• Menu

0 recente resultaten

Verzoek aan premier Rutte: stel het sleepnet uit

Er komt vrijwel zeker een referendum over de controversiële sleepwet. Vandaag roepen wij premier Rutte op: laat de wet (in aangepaste vorm) pas volledig in werking treden nadat het volk van zich heeft laten horen.

Sleepnetreferendum staat voor de deur

Afgelopen maandag hebben de initiatiefnemers achter het referendum de laatste handtekeningen ingediend bij de Kiesraad. Weliswaar moet de Kiesraad nu kijken of er voldoende geldige verzoeken zijn ingediend, maar met een marge van meer dan 100.000 extra handtekeningen kan het haast niet anders of er komt een referendum over de ‘sleepwet’, de nieuwe wet voor de geheime diensten.

Normaal wacht een wet op een referendum

Normaal gesproken betekent het uitroepen van een raadgevend referendum dat de wet waarover tijdens het referendum wordt gestemd, niet in werking treedt voordat het referendum gehouden is. Je wilt immers eerst de uitslag afwachten en met dat advies iets kunnen doen. Er is een uitzondering mogelijk op deze ‘opschortende werking’ en het kabinet maakt hier helaas gebruik van.

Een deel van de wetHier vind je terug welke onderdelen van de wet al in werking zijn getreden is al in werking getreden en het ziet ernaar uit dat op 1 januari 2018 of kort daarna de rest van de wet in werking treedt. Dit zal dus ruim voor het sleepnet referendum zijn dat vrijwel zeker tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart zal plaatsvinden.

Advies van burger meenemen

Via het referendum kunnen burgers een opdracht geven aan het nieuwe kabinet om de wet die er nu ligt te verbeteren en onder andere het sleepnet uit de wet te halen. Maar als het derde kabinet van Rutte de nieuwe wet nu al in werking laat treden voordat mensen hun stem hebben kunnen uitbrengen is het signaal duidelijk: men zit niet op deze stem te wachten en dit advies (wat een raadgevend referendum eigenlijk is) wordt bij voorbaat al genegeerd.

Dit kan Rutte III eenvoudig voorkomen: eerst het advies van de kiezer afwachten en daarna, na eventuele aanpassingen, de wet in werking laten treden.

Gezamenlijke oproep aan Rutte

Samen met andere maatschappelijke organisaties en bedrijven, waaronder Free Press Unlimited, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en Voys, hebben we daarom vandaag een brief naar premier Rutte gestuurd met de oproep de inwerkingtreding van de wet uit te stellen tot na het referendum. We zijn benieuwd wat het antwoord van Rutte zal zijn!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag