• Menu

0 recente resultaten

De impact van schrappen netneutraliteit in VS

De Verenigde Staten schrapt vandaag nationale regels die netneutraliteit beschermen, is de verwachting. Wat betekent dat voor ons?

Verwacht: in VS schrapt toezichthouder netneutraliteit

Vandaag wordt een treurige dag. Vandaag is namelijk de dag waarop de Amerikaanse toezichthouder FCC de bescherming van netneutraliteit schrapt - zo is aangekondigtLive de ontwikkelingen volgen kan vanmiddag om half vijf via de webcast. Een bijzonder slecht idee, want het principe beschermt de vrijheid van meningsuiting en privacy van internetgebruikers en bevordert innovatie. Welke impact heeft het schrappen van de regels aan de andere kant van de oceaan voor ons?

Zo op het eerste gezicht is die impact klein. Jij bent klant bij een Nederlandse provider en hier is netneutraliteit Europees geregeld. Maar de effecten van het besluit van de FCC zijn subtieler en alleen merkbaar op de langere termijn.

Het schrappen van netneutraliteit in de VS zorgt voor een inperking van het innovatieve karakter van het internet.

Minder innovatie door discriminatie

In de eerste plaats betekent het dat Nederlandse bedrijven het mogelijk moeilijker krijgen op de Amerikaanse markt. De uitzondering op die regel is uiteraard het bedrijf dat wel in staat is om een deal te sluiten met een grote Amerikaanse internetprovider om voorgetrokken te worden. Maar het zal voor Amerikaanse internetproviders vooral interessant zijn om dergelijke deals te sluiten met partijen die toch al groot zijn op de Amerikaanse markt en dat zijn vaak Amerikaanse bedrijven. Nederlandse bedrijven hebben dus niet het groeipotentieel dat ze bij een netneutraal internet wel zouden hebben.

In de tweede plaats zorgt het schrappen van netneutraliteit in de Verenigde Staten voor een inperking van het innovatieve karakter van het internet in het algemeen. Het internet is in twintig jaar tijd snel groot geworden omdat iedereen elke computer op het internet even makkelijk kon bereiken. Door het gebrek aan barrières hadden vernieuwende diensten gelijke kansen. Als internetproviders hun monopoliepositie misbruiken om gebruikers uit te melken gaat dat ten koste van het open karakter van het internet. Dat is wat gaat gebeuren en dat heeft ook impact op de Nederlandse internetgebruiker: het aanbod zal niet zo innovatief zijn als het ook kan zijn.

Als providers hun monopoliepositie misbruiken om internetters uit te melken gaat dat ten koste van het open karakter van het internet.

Europa wil behoud netneutraliteit

Je kunt je natuurlijk nog wel afvragen of het besluit om netneutraliteit te schrappen in de Verenigde Staten misschien ook uitstraalt naar beleidsmakers in Europa. Daar lijkt het niet op. Terwijl in Amerika de toezichthouder deze regels bepaalt, is in Europa de wetgever verantwoordelijk. En de wet laat zich wat minder makkelijk aanpassen. Soms is de stroperigheid van het wetgevingsproces wél een plus. Maar nog veel belangrijker: hier zijn we er trots op dat we zo iets als netneutraliteit bij wet geregeld hebben. De Europese Commissie heeft dan ook al aangegeven dat netneutraliteit in Europa beschermd blijft. Gelukkig maar.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag