draait Door). Facebook staat daarbij vaak centraal. Is het niet te makkelijk om onware informatie te verspreiden op het platform en zit er wel genoeg tegenspraak in je feed? Mark Zuckerberg ontkent in ieder geval dat Facebook een belangrijke rol heeft gespeeld bij de overwinning van Trump.
  • Afgelopen week was in Tuschinski in Amsterdam de Nederlandse première van Snowden, de film van Oliver Stone over de heldhaftige klokkenluider. Snowden zelf was via een live-verbinding aanwezig en gaf volgens Wired dit wijze advies: “What you can do is say that you care. You can talk to your family, you can talk to your community to raise awareness of things. And then you can act to make sure that those people who are experts have the ability to have a platform, to have the resources, to have the support to actually achieve it.
  • Ian Bogost schreef voor de Atlantic een bedachtzaam verhaal over hoe de apparaten die we installeren om ons huis in de gaten te houden, op een gegeven moment natuurlijk onszelf in de gaten gaan houden: “To watch everything with gadgets necessitates that they also be able to watch you watching.
  • Tot slot: Adobe komt met een ‘photoshop’ voor spraak. Bekijk de video over Project Voco waarin het product gedemonstreerd wordt. Met een paar drukken op de knop laat de presentator iemand “and I kissed Jordan three times” in plaats van “and I kissed my dogs and my wife” zeggen. De BBC is kritisch in dit stuk. Zij vragen zich bijvoorbeeld af of dit het vertrouwen in de journalistiek (verder) zal ondermijnen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag