De week van een hackende politie, confirm nor deny, en woordspelletjes

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Hoe de Nederlandse politie een schimmige markt in stand gaat houden

Afgelopen dinsdag heeft de Eerste Kamer voor het hackvoorstel gestemd. Een groot deel van de discussie binnen de Kamer ging over het gebruik van onbekende kwetsbaarheden. Eén van de problemen van de wet is een loophole: de politie mag bij het hacken alleen in zeer uitzonderlijke gevallen onbekende kwetsbaarheden gebruiken, maar wordt veel minder beperkt in dat gebruik als de onbekende kwetsbaarheid ingebouwd zit in een ingekocht stukje hacksoftware. In de VS hebben ze hetzelfde probleem. Op Slate legt Rhys Dipshan haarfijn uit hoe de FBI het zo zorgvuldig opgezette Amerikaanse beleid rondom kwetsbaarheden omzeilt door ze gewoon in software in te kopen. Ook Nederland gaat binnenkort deze markt voor onveiligheid mede in stand houden.

En nee, de politie gaat niet "dark"

Phil Zimmermann was te gast in de Triangulation podcast van Leo Laporte. Zimmermann maakte begin jaren negentig PGP, de technologie die ik nu nog steeds dagelijks gebruik om mijn email te versleutelen. Hij ontkracht het verhaal van de politie die beweert "dark" te gaan door het toegenomen gebruik van versleuteling. Volgens Zimmermann zijn het juist gouden tijden voor surveillance. Nog nooit eerder had de politie zo'n goed overzicht van wat er allemaal gebeurt. Hij vergelijkt het met een scherm waarvan maar een paar pixeltjes donker zijn, de rest is in heel scherp beeld. Ik ben bang dat hij gelijk heeft.

De nauwe banden tussen de NSA en AT&T

AT&T is één van de grootste Amerikaanse telecomproviders. Het is dus eigenlijk geen verrassing dat de NSA veel interesse heeft in de data die door haar netwerk vloeit. The Intercept kwam afgelopen week met een groot verhaal over de acht locaties van AT&T waar er direct toegang is tot de backbones van haar netwerk. De relatie tussen de NSA en AT&T blijkt innig: de NSA zit op de peering circuits, de ideale plek om het internet af te luisteren. Het antwoord van de NSA op dit verhaal was weer eens: "We can neither confirm nor deny". Luister ook naar de Radiolab podcast-aflevering waarin er besproken wordt waar deze uitdrukking vandaan komt.

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

Achtergrondinformatie over China's sociale kredietsysteem

Ik volg nu al een paar jaar en met groeiende ongerustheid het Chinese systeem voor sociaal krediet. Het valt me daarbij steeds op hoe mager de bronnen zijn: we weten eigenlijk bijna niets. Op de website China Law Translate (waar vrijwilligers Chinese wetgeving naar het Engels vertalen) maakt Jeremy Daum een uitgebreide analyse van de wetgeving waarin dit kredietsysteem geregeld wordt. Ik vond het prettig om te zien dat hij ook heel goed begrijpt dat wat er in China gebeurt niet de uitzondering is, maar dat we in Europa en de VS ook bezig zijn om via online reputatiedata controle uit te oefenen.

Woordspelletjes spelen bij (en voor) Google

Als Google een spelletje bedenkt dan zit daar meestal een motief achter. Eerder hebben ze bijvoorbeeld een online game gemaakt waarin je samen met iemand anders foto's moest labelen. Het was heel leuk om te spelen, maar op de achtergrond gebruikte Google wel jouw invoer om haar beeldherkenningsalgoritmes te trainen. Nu heeft Google weer een paar spelletjes online gezet. Ditmaal is het vermoedelijk vooral om je te laten zien hoeveel je al met de kunstmatige intelligentie van Google kunt, en je zo te verleiden het in je eigen applicaties te gebruiken. De twee Semantris spelletjes zijn overigens wel heel fascinerend.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.