“Big data zijn voor belastinginspecteurs wat een kippenren is voor vossen”
Een tijdje geleden moest ik een account aanmaken op museumkaart.nl. Die account was nodig zodat ik een foto kon uploaden. Die foto kon dan op mijn eerstvolgende museumkaart geprint worden met het doel dat ik mijn kaart niet meer aan andere mensen kon uitlenen. Ik heb het braaf gedaan. Nadat ik was ingelogd in mijn nieuwe account, kwam ik op een pagina met een foto van het Museum de Fundatie in Zwolle:

Dat is toevallig, dacht ik. Ik was namelijk net de week ervoor naar De Fundatie geweest en wist daarvoor eigenlijk niet van het bestaan van dit bijzondere gebouw. Toen ik iets beter keek zag ik dat het helemaal geen toeval was: op deze pagina stonden al mijn museumbezoeken! Het bleek dat de Museumvereniging al mijn museumbezoeken van de afgelopen paar jaar had bewaard. Op één of andere manier vond ik dat toen al een beetje creepy. Ik dacht dat ik gewoon gratis werd binnengelaten, maar blijkbaar werd er al die tijd een profiel bijgehouden van mijn culturele consumptie.
De afgelopen week kwam de Museumvereniging in het nieuws. De Belastingdienst wilde namelijk het museumbezoek van één van hun kaarthouders inzien. Dit zou kunnen helpen bij het bepalen of iemand wel of niet in Nederland zou wonen. Terecht heeft de Museumvereniging zich daartegen verzet. Christiaan Weijts komt in de NRC met een mooie metafoor voor de datahonger van de Belastingdienst:
Vroeger kwam de inspectie tandenborstels tellen op je wastafel. Nu aast ze op data. (“En wát deed meneer dan op 5 oktober in het Doesburgse mosterdmuseum?”) Big data zijn voor belastinginspecteurs wat een kippenren is voor vossen. Ze blijven er omheen sluipen, tunnels graven, en aan het gaas knagen waar ze maar de kans krijgen.
B@S
Jaap-Henk Hoepman maakt terecht opnieuw zijn punt over privacy by design. Daar vind je eerlijkheidshalve in het nieuws elke week wel een aanleiding voor.
Wat ik me afvraag (naar ik vrees retorisch): Waarom wordt op privacy by design, in dit geval dataminimalisatie, niet veel meer gehamerd (door wetgever, consument, pers – hallo NRC)? Het is de beste waarborg die je je kunt voorstellen. Wat je niet (meer) hebt, hoef je niet te beveiligen, kan niet lekken, kan niet worden gestolen en kan niet worden gevorderd. Ik ken werkelijk geen betere of goedkopere maatregel.
Wat moet een parkeergarage achteraf nog met een kenteken? En een webwinkel met een mailadres of huisadres? Wat moet een berichtendienst met decryptiesleutels van gebruikers? Waarom moet een babyfoon of tv het gebruik loggen? Wat moet een niet nader te noemen taxibedrijf achteraf nog met een reisdoel? Waarom moeten ze uberhaupt (pun intended) weten wie de passagier is? Gerechtvaardigd belang? Of eigenbelang ten koste van de klant?
Een bedrijf dat stoer doet door gegevens niet af te staan en desnoods door te vechten tot de rechter, moet eerst daar maar eens antwoord op geven.
Lisa Veenstra
Is dit de laatste versie van De Week? Heb de afgelopen twee weken namelijk geen nieuwe versies meer langs zien komen.
Rejo Zenger
Samensteller Hans is er even niet – en daarmee is ook De Week even afwezig. Vanaf week 49 is er weer een nieuwe editie.
Lisa Veenstra
Ah, oké. Ik kijk uit naar de nieuwe editie