Rechter buigt zich morgen over de sleepwet [update na zitting]

De week van 15 jaar EDRi, wachtwoorden bij de grens en een papierversnipperaar

De week van de politie op Facebook, Efail en kunstmatige zintuigen

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Google helpt het leger: een identiteitscrisis?

Wij helpen met zijn allen Google door ons beeldmateriaal te uploaden en te categoriseren (bijvoorbeeld via de camera-deurbel die deze week gelanceerd is). Daardoor is Google nu zó goed geworden in het geautomatiseerd analyseren van videos dat ze een contract hebben afgesloten met het Amerikaanse leger om te helpen met het herkennen van targets in dronebeelden. In Wired staat meer achtergrondinformatie over het project. De New York Times berichtte over hoe controversieel dit contract was binnen Google zelf: een stuk of twaalf werknemers zegden hun baan op en duizenden tekenden een petitie met de vraag aan het management om ermee te stoppen. Die deed dat dan ook braaf vlak nadat The Intercept had onthuld dat hetzelfde management, nadat ze eerst hadden gezegd dat het om een contract van slecht 9 miljoen dollar ging, verwachtte dat de omzet snel zou groeien naar 250 miljoen dollar.

Ik vind dit een mooi voorbeeld van hoe de werknemers in de tech-industrie een belangrijke rol kunnen spelen bij het eisen van moreel verantwoordelijk gedrag. Daarom vind ik Tech Solidarity, het initiatief van Maciej Ceglowski, zo interessant (er is ook een Nederlandse variant).

PostNL en de uitverkoop van privacy

Toine Heijmans verhuisde en kreeg een welkomstbericht van de apotheek in de buurt. Na een zoektocht van een jaar heeft hij nog steeds geen idee bij wie de apotheek de data precies gekocht heeft. Twee dingen weet hij nu wel: dat PostNL zijn gegevens zonder enige scrupules heeft verkocht én dat hij de nieuwe Europese privacyregels een godsgeschenk vindt.

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

Wat er gebeurt als we niet ingrijpen tegen tracken

Stel je voor dat je na een auto ongeluk door een ambulance naar de eerste hulp gebracht wordt en dat je, nadat de dokter klaar is met haar werk, op je telefoon een advertentie tegenkomt van een letselschade-advocaat. Dat zou toch bizar zijn? In de Verenigde Staten kan het gewoon. Daar worden realtime locatiegegevens van telefoons keihard doorverkocht aan adverteerders. Als adverteerder zet je een geofence om het ziekenhuis en klaar is kees. Marketeer Bill Kakis over het systeem:

"It's really, I think, the closest thing an attorney can do to putting a digital kiosk inside of an emergency room."

Vijftien jaar van EDRi overwinningen

Dit jaar is EDRi, het netwerk van Europese digitale rechtenorganisaties, vijftien jaar geworden. In deze blogpost kijkt één van de twee directeuren terug op de vele successen die er door het netwerk en het bijbehorende kantoor in Brussel geboekt zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan het afschaffen van de Europese bewaarplicht, het slopen van de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) en het invoeren van netneutraliteit. We zijn er trots op dat we onderdeel zijn van dit netwerk en ik denk oprecht dat het veel meer aandacht verdiend dan het krijgt. Zoals Cory Doctorow zegt:

Every issue today is an internet issue, from climate change to wealth inequality to basic human rights – all fights are won or lost on the internet. EDRi is on the front lines of defending a free, fair and open internet that we can use to win all the other battles that matter.

De toekomst die niet in de EU gemaakt wordt

Ondanks de successen moeten we nog steeds waakzaam blijven: er is op dit moment hele slechte wetgeving op komst in de EU. Als we niet oppassen wordt er onder de noemer van auteursrecht de grootste censuurmachine ooit gebouwd. Het Poolse Centrum Cyfrowe heeft om dit duidelijk te maken een drietal speculatieve apparaten ontworpen die wellicht in de toekomst niet in de EU gemaakt kunnen worden. Zo is er bijvoorbeeld de DigiDermis, een handschoen waarmee je fysieke objecten in de echte wereld kunt kopiëren en delen door ze te betasten:

Sorry, but this might not be the future

Wachtwoorden inleveren bij de Britse grens

De anti-terrorismewetgeving Schedule 7 geeft de Britse douane het recht om mensen zonder opgaaf van reden aan te houden, te ondervragen en vast te zetten op vliegvelden, treinstations en havens. Tienduizenden mensen hebben hier al last van gehad. Muhammad Rabbani, directeur van de Britse ngo CAGE, werd vorig jaar aangehouden op het vliegveld en gevraagd om zijn wachtwoord te geven. Hij weigerde dat te doen omdat hij gevoelig materiaal over marteling op Amerikaanse grondgebied op zijn laptop had staan. Hij werd daarom aangeklaagd voor een terroristische daad. Inmiddels gaat de zaak naar het Britse hooggerechtshof. Rabbani wil als mensenrechtenactivist dezelfde bescherming genieten als journalisten. Ik vind eigenlijk dat niemand zonder rechterlijke procedure inzicht zou moeten geven in zijn of haar apparaten.

Papierversnipperen voor gegevensbescherming

"The faster you shred - the better you comply to GDPR... I think".

Kijken tot het einde:

Volgende week komt er geen weekoverzicht uit. De eerstvolgende editie verschijnt op 16 juni.

  1. Klaske

    Organisaties verzenden hun post helaas niet meer zelf. Digitalisering in de postverwerking heeft er toe geleid dat de post (PostNL, Sandd) in het bezit is gekomen van miljoenen adressen met bijbehorende gegevens, lidmaatschapsnummers, etc. Zo kunnen ze vanuit hun bestand de post in plastic verpakken met de gegevens er op geprint. Om twee redenen is dit geen verbetering: privacy en milieu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.