Niet vragen wat je ook kunt afdwingen
Bits of Freedom vindt dat als een overheidsinstantie de bevoegdheid heeft een provider te dwingen een website ontoegankelijk te maken, de instantie dat niet ook moet mogen vragen. In de toelichting op het voorstel staat echter dat de toezichthouder eerst de provider zal verzoeken om een website te verwijderen. Als de provider dat niet doet, kan de overheidsinstantie dat alsnog bevelen.
Maar als de toezichthouder aan een provider vraagt om een website ontoegankelijk te maken, dan kan de toezichthouder daarmee de voorafgaande toetsing door de rechter overslaan. Die toetsing vonden we nou echter juist zo belangrijk: het zorgt ervoor dat deze zware en ingrijpende bevoegdheid weloverwogen wordt ingezet. Daarnaast, als een toezichthouder het eerst vraagt, maar bij een weigering niet met een last komt, wat zegt dat dan over het initiële verzoek?
Ons advies aan het kabinet is dan ook: vermeld expliciet dat zo’n toezichthouder websites alleen mét deze bevoegdheid ontoegankelijk mag maken.
ardje
Ik denk dat we het tijdperk ingaan dat de overheid bepaalde eisen technisch gezien al niet meer kan doen: het blokkeren van DNS naar websites.
Je kan namelijk dns niet (meer) blokkeren zonder de certificaat chain ook stuk te maken.
Voor het weghalen van content e.d. ben ik het eens dat het rechter gedeelte nooit, maar dan ook nooit bij een service provider mag liggen.
Aan de andere kant vind ik dat content wel wat makkelijker van internet gehaald mag worden, of dat een claim van laster een stuk toegankelijker moet worden.
Er wordt heel veel haat gespuwt over en weer, er worden fake reviews neergezet. Er wordt zelfs gedreigt met fake reviews om bedrijven te dwingen om iets te doen.
Onze haat als consumenten mag wat mij betreft wel eens beteugeld worden. Wat daarvoor de beste weg is, is mij nog niet zo duidelijk. Maar dat we onszelf wel eens moeten matigen, dat wel.