Een “nee” bij referendum is stem voor betere wet

De week van spijtbetuigingen, privacy in slimme steden en bitcoindonaties

De impact van schrappen netneutraliteit in VS

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De VS is helaas even klaar met netneutraliteit

Gisteren heeft de Amerikaanse FCC besloten om de regels voor netneutraliteit te schrappen. Onze collega's van Access Now hebben een aantal internationale reacties op deze beslissing op een rijtje gezet. Ook uit landen waar ze geen netneutraliteit hebben en ze dus weten wat voor consequenties dat kan hebben.

Een grote groep internetpioniers had eerder in een technische briefing aan de FCC uitgelegd dat hun beslissing gebaseerd is op een verkeerd begrip van hoe het internet werkt. Helaas heeft dat niet mogen helpen. Het laatste woord is hier zeker nog niet over gezegd: half Amerika staat klaar om alsnog via de rechter een neutraal internet af te dwingen.

Spijtbetuigingen van voormalig Facebook medewerkers en investeerders

Het is toch wel een aparte trend: oud-medewerkers van de grote techbedrijven die keihard uithalen naar hun voormalige werkgever. Afgelopen week was het Chamath Palihapitiya die aan een groep studenten uitlegde dat Facebook de maatschappij langzaam uit elkaar speelt. Ze voldoen volgens hem dus niet aan hun missie: "Give people the power to build community and bring the world closer together." Hij schaamt zich dat hij Facebook heeft geholpen om groot te worden (hij is er trouwens wel schofterig rijk mee geworden) en gebruikt de site zelf niet. Ook zijn kinderen mogen de site niet gebruiken. Dat zien we trouwens wel vaker: veel van de kinderen van mensen die in Silicon Valley werken, worden door hun ouders angstvallig weg van social media gehouden. Hoe zou dat komen?

Stel je houdt heel erg van de Bouquet reeks. Nadat je honderden boeken uit de reeks hebt gelezen schrijf je een eigen versie in de stijl van die Bouquet reeks. Het spreekt dan eigenlijk voor zich dat het copyright voor het boek bij jou ligt. Maar hoe zit dat als computers dit doen door middel van kunstmatige intelligentie? Stel dat Google alle Bouquet reeks boekjes als input gebruikt voor het maken van duizenden versies van nieuwe romantische verhalen. Bij wie ligt het copyright dan? Mag Google dat zomaar doen? Op Engadget een interessant artikel waarin dit soort vragen verkend wordt.

Privacy in de 'slimme' stad

Trouw heeft een mooie serie van drie artikelen over wat de zogenaamde slimme stad betekent voor privacy. Wetenschapper Dorien Zandbergen wijst op een onderbelicht risico: "Het gevaar is dat alleen een kleine groep experts de technologie snapt, en dat burgers steeds verder op achterstand komen te staan."

Lessen uit een beveiligingsprobleem bij Fox-IT

Er is geen enkel bedrijf ter wereld dat volledig onkwetsbaar is voor beveiligingsincidenten. Ook de beveiligers zelf zullen problemen tegenkomen. Fox-IT beschrijft op haar blog hoe ze afgelopen september slachtoffer werd van een person-in-the-middle aanval. Het is interessant om te lezen hoe dat heeft kunnen gebeuren ("Wij hebben onze DNS provider 18 jaar geleden gekozen toen 2FA nog geen overweging of optie was"), hoe ze er vrij snel achter konden komen en zo de schade relatief beperkt hielden, en wat ze eraan hebben gedaan zodat hetzelfde probleem niet nog een keer kan plaats vinden.

Rijk geworden met Bitcoin? Weggeven maar!

De mensen die op het internet "leven" waren er natuurlijk als eerste bij toen de cryptomunt Bitcoin ontstond. In de begintijd kon je met heel weinig moeite tientallen of zelfs honderden Bitcoin minen of voor weinig geld kopen. Nu de waarde van Bitcoin door het dak gaat zijn deze mensen opeens verschrikkelijk rijk geworden. Zo is er deze week iemand een fonds begonnen waar hij ongeveer 86 miljoen dollar in Bitcoin gaat weggeven aan goede doelen. Wikileaks heeft, dankzij de blokkade op credit card betalingen een paar jaar geleden ook heel veel Bitcoin ontvangen. In The New Yorker zegt iemand daar over: "They have so much money in bitcoin it’s ridiculous." Maar ook kleinere projecten hebben baat bij de Bitcoin donaties die ze eerder hebben gekregen. Zo kan het Mailpile project hierdoor bijvoorbeeld een aantal programmeurs aan het werk zetten.

Wij hopen natuurlijk stiekem zelf ook op steun van een Bitcoin financier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.