Facebook investeert
Facebook ligt onder vuur, denk maar aan de commotie rondom fake news of het misbruik van het platform door terroristen. Facebook, zo zeggen haar critici, verdeelt ons. En dat terwijl Mark Zuckerberg juist in Facebook-groepen de toekomst van het platform zietIn dit prachtige stuk wordt uiteengezet hoe Facebook zich in eerste instantie profileerde als "database", toen als "netwerk" en nu als "verbinder".. Facebook investeert daarom in een vriendelijker imago.
Zo zegt het bedrijf haar dienst veiliger te willen maken voor haar gebruikers. Dat doet ze door het uitbreiden van haar "Community Safety" team en door de lancering van nieuwe functionaliteiten, zoals een speciale plek voor de omgangsregels van een groep. Dat juichen we alleen maar toe: het is belangrijk om na te denken over het ontwerp van je platform. Welke functies dienen welke mensen? Hoe kunnen we in een vroeg stadium slim ontwerpenLees: "Can Design Save Us From Content Moderation?" zodat we in een later stadium niet (of minder) hoeven te censureren?
Natuurlijk moet iedereen die Facebook gebruikt dat zo veilig mogelijk kunnen doen. Toch zien we deze ontwikkeling met lede ogen aan. Met een investering in "community leaders" investeert Facebook namelijk in die plekken in onze samenleving die het belangrijkst zijn: onze gemeenschappen. En dat is een inmenging die wij liever niet zien. We zetten onze grootste bezwaren op een rij.
Tessa
We hebben onlangs binnen onze organisatie een brainstorm gehad om te kijken of en hoe we van facebook af kunnen stappen.
We hebben nog niet directe contrete stappen gezet maar zijn er actief mee bezig om een strategie te ontwikkelen. We willen onze community en bereik niet (teveel) kwijt raken maar we wel kunnen stoppen met het gebruik van facebook.
Een van de punten die naar voren kwam was dat we dit niet alleen denken te kunnen doen maar samen willen coordineren met partners, andere ngo’s en soortgelijke organisaties en gemeenschappen. Om met z’n allen over te stappen naar een beter alternatief, zoals bijvoorbeeld mastodon en diaspora. En bijvoorbeeld onze eigen mastodon server op te zetten.
We denken dat het met een grotere groep moet gebeuren om het alternatief voldoende aantrekkelijk te maken.
Daarnaast blijft ons van vitaal belang dat we inzetten op het bereiken van onze doelgroepen op andere manieren, zoals mailinglijsten en events en media.
Mocht er iets komen van een campagne/ beweging die gemeenschappen en organisaties effectief van facebook helpt afkicken dan doet TNI zeker mee.