• Menu

0 recente resultaten

Rechter buigt zich morgen over de sleepwet [update na zitting]

Morgenochtend is het zover. Dan zijn we in de rechtbank Den Haag waar we samen met een brede coalitie van burgerrechtenorganisaties, maatschappelijke organisaties en bedrijven de sleepwet aanvechten.

UPDATE: Zitting is geweest

Vandaag vond de zitting plaats. De zaal zat vrijwel vol met procespartijen en belangstellenden. We deden live verslag tijdens de zitting via TwitterOns verslag kan je hier teruglezen. .   De advocatenPleitnota coalitie (Boekx) van de coalitie waarvan we deel uitmaken en de advocaten van de staatPleitnota van de Staat (Pels Rijcken) hielden ieder hun pleidooi.

De rechter stelde tijdens de zitting geen vragen. De uitspraak volgt op 26 juni om 10.00 uur. We wachten het vonnis in spanning af!

 

Sleepwet geldt per 1 mei

Ondanks de uitslag van het referendum, is de sleepwet per 1 mei ongewijzigd in werking getredenMet deze werkwijze zijn we het niet eens. Het kabinet kondigde weliswaar aan dat het na de zomer met enkele wetswijzigingen zal komen, maar die wijzigingen zijn vooralsnog vooral van cosmetische aard. Bovendien moeten de aangekondigde wijzigingen eerst nog langs de Tweede Kamer en Eerste Kamer. Die hebben zich hier nog niet over kunnen uitlaten terwijl de wet wel al volledig in werking is getreden.

Schort onderdelen van de wet op

We kondigdenWe stappen naar de rechter eerder aan dat we naar de rechter stappen om belangrijke onderdelen uit de wet aan te vechten. Niet zozeer omdat we tegen de gehele wet zijn, maar omdat de geheime diensten op basis van onderdelen uit de sleepwet grootschalig data kunnen verzamelen en onbekeken kunnen uitwisselen met geheime diensten in het buitenland.

Dit is volgens ons in strijd met onze grondrechten. We vragen de rechter daarom om deze onderdelen op te schorten totdat de Tweede en Eerste Kamer zich hebben uitgesproken over de aangekondigde wetswijzigingen.

Zitting rechtbank Den Haag

De zaak die nu loopt is een kort geding. Dat is een spoedprocedure waarbij je de rechter om een snelle, voorlopige beslissing vraagt. De bezwaren en eisen van de coalitie staan in de dagvaardingDownload de dagvaarding waarmee het kort geding is gestart. De staat heeft hierop schriftelijk gereageerdLees hier de 'conclusie van antwoord' van de staat.

Morgen om 10.00 uur vindt de zitting plaats bij de rechtbank Den HaagPraktische info over bijwonen zitting. De zitting zal ongeveer twee uur duren en is openbaar. Aan het eind van de zitting zal de rechtbank aangeven wanneer de uitspraak volgt. Meestal is dat binnen twee weken na de zitting.

Wij zullen uiteraard morgen aanwezig zijn en zullen live verslag doen via Twitter.

Brede coalitie

De coalitie die deze zaak heeft aangespannen bestaat uit: Bits of Freedom, Privacy First, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), Free Press Unlimited, Greenpeace International, Waag Society, BIT, Voys, Speakup en het Platform Bescherming Burgerrechten. De coalitie wordt gecoördineerd door het Public Interest Litigation Project (PILP). De procesvertegenwoordiger van de coalitie is Boekx Advocaten.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag