Het is een verschrikkelijk belangrijk boek. Het wordt zelfs vergeleken met Silent Spring, het boek waarmee Rachel Carson in de jaren zestig het bewustzijn voor de milieuproblematiek aanwakkerde. Zuboff doet hetzelfde, maar dan voor onze informatiesamenleving.
Om uit te leggen wat surveillance capitalism is geef ik jullie graag een korte cursus “Hoe word ik een surveillance kapitalist?”
Een surveillance kapitalist word je in drie stappen.
Stap 1: Verzamel zoveel mogelijk data. Pak alles wat je pakken kan. Zorg ervoor dat alles en iedereen een sensor wordt voor jouw dataverzamelingsmachine.
Stap 2: Gebruik slimme datawetenschappers en machine learning algoritmes om patronen te ontdekken in de data. Zet deze in om een model van de wereld te maken, of in ieder geval van een deel van de wereld. Voor dit model heb je geen persoonsgegevens nodig. Geaggregeerde of geanonimiseerde data is genoeg. Je hoeft je dus geen enkele zorgen te maken over de AVG. En omdat de data zogenaamd van niemand is hoef je er geen toestemming voor te vragen of ervoor te betalen.
Stap 3: Dit model geeft je inzicht in onze huidige wereld. En als je de huidige omstandigheden weet, dan kun je met je model kansberekening doen over hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Die kansberekening kun je—ongeacht het gebrek aan precisie—verkopen op de markt. De meest bekende markt voor dit soort halfslachtige voorspellingen is advertenties. Iemand die zich op manier X gedraagt is misschien wel geïnteresseerd in het kopen van product Y. Maar in principe kun je de kans op van alles berekenen. Bijvoorbeeld over hoe productief een werknemer zal zijn, of op welke partij een persoon gaat stemmen. Kansen zijn geen zekerheden, maar dat vinden geen van je klanten een probleem. Foute inschattingen zijn slechts collateral damage.
Voor de mensen met een nog matiger moreel kompas is er ook nog een stap 4. Als je weet dat een bepaalde omgeving leidt tot bepaald gedrag, en je hebt controle over hoe de omgeving wordt beleefd, dan kun je gedrag ook proberen te maken. Een simpel voorbeeld: Google Maps kan niet alleen voorspellen waar het druk gaat zijn in het verkeer. Maar met een paar kleine wijzigingen in de routeplanner kan het die drukte ook zelf creëren. Stap 4 is natuurlijk ook gebeurd rondom de verkiezing van president Trump en met het referendum over de Brexit. Met stap 4 kun je het wereldbeeld van mensen tweaken en bepaalde mensen juist wel of niet naar de stembus krijgen.
Surveillance capitalism is hiermee dus de uitvinding dat je het gedrág van mensen kunt vermarkten. Alles wat we doen wordt daarmee handelswaar.
Ik wil graag inzoomen op twee gevolgen van deze manier van geld verdienen. Het eerste gevolg is dat zaken die we altijd als publieke of collectieve goederen hebben beschouwd (verder) worden geprivatiseerd. Het tweede gevolg is dat we als mensen constant tot data gereduceerd worden.
Toen ik een tijd geleden eens door de instellingen van mijn Vodafone account liep, kwam ik bij het kopje ‘privacy’ deze optie tegen: