• Menu

0 recente resultaten

Hoe betrouwbaar vindt Facebook jou? Zo kom je erachter

Gisteren bleek dat Facebook zijn gebruikers op betrouwbaarheid scoort. Maar hoe komt die score tot stand, wat zijn de consequenties hiervan en wat is je score eigenlijk? Vraag het aan Facebook met een inzageverzoek!

Je reputatie tussen 0 en 1

De Washington Post interviewdeHet interview een medewerker van Facebook over hoe het de reputatie van gebruikers in kaart brengt in hun strijd tegen "fake news". Gebruikers krijgen een betrouwbaarheidsscore opgeplakt die begint bij 0 en eindigt bij 1.

Die score is één van de factoren om te bepalen of een gebruiker misinformatie probeert te verspreiden. Daarnaast zou Facebook nog vele andere indicatoren gebruiken om gebruikers te beoordelen. Bijvoorbeeld in hoeverre je misbruik maakt van de mogelijkheid in Facebook om berichten te bestempelen als ‘nep’ of ‘onacceptabel’.

Veel vragen over reputatiescore

Een algoritme bepaalt dus hoe groot de kans is dat je misinformatie (wat dat dan ook precies mag zijn) gaat verspreiden. Hoe komt die betrouwbaarheidsscore precies tot stand? Waarvoor wordt die score precies gebruikt en wat als die score onterecht is?

Deze vragen blijven nu nog allemaal onbeantwoord en dat is onacceptabel. Want Facebook is niet zomaar een kleine speler. Samen met de andere techgiganten speelt het een belangrijke rol in hoe we met elkaar communiceren en welke informatie we te zien krijgen. Facebook heeft dus een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid als het besluit om reputatiestempels op gebruikers te plakken.

Facebook moet jouw score met je delen

Zo’n systeem zou op z’n minst eerlijk en transparant moeten zijn voor gebruikers. En als het fout gaat, moeten fouten gemakkelijk en snel gecorrigeerd kunnen worden. Facebook zegt dat ze de score niet kunnen delen omdat dit weer tot misbruik zou kunnen leiden. Maar daar kunnen ze met de Europese privacyregels niet zomaar mee wegkomen. Als gebruiker van Facebook heb je namelijk recht op inzage in de gegevens die Facebook van je heeft. Als de gegevens niet kloppen, heb je het recht de gegevens aan te passen of aan te vullen.

Ervan uitgaande dat die reputatiescore automatisch tot stand komt op basis van de data die Facebook over je verzamelt en een aanzienlijke impact kan hebben, heb je óók recht om te weten wat de onderliggende logica van je reputatiescore is en moet je die kunnen aanvechten.

Dus: stuur een inzageverzoek

Wil je van je rechten gebruik maken en je score achterhalen? Stuur dan een inzageverzoek naar Facebook!

Een simpele brief per reguliere post, een verzoek per mailStuur je verzoek per e-mail of berichtje via een online formulierContactformulier van Facebook van Facebook is genoeg om kosteloos inzage te krijgen. We hebben een voorbeeldtekst in het Engels voor je opgesteld die je hiervoor kunt gebruiken.

Houd je ons op de hoogte van je vorderingen?

Stuur je je verzoek per post? Gebruik de volgende contactgegevens:

Facebook Ireland Ltd.
4 Grand Canal Square
Grand Canal Harbour
Dublin 2 Ireland

Stuur je je verzoek per mail? Gebruik dan het volgende e-mailadres:

datarequests@support.facebook.com

Stuur je je verzoek liever via het online contactformulier van Facebook zelf? Het formulier vind je hier.

Update: reactie Facebook

Facebook kan zich volgens een woordvoerder niet vinden in de berichtgeving van de Washington Post. Tegen de BBC verklaartArtikel BBC naar aanleiding van het interview een woordvoerder van Facebook het volgende:

"The tech firm has, however, objected to the tool being described as a reputation rating. The idea that we have a centralised 'reputation' score for people that use Facebook is just plain wrong and the headline in the Washington Post is misleading."

"What we're actually doing: We developed a process to protect against people indiscriminately flagging news as fake and attempting to game the system. The reason we do this is to make sure that our fight against misinformation is as effective as possible."

Dit statement neemt  wat we hierboven schrijven allemaal niet weg: men brengt wel degelijk de betrouwbaarheid van gebruikers in kaart om misinformatie tegen te gaan en openheid over dit systeem ontbreekt.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag