Technische en commerciële veiligheid
Het is goed om —als het gaat om e-mail— een onderscheid te maken tussen technische veiligheid en commerciële veiligheid.
Bij technische veiligheid gaat het erom dat jouw gegevens veilig zijn opgeslagen. Op een plek dus waar anderen niet bij kunnen. Diensten als Gmail en Hotmail vallen onder streng toezicht en hebben dit technisch vast goed geregeld. Wat dat betreft hoef je je weinig zorgen te maken.
Maar er is ook nog zoiets als commerciële veiligheid. In hoeverre wordt jouw informatie gebruikt voor commerciële doeleinden? En dan blijkt mailen via Gmail ineens minder ‘veilig’. Hoewel Google jouw mails sinds 2017 niet meer scant of leest om advertenties aan te bieden (nadat ze dat 13 jaar lang wél gedaan hebben!) monitoren ze nog steeds jouw online gedrag als je ingelogd bent bij Google. Zo kun je dus advertenties over hypotheken tegenkomen als je huizenverkoopsites bezoekt terwijl jouw Gmail aanstaat.
Het is niet zo dat Google deze gegevens letterlijk verkoopt aan andere bedrijven —ze zouden wel gek zijn, dan geven ze 'hun' data uit handen— maar ze bieden die bedrijven wel de mogelijkheid om hun advertenties te tonen aan de juiste profielen. Die profielen maakt Google aan de hand van jouw online gedrag op het moment dat je ingelogd bent op één van hun diensten. Dat kan variëren van Google Analytics tot YouTube en dus ook Gmail. Leuk voor adverteerders, omdat ze zo heel gericht kunnen adverteren, maar minder leuk voor jou.
Marc
Een goed alternatief is ook protonmail.com
Gratis maar ook betaalt met meer features. En dubbel versleuteld!
Fred
Ik zweer al jaren bij Startmail. Kost 50 euro per jaar en werkt fantastisch, incl encryptie als je dat nodig acht.
Marc
Dit is tweeledig. Een, de email is alleen veilig als men deze zelf beheert. Dus eigen server. Al die web hosting partijen zijn niet te vertrouwen. Kan ook niet voor die kosten. Goedkoop is duur koop. En gratis is, zoals we weten, jij bent het product.
Twee, mail word vaak niet versleutelt verstuurd. Dus iedereen die toegang heeft tot internet infra kan de inhoud lezen. Mits SSL certificaten in het spel zijn.
Komt allemaal neer op vertrouwen. Zelf ken ik protonmail.com niet. Maar goed, dit is niet anders als vroeger, toen de brieven per post verstuurd werden.
Roger
Niet iedereen kan dat Marc. En weet jij zeker dat je server niet gehackt is? Monitor je de connecties naar je server consequent? Denk je dat jij dat beter kunt dan de mensen van bv XS4all die er de hele dag mee bezig zijn?
Mark
Tutanota is ook een zeer goede mailservice die privacy op één zet.
Jan
Jammer alleen dat het niet werkt. Heb al 2x mijn wachtwoord aangepast. Maar steeds na de aanpassing wordt het wachtwoord niet geaccepteerd en moet ik een nieuwe aanmaken.
Ja, zeg. Zo blijf ik aan de gang.
Hans de Zwart
Wat bedoel je precies Jan? Wat werkt niet en kunnen wij je wellicht helpen (zo ja, dan kan dat het beste via: https://bof.nl/freedom-nl-support/).
Sigurd
Soverin zet KPN mailservers op de zender whitelist. Vanwaar deze geste? Mijn domein heeft een strikt SPF, DKIM en DMARC beleid, maar de whitelist zorgt er voor dat deze internet standaarden worden overruled. Het doet vermoeden dat er meer aan de hand is.
Privacy is heel belangrijk, maar beveiliging zou minstens zo belangrijk moeten zijn. Ik heb er twee maal wat van gezegd, maar tot op heden geen reactie. Ik heb mijn vraagtekens bij deze provider.