• Menu

0 recente resultaten

Een stap dichterbij betere bescherming van jouw rechten online.

De EU is nieuwe privacyregels aan het opstellen. Vorige week riepen we jullie op om je te laten horen over drie belangrijke punten: tracking, privacy-instellingen en toestemming. Vandaag is er gestemd. Maar is er ook geluisterd?

We vroegen om het recht om het internet te gebruiken zonder van website tot website getracked te hoeven worden. Momenteel is het zo dat als je niet akkoord gaat met cookies, je de toegang tot een website kan worden geweigerd. Dit zou niet zo moeten werken. Tracking gaat over zoveel meer dan advertenties. Lees hier waarom er een eind moet komen aan deze praktijk. Gedwongen toestemming is geen toestemming.

Vandaag is besloten dat aanbieders je straks niet meer de toegang mogen weigeren simpelweg omdat je niet akkoord gaat dat je getracked wordt. De toelichting van het wetsvoorstel is hier nu glashelder over:

“This Regulation should prevent the use of so-called “cookie walls” and “cookie banners” that do not help users to maintain control over their personal information and privacy or become informed about their rights.”

2. Maak privacy de standaardinstelling

We wilden dat instellingen die jouw privacy verhogen, standaard aan zouden staan. Dit wordt ook wel "privacy by default" genoemd.

Vandaag is besloten dat de instellingen van je apps en browser die jouw privacy kunnen verhogen, inderdaad standaard aan moeten staan. En als je via je instellingen toestemming geeft om bepaalde informatie wel of niet te gebruiken, dan is deze instelling straks juridisch afdwingbaar. Volgt een partij bijvoorbeeld het “Do Not Track”-signaal van je browser niet op, dan zou je tegen die partij juridische stappen kunnen zetten.

3. Sta geen misbruik toe

Door vaag taalgebruik liet het voorstel ruimte voor derde partijen om zonder jouw toestemming toch data te vergaren. We vroegen parlementsleden het wetsvoorstel op dit punt aan te scherpen.

Dat is maar beperkt gebeurd. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om je zonder je toestemming via jouw smartphone of laptop te volgen in de fysieke ruimteLees: "Bedrijven tracken je ook in de fysieke ruimte.". Weliswaar mag dit alleen voor statistische doeleinden en gelden er specifieke voorwaarden, toch zijn we er nog niet helemaal op gerust dat deze ruimte niet misbruikt kan worden.

Conclusie

Er zijn verbeteringen mogelijk, maar over het geheel genomen kunnen we tevreden zijn met het resultaat. Zeker als je bedenkt hoe immens de lobby is om de regels juist af te zwakken. Vandaag is er gestemd vóór de privacy, veiligheid en vrijheid van burgers.

Is de strijd nu gewonnen?

Nog niet. Dit hele proces is in gang gezet door de Europese Commissie, die een voorstel schreef voor nieuwe privacyregels voor de communicatiesector, “ePrivacy”. Het Europees Parlement moet daar een mening over vormen en met een tegenvoorstel komen. De groep mensen binnen het ParlementHet Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs (LIBE) die daarvoor verantwoordelijk is, is het vandaag eens geworden over hun tegenvoorstel. Zij zullen nu aan het gehele Parlement vragen met hun voorstel akkoord te gaan. Als dat is gebeurd, is de volgende stap de onderhandeling tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad van Ministers.Het proces van wetsvoorstel tot wet, en elke partijen daar allemaal bij betrokken zijn, wordt helder uitgelegd in de EDRi-publicatie "Activist Guide To The Brussels Maze 2.0"

 

Wat kan jij doen?

Houd onze website in de gaten of meld je aan als vrijwilliger als je een seintje wilt krijgen wanneer we je hulp weer kunnen gebruiken.

Ik meld me graag aan als flexvrijwilliger

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag