• Menu

0 recente resultaten

De week van Palantir, parallax en een programmeurs-eed

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Palantir in New Orleans

Het Amerikaanse PalantirWaar kwam die naam ook alweer vandaan? blijkt al ruim vijf jaar een predictive policing programma te draaien in New Orleans. Omdat het programma de stad binnen is gekomen als een filantropische daad (voor het goede doel) bleef het geheim en wisten de raadsleden er niets van af. Daarom werden belangrijke vragen over de risico's, eventuele ingebouwde vooroordelen en de effectiviteit niet gesteld. Terwijl het wel duidelijk was dat er ook onschuldige mensen in het vizier zouden komen. Daarbij werd een schandalige hoeveelheid data over burgers naar binnen geharkt.

China op herhaling

Voor ons gevoel hebben we bijna elke week een link naar de manier waarop in China technologie wordt ingezet om de doelstellingen van de staat te bereiken (het vergroten van legibilityMeer over het begrip 'legibility' zoals James C. Scott dat noemt). Maar zoveel mensen hebben ons in de afgelopen week gewezen op twee uitzendingen van de VPRO dat we niet kunnen nalaten ze hier te noemen. Ruben Terlou kijkt vanuit Macau met een kritisch oog naar hoe Xi Jinping en de Chinese burger probeert te controleren, terwijl er bij Tegenlicht wordt gekeken naar hoe grote Chinese internetbedrijven zoals Alibaba en Tencent met de data van het online shoppen omgaan.

Een ethische gids en een stijlgids

Nick Johnstone probeert in samenwerking met andere programmeurs een soort van Eed van Hippocrates maar dan voor ontwikkelaars te maken. Wij zijn natuurlijk fan van puntje vier:

I will respect the privacy of my users, for their information is not disclosed to me that the world may know.

Maar de rest is ook de moeite van het lezen waard.

Daarnaast is er afgelopen maand een stijlgids voor cybersecurity uitgekomen. Ondanks dat het in het Engels is, kan het toch handig zijn om woorden met rare hoofdletters op te zoeken (LaTeX, RESTful) of het verschil te bekijken tussen invalidated of unvalidated.

Belangrijkste punt in die stijlgids is natuurlijk het gebruik van het woord cyber zelf. Wij zijn geen fan. De gids zegt er dit over:

Een lemma over het woord cyber

Maar je kunt natuurlijk ook deze site gebruiken:

Fabelhaftige optische illusie

We konden niet stoppen met kijken...

Een iPhone met een optische illusie

(Met dank aan prosthetic knowledgeCheck die site! voor het delen van de tweet en voor het maken van het gifje).

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag