• Menu

0 recente resultaten

De week van auteursrecht-waarschuwingen, Habbo Hotel en ethische valkuilen

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Ethische valkuilen bij kunstmatige intelligentie

Als ik ethiek en kunstmatige intelligentie in één zin hoor dan begin ik me al zorgen te maken. Vaak volgt er dan namelijk een absurde versimpeling van de ethische werkelijkheid. Annette Zimmermann en Bendert Zevenbergen stellen op Freedom to Tinker wel een interessante vraag:

Which values ought we to prioritise when we (partially) automate decisions in criminal justice, law enforcement, hiring, credit scoring, and other areas of contemporary life? Fairness? Equality? Transparency? Privacy? Efficiency?

En ze zijn net als ik kritisch over de manier waarop er nu vaak vanuit kunstmatige intelligentie naar ethiek gekeken wordt. Techneuten lopen in de ene na de andere ethische valkuil. Dat heeft een onvolwassen publieke discussie als gevolg. Zimmermann en Zevenbergen hebben een lijstje met zeven ethische valkuilen gemaakt en geven per valkuil een perfect voorbeeld dat direct uit de plannen van de gemiddelde AI-startup had kunnen komen.

Een stukje internetnostalgie naar de mensen toe

Daten via het internet is net zo oud als het internet zelf. Volgens Elle Hunt en Alex Hern wordt het internet van vandaag zo gedomineerd door een paar techbedrijven en door een niet al te gezond discours dat we soms vergeten dat het ooit vooral een vriendelijke plek was die je eindeloos kon verkennen. Veel van die oude communities bestaan niet meer, maar de verhalen daarover nog wel. Keer terug naar de tijd van LiveJournal, Neopets en Habbo Hotel…

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

“Oh, moest het ook veilig zijn?”

De universiteit van Bonn heeft een onderzoek gepubliceerd naar de manier ontwikkelaars waarop omgaan met het beveiligen van wachtwoorden. Een groep freelancers kreeg de opdracht om een inlogscherm te implementeren. De helft van de freelancers kreeg het dubbele betaald dan een andere helft, en bij elk van deze twee groepen kreeg de helft van de freelancers de opdracht om de wachtwoorden goed te beveiligen. Het resultaat is treurig: ontwikkelaars kozen eigenlijk alleen maar voor een veilige optie als de klant dat aan ze vroeg (ongeachte wat ze betaald kregen). En eigenlijk ging het zelfs dan ook nog eens heel vaak mis.

Hier kun je het volledige artikel downloaden:

Auteursrechtwaarschuwingen op de snijtafel

Nu de auteursrechtenlobby ons met een draak van een wet heeft opgezadeld is het goed om even de tijd te nemen om deze aflevering van De snijtafel terug te kijken. Twintig jaar aan auteursrechtwaarschuwingen worden gefileerd. Jansen en Jansen laten feilloos zien hoe clubs zoals de NVPI al jarenlang juridisch incorrecte misinformatie op videos en DVD's zetten. En passant merken ze ook nog even op hoe absurd het is dat Guus Meeuwis geld kan verdienen op YouTube aan een aflevering van De snijtafel waarin zijn muziek geciteerd en bekritiseerd wordt. Kijk hieronder een fragment of bekijk het geheel op YouTube (don't miss waar Peter R. de Vries zich nu weer voor laat lenen).

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag