Oude Spaanse postzegels
Kabinet voert sleepwet in op 1 mei

Hoe zit het met de privacy van jouw e-mails?

Facebook in het getuigenbankje
DOSSIER: Doe-het-zelf

Als volger van Bits of Freedom hecht je vanzelfsprekend veel waarde aan privacy en de bescherming van je online gegevens. Maar hoe zit het met jouw eigen e-mail?

Credits:
Foto: Moritz320

Het valt ons op dat veel van onze supporters nog altijd gebruikmaken van e-mailproviders als Gmail en Hotmail. Makkelijk en gratis. Maar je gegevens zijn daar toch echt niet zo privé als je zou willen.

Technische en commerciële veiligheid

Het is goed om —als het gaat om e-mail— een onderscheid te maken tussen technische veiligheid en commerciële veiligheid.

Bij technische veiligheid gaat het erom dat jouw gegevens veilig zijn opgeslagen. Op een plek dus waar anderen niet bij kunnen. Diensten als Gmail en Hotmail vallen onder streng toezicht en hebben dit technisch vast goed geregeld. Wat dat betreft hoef je je weinig zorgen te maken.

Maar er is ook nog zoiets als commerciële veiligheid. In hoeverre wordt jouw informatie gebruikt voor commerciële doeleinden? En dan blijkt mailen via Gmail ineens minder ‘veilig’. Hoewel Google jouw mails sinds 2017 niet meer scant of leest om advertenties aan te bieden (nadat ze dat 13 jaar lang wél gedaan hebben!) monitoren ze nog steeds jouw online gedrag als je ingelogd bent bij Google. Zo kun je dus advertenties over hypotheken tegenkomen als je huizenverkoopsites bezoekt terwijl jouw Gmail aanstaat.

Het is niet zo dat Google deze gegevens letterlijk verkoopt aan andere bedrijven —ze zouden wel gek zijn, dan geven ze 'hun' data uit handen— maar ze bieden die bedrijven wel de mogelijkheid om hun advertenties te tonen aan de juiste profielen. Die profielen maakt Google aan de hand van jouw online gedrag op het moment dat je ingelogd bent op één van hun diensten. Dat kan variëren van Google Analytics tot YouTube en dus ook Gmail. Leuk voor adverteerders, omdat ze zo heel gericht kunnen adverteren, maar minder leuk voor jou.

Elke donateur die ons voor minimaal een tientje in de maand steunt, heeft recht op een gratis en meekijkvrij Freedom-account

Meekijkvrij?

Het is maar de vraag of Google écht gestopt is met meekijken. Zo lanceerden ze onlangs een nieuwe feature, "Smart Reply", waarbij de computers van Gmail op basis van algoritmes en kunstmatige intelligentie een passend antwoord voor jou kunnen genereren op een e-mail die je krijgt. Om zo’n slim antwoord op te kunnen stellen, zullen die computers toch echt jouw mail eerst moeten scannen en begrijpen.

Waar leg jij de grens? Kies je voor gebruiksgemak of voor 100% meekijkvrij? Kies je voor gratis of voor het beschermen van je privacy? Vind je het oké dat jouw mails en online gedrag gebruikt worden om bedrijven wijzer te maken?

Wat is dan het alternatief?

Je zou natuurlijk gewoon de webmail van jouw Internet Service Provider kunnen gebruiken. De mails zijn daar zowel technisch als commercieel vaak in goede handen. Maar het nadeel is dat ISP’s het verwerken van e-mail niet als hun core business zien en daarom weinig investeren in het gebruiksgemak ervan. Webmail werkt dan niet zo mooi en handig als je gewend bent.

Vandaar dat wij met hulp van SoverinSoverin.net onze @Freedom.nl e-mailadressen in het leven hebben geroepen. Dat is een e-maildienst die niet alleen meekijkvrij is maar ook nog eens gebruiksvriendelijk en met een ruime opslagcapaciteit van 25 GB.

Elke donateur die ons voor minimaal een tientje in de maand steunt, heeft recht op een gratis en meekijkvrij Freedom-account. Zo draag je als donateur niet alleen bij aan een betere privacywereld, maar heb je je eigen privacy ook meteen weer een stuk beter geregeld.

De @freedom.nl e-maildienst is ontwikkeld en wordt gehost door Soverin. Je kunt zelf vanaf € 3,25 per maand een meekijkvrij e-mailaccount aanvragen op een eigen domein (inclusief een persoonlijke pagina). Zie hier voor meer informatie.

 1. Marc

  Een goed alternatief is ook protonmail.com
  Gratis maar ook betaalt met meer features. En dubbel versleuteld!

 2. Fred

  Ik zweer al jaren bij Startmail. Kost 50 euro per jaar en werkt fantastisch, incl encryptie als je dat nodig acht.

 3. Marc

  Dit is tweeledig. Een, de email is alleen veilig als men deze zelf beheert. Dus eigen server. Al die web hosting partijen zijn niet te vertrouwen. Kan ook niet voor die kosten. Goedkoop is duur koop. En gratis is, zoals we weten, jij bent het product.

  Twee, mail word vaak niet versleutelt verstuurd. Dus iedereen die toegang heeft tot internet infra kan de inhoud lezen. Mits SSL certificaten in het spel zijn.

  Komt allemaal neer op vertrouwen. Zelf ken ik protonmail.com niet. Maar goed, dit is niet anders als vroeger, toen de brieven per post verstuurd werden.

  • Roger

   Niet iedereen kan dat Marc. En weet jij zeker dat je server niet gehackt is? Monitor je de connecties naar je server consequent? Denk je dat jij dat beter kunt dan de mensen van bv XS4all die er de hele dag mee bezig zijn?

 4. Mark

  Tutanota is ook een zeer goede mailservice die privacy op één zet.

 5. Jan

  Jammer alleen dat het niet werkt. Heb al 2x mijn wachtwoord aangepast. Maar steeds na de aanpassing wordt het wachtwoord niet geaccepteerd en moet ik een nieuwe aanmaken.
  Ja, zeg. Zo blijf ik aan de gang.

 6. Sigurd

  Soverin zet KPN mailservers op de zender whitelist. Vanwaar deze geste? Mijn domein heeft een strikt SPF, DKIM en DMARC beleid, maar de whitelist zorgt er voor dat deze internet standaarden worden overruled. Het doet vermoeden dat er meer aan de hand is.

  Privacy is heel belangrijk, maar beveiliging zou minstens zo belangrijk moeten zijn. Ik heb er twee maal wat van gezegd, maar tot op heden geen reactie. Ik heb mijn vraagtekens bij deze provider.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.